Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

88-erių Onutė prisiminė savo neeilinę gyvenimo istoriją: fiktyvi santuoka išgelbėjo iš Sibiro

Birštone gyvenanti ir aktyvių senjorų bendruomenei priklausanti 88-erių metų Onutė Kurapkienė sako visuomet į viską žiūrėjusi pozityviai, o tai nepasikeitė net ir laikui bėgant. Per karantiną moteris nepasidavė depresijai, atrado naują aistrą tapybai ir dabar rengia parodas bendraamžių rate.
Onutė Kurapkienė
Onutė Kurapkienė / Tomo Petrovskio nuotr.

Tačiau senjorės gyvenimo istorija – neeilinė. Patyrus su šeima tremtį į Sibirą, iš tenai jai pavyko ištrūkti tik fiktyvios santuokos dėka, o iš pradžių pripratusi prie savo vyro bei galiausiai jį iš tikro pamilusi, šiandien gali didžiuotis ne tik dviem vaikais, bet ir 6 anūkų bei net 9 proanūkių kraičiu, rašoma „Lietuvos ryto“ televizijos pranešime spaudai.

Laidos „Pirmi kartai. 60+“ herojė 88-ies metų Onutė Kurapkienė mėgaujasi aktyviu gyvenimu, dalyvauja Birštono „Bočių“ bendrijos veiklose, dainuoja chore ir netgi turi laiko tapyti. Užaugo senjorė ūkininkų šeimoje Kauno rajone, tik jos tėtis buvo ne vietinis, o į Lietuvą pas gimines sugrįžęs iš Amerikos.

„1901 metais tėvelio šeima emigravo į Ameriką, bet kadangi Lietuvoje esančiame ūkyje gyveno giminės, kurie neturėjo savo vaikų, tai mano tėvelį parsikvietė iš Amerikos, kad įsisūnytų, nes kitaip nebuvo kam palikti turtų, žemės. Čia jis augo nuo 12 metų, buvo savanoris, patriotas, būdamas 18 metų susituokė ir vėliau susilaukė 7 vaikų“, – pasakojo moteris.

Tomo Petrovskio nuotr./Onutė Kurapkienė
Tomo Petrovskio nuotr./Onutė Kurapkienė

Onutės vaikystė buvo šviesi ir laimingi iki tada, kai paauglę mergaitę su visa šeima ištrėmė į Sibirą. Ir nežinia kaip būtų susiklostęs likimas, jeigu skaičiuojant aštuonioliktus gyvenimo metus jai nebūtų pasitaikęs šansas su fiktyvia santuoka grįžti į Lietuvą.

„Jis man buvo ir vyras, ir brolis, ir viskas viename. Ar pamilau? Galbūt labiau pripratau, bet paskui tikrai pamilau“, – apie netikros santuokos virtimą į tikrą laidoje „Pirmi kartai. 60+“ prisiminė senjorė.

Su vyru Onutė Birštone pasistatė namus, jiems gimė du vaikai, o dabar moteris gali didžiuotis net 6 anūkų ir 9 proanūkių kraičiu.

2006 metais šiame kurortiniame miestelyje duris atvėrė nauji Birštono parapijos Carito bendruomenės namai, kuriuose įsikūrė Birštono sveikos gyvensenos klubas „Šilagėlė“, suburiantis senjorus į aktyvų laisvalaikį.

Tomo Petrovskio nuotr./Aldona Žaliauskienė, Laura Balčiūtė
Tomo Petrovskio nuotr./Aldona Žaliauskienė, Laura Balčiūtė

„Dauguma mūsų krašto senjorų yra aktyvūs, jie visur dalyvauja, sveikatinasi, juda, sportuoja, domisi sveika mityba, bėgioja, dalyvauja sportinėse varžybose, mėgsta keliauti, pramogauti, žiemą organizuojam sveikatinimosi žygį, važiuojam į pajūrį, maudomės ledinėje jūroje, vasarą organizuojam festivalius“, – teigė klubo prezidentė Aldona Žaliauskienė.

Bendruomenės namuose kampą rado ir Birštono „Bočių“ bendrija, vienijanti daugiau nei pusantro šimto narių. Bočiai organizuoja pensijinio amžiaus žmonių užimtumą, plėtoja savitarpio pagalbą, rūpinasi miestu ir vieni kitais.

„Miestas atsiliepia į mūsų veiklą, mus kviečia pakoncertuoti, sodinam medelius. Turime chorą, kuris atšventė dvidešimtmetį. Senjorams linkime sveikatos ir neatsiriboti nuo bendrystės, nes tuomet ne taip maudžia, ne taip jaučiamas skausmas, vienatvė. Ypatingai tokiame amžiuje, kai ne visada aplanko artimieji, ne visada galime džiaugtis anūkais ar proanūkiais, bet visuomet galim pabūti vieni su kitais“, – tvirtino Birštono „Bočių“ pirmininkė Julija Barutienė.

Tomo Petrovskio nuotr./Julija Barutienė, Laura Balčiūtė
Tomo Petrovskio nuotr./Julija Barutienė, Laura Balčiūtė

Birštono bočiams priklauso ir Onutė. Visai neseniai bendruomenė surengė jos kūrinių parodą, nes pasirodo prieš porą metų Onutė atrado naują savo talentą – tapybą.

„Aš visuomet buvau labai linksma, niekam nieko nepavydėjau, save prisižiūrėjau, maudydavausi ežeruose, anksčiau ir į eketes lįsdavau. Net kai pandemija uždarė mus visus į namus, aš neliūdėjau, nepasinėriau į depresiją, o pradėjau tapyti. Paveikslai gal ir vaikiški, bet piešiu savo gyvenimą: upę, kalnus, namelius kur gyvenau Sibire, savo tėviškę, savo bažnyčią, Vytauto kalną“, – pasakojo senjorė.

Tomo Petrovskio nuotr./Onutė Kurapkienė
Tomo Petrovskio nuotr./Onutė Kurapkienė

Prakalbus apie sveikatinančias procedūras, Onutė užsiminė niekuomet neišmėginusi nieko, skirto grožio puoselėjimui, todėl laidoje pirmą kartą išbandė guasha veido masažą su lietuviškuoju gintaru, kuris malšina įtampą, o masažo technika skatina naujų odos ląstelių augimą, padeda atkurti sveikos odos spalvą, pagerina kraujotaką bei limfotaką.

Laida „Pirmi kartai. 60+“ – šeštadienį 10 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius