Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Algimantas Čekuolis – apie paskutines akimirkas kartu su žmona: „Ji bendravo mirksėdama akimis“

Vėlyvą ketvirtadienio vakarą eidama 65-us metus, po sunkios ligos mirė psichologė, žurnalisto Algimanto Čekuolio žmona Edita Čekuolienė. Prabėgus nepilnai parai po netekties, prisiminimus apie žmoną bei pomirtinius jos norus papasakojo Editos vyras A.Čekuolis.
Algimantas Čekuolis ir jo žmona Edita Čekuolienė
Algimantas Čekuolis ir jo žmona Edita Čekuolienė / 15min nuotr.

„Ji geso labai lėtai, po truputį, beveik nepastebimai. Gydytojai nuolatos sakydavo, kad pas ją vis mažiau ir mažiau gyvybingumo“, – gyvenimą su žmonos liga prisiminė A.Čekuolis. Jis atviras – pastarosios dvi savaitės buvo labai sunkios – su žmona teko bendrauti kūno kalba.

„Paskutinės savaitės buvo tokios – aš jos klausiu, gal kokio vandens, ar ko. Jei nori – vieną kartą mirktelk, nenori – du kartus“, – 15min pasakojo A.Čekuolis ir pridūrė, kad paskutines savaites ji leido privačioje slaugos ligoninėje. Ilgą laiką moteris jautė didžiulius raumenų skausmus, negalėjo vaikščioti, kurį laiką juos ramino natūraliomis priemonėmis, bet galiausiai turėjo imtis vaistų.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Algimantas Čekuolis su žmona Edita Čekuoliene
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Algimantas Čekuolis su žmona Edita Čekuoliene

Editos Čekuolienės mirties priežastis – ne laiku, vos prieš metus diagnozuotas ketvirtos stadijos vidinių organų vėžys. Diagnozės metu jis jau buvo išplitęs po visą kūną. A.Čekuolis sakė, kad žmonai buvo atlikta ne viena operacija, kurios metu buvo pašalinta dalis vidaus organų, bet tai nepadėjo. Tačiau tikėjimo pasveikti Edita neprarado iki pat gyvenimo pabaigos.

„Ji skaitydavo daug medicininės literatūros, kurioje buvo aprašomi įvairūs išgijimo atvejai, jai visada atrodė, kad taip bus ir jai. Aš tokia literatūra netikiu, bet visas jos iliuzijas palaikiau. Deja, bet dar nėra išrasta tikro vaisto nuo viso organizmo vėžio“, – atviravo A.Čekuolis.

Pasak A.Čekuolio, laidotuvės bus kuklios, tokių primygtinai prašė E.Čekuolienė. Moteris taip pat nenorėjo, kad ją mirusią matytų anūkai. Laidotuvių metu nebus ir prakalbų – pasak Algimanto, per tiek metų viskas jau pasakyta.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algimantas Čekuolis su žmona Edita Čekuoliene
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algimantas Čekuolis su žmona Edita Čekuoliene

„Edita man sakė, kad nenori būti išstatyta lavono formoje. Tai neatitinka to įvaizdžio, su kuriuo ji gyveno. Ji prašė į laidotuves nesivesti vaikų. Neleido į laidotuves atvažiuoti anūkams, kurie gyvena Kanarų salose. Ji norėjo, kad jų atmintyje močiutė liktų tokia, kokia ji buvo gyva“, – apie žmonos laidotuvių norus kalbėjo A.Čekuolis.

Tiesa, apie mirtį ir ligas Čekuolių šeimoje nebuvo kalbama. Tai, pasak Algimanto, nėra gražios ir pozityvios temos: „Yra, kaip yra, jei negali nieko pakeisti, tai nėra ko mosuoti rankomis.“

A.Čekuolis prisiminė, kad jausmai tarp jo ir Editos užgimė kelionės į Ispaniją metu, kurioje jis buvo ekskursijos vadovas. Tiesa, pažintis su Edita įvyko dar anksčiau, tik darbiniais tikslais: „Redagavome vienas kito straipsnius. Galiausiai supratome, kad gyvenime galime būti vienas kito ramstis – tai yra stipriausias magnetas žmonėms.“

Kalbėdamas apie judviejų gyvenimą, A.Čekuolis sako, kad būta visko – ir laimėjimų, ir pralaimėjimų. „Kiekvienas žmogus per savo gyvenimą praeina klaidų taką, kuris jam skirtas. Patarimai arba kitų pavyzdys yra tuščia svajonė – viską turime patirti patys“, – sakė A.Čekuolis.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Algimantas Čekuolis su žmona Edita
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Algimantas Čekuolis su žmona Edita

E.Čekuolienė buvo psichologė, dėstytoja, kelių knygų autorė. Pasakodamas apie žmonos profesinį kelią, A.Čekuolis prisiminė ir jį labai nustebinusį Editos gebėjimą. Moteris kurį laiką dirbo Darbo biržos psichologe – padėdavo žmonėms, kurie negali įsidarbinti. Sužinojęs, kad visi žmonės atėję pas jo žmoną į mokymus gauna darbą, Algimantas pats pasiprašė į tuos mokymus.

„Visus susirinkusius ji mokė, kaip kalbėti, kaip elgtis per darbo pokalbį. Po tų mokymų ji pasakė – dabar bus egzaminas, ten pademonstruosite visus įgūdžius. Kitą dieną juos aptarsime.

Pasirodo visa tai buvo inscenizacija – žmogus, kuris vaidino darbdavį, iš tikrųjų buvo darbdavys – jis kitą dieną visus seminaro dalyvius pakvietė įsidarbinti pas save. Man tai paliko labai didelį įspūdį“, – prisiminė A.Čekuolis.

15min primena, kad už 23 metais vyresnio A.Čekuolio E.Čekuolienė ištekėjo 1996 m. Edita iš ankstesnės santuokos turėjo sūnų ir dukrą. Su A.Čekuoliu jie bendrų vaikų neturėjo.

Velionės palaikai bus kremuojami, o atsisveikinti bus galima pirmadienį Vilniaus laidojimo rūmuose Olandų gatvėje nuo 10 val. iki 14 val.

E.Čekuolienė bus laidojama Rokantiškių kapinėse, Čekuolių šeimos kape.

Pernai buvo paskelbta, kad E.Čekuolienei diagnozuotas vėžys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius