Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Andrių Šedžių supykdė mitingas prie Šiaulių savivaldybės: abiturientus iš pamokų atginė per prievartą?

Andrius Šedžius trečiadienio rytą sulaukė neįprasto skambučio. Šiaulių Simono Daukanto gimnazijos abiturientė kreipėsi į jį pranešdama apie neįprastą situaciją – esą trys abiturientų klasės priverstinai buvo išgintos mitinguoti prie miesto savivaldybės dėl mažų mokytojų atlyginimų. Ir tą, anot A.Šedžiaus, turėjo daryti vietoje pamokų, taip esą išreikšdami solidarumą su savo mokytojais. Tačiau vienas iš mitingo iniciatorių tikina, kad „prievolės tikrai nebuvo“.
Mitingas Šiauliuose ir Andrius Šedžius
Mitingas Šiauliuose ir Andrius Šedžius / 15min nuotr. ir montažas

Sužinojęs, kad abiturientai buvo užspęsti į kampą, A.Šedžius kreipėsi į 15min redakciją. Pasak jo, tokia situacija – tiesiog netoleruotina, o jis negalintis tylėti, ypač tuomet, kai vienas iš abiturientų – artimas jo aplinkos žmogus.

„Sulaukiau nepilnametės abiturientės skambučio (minimas asmuo redakcijai žinomas, – red.), jai tik sausį sueis 18 metų. Manęs klausia – ką daryt? Sako, mus išvarė iš mokyklos prie savivaldybės, 12 valandą turime eiti streikuoti. Klausiu, kas išvarė? Sako Kantauskas, gimnazijos direktorius (Vytautas Kantauskas, – red.), jis atėjo ir pasakė – kas nenorite būti pamokose, einat streikuot“, – 15min kalbėjo A.Šedžius.

Maža to, abiturientus direktorius esą informavo, kad tie, kurie vis dėlto nuspręs likti mokykloje, pamokas vienaip ar kitaip vis vien praleis, nes pamokų tiesiog nebus. Anot A.Šedžiaus, „tuos, kurie ateis į streiką, mokytoja sužymės, o tie, kurie nedalyvaus, gaus pravaikštą – bus pažymėti, kad neatvyko į pamokas“.

„Ta mergina (kuri skambino A.Šedžiui – red.) gerai mokosi, ruošiasi teisės studijoms. Klausia manęs, ką daryt? Sakau, tai lik. Bet įsivaizduokit, kai visi išeina į streiką, kaip vienam žmogui reikia apsisukti ir neiti? Ji mokytojams pasakė – juk reikia ruoštis egzaminams, o šie – nieko, spėsit, eikit streikuoti, antraip žymim pravaikštą“, – pasakojo A.Šedžius.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Andrius Šedžius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Andrius Šedžius

Verslininkas, Šiaulių televizijos vadovas stebisi, kaip mokyklos direktorius drįsta organizuoti mokytojų streiką, tačiau negali prisiimti atsakomybės pats, o slepiasi už mokinių nugarų.

„Jūs įsivaizduokite, koks turi būti žmogus, kad taip kalbėtų? Kuo čia mokiniai dėti? Įdomu tai, kad dalis jų – nepilnamečiai. Nepilnametė ir minėta mergina, jai tik sausį sueis 18 metų. Jei jau taip blogai – eik ir pats streikuok, o ne bandyk įtraukti nepilnamečius, ir dar tokiu būdu“, – stebėjosi jis.

A.Šedžius piktinasi net tik tuo, kad nepilnamečiai buvo įtraukti į streiką, bet ir tuo, kad jie neturėjo pasirinkimo elgtis kitaip. Maža to, direktorius V.Kantauskas savivaldybei esą pateikė visiškai kitokią istorijos versiją.

Esą tai mokinių taryba nusprendė streikuoti, pamokos mokykloje turėjo vykti įprasta tvarka, tačiau abiturientai patys nusprendė netylėti ir drauge su mokytojais eiti į mitingą.

„Jis meluoja. Kuo čia dėti dvyliktokai? Jie ruošiasi abitūros egzaminams. Mokiniams direktorius Kantauskas per pirmą pamoką atėjo ir pasakė, kad turite eiti prie savivaldybės, streikuoti, kad mokytojams būtų pakelti atlyginimai. Tą mokiniai išgirdo per pirmą pamoką ir buvo iš jos paleisti. Pamokos net nevyko, nors mitingas turėjo prasidėti 12 valandą.

15min.lt nuotr./Mitingas Šiauliuose
15min.lt nuotr./Mitingas Šiauliuose

Susisiekiau su meru, jis sakė, kad jam mokyklos atstovai pasakė, jog streiką organizuoja mokinių taryba, kad direktorius nieko neišleido, kad pamokos vyks, kaip ir priklauso, o tiems, kurie nebus pamokose, jiems bus įrašyta pravaikšta“, – 15min kalbėjo pašnekovas.

Susidariusi situacija kaip reikiant įsiutino A.Šedžių. Tačiau netrukus skambučio sulaukė ir jis pats. Iš nežinomo, užslaptinto numerio A.Šedžiui paskambino pedagogų profsąjungos atstovu prisistatęs anonimas.

„Man paskambino iš nežinomo numerio, mandagiai prisistatė, kad skambina anonimu norėjęs išlikti mokytojų profsąjungos atstovas. Pasakė, kad skambina dėl mokinių tarybos organizuoto mitingo ir klausė, kodėl aš esu nepatenkintas? Aš jam papasakojau situaciją, o jis man – „viskas gerai, kad jūs nepatenkintas, bet jūs pagalvokit apie tos merginos ateitį, juk jai ant nosies abitūros egzaminai“. Paklausiau – jūs čia grasinat? Sako, „taip, mes grasiname“. Man net rankos dreba“, – 15min pasakojo A.Šedžius.

Paklausiau – jūs čia grasinat? Sako, „taip, mes grasiname“. Man net rankos dreba.

Šios situacijos A.Šedžius tikina taip paprastai nepaliksiąs. Ji ketina parašyti skundą, kreiptis į policiją su pareiškimu, kodėl nepilnamečiai prieš jų pačių valią yra įtraukiami į masinius renginius.

„Mokykloje yra trys abiturientų klasės, visos trys išėjo į mitingą, nors čia buvo laukiama apie 500 moksleivių iš visų Šiaulių mokyklų. Kviečiami buvo tik abiturientai, nes jie neva – pilnamečiai. Tačiau juk ne visi, tarp jų yra ir dar neturinčių 18 metų“, – 15min sakė A.Šedžius.

15min susisiekė su Šiaulių Simono Daukanto gimnazijos direktoriumi Vytautu Kantausku. Jis tikino pirmą kartą girdintis apie tokią situaciją.

„Nieko nežinau, pirmą kartą girdžiu tokią nesąmonę. Jūs mane nustebinote, kad šitaip gali būti, kad šitaip galėjo kažkas sakyti“, – kalbėjo Šiaulių S.Daukanto gimnazijos direktorius.

Pasak jo, pamokos trečiadienį mokykloje vyko įprasta tvarka, įprasta tvarka vyko ir pirmos keturios pamokos, iki kol moksleiviai išėjo į mitingą, o tą esą darė savo noru, kas norėjo – ėjo, kas nenorėjo – ne.

„Kiek išėjo į mitingą mokinių pareikšti savo nuomonės, tiksliai nežinau, jų buvo apie 70. Išėjo ne tik abiturientai, bet ir kitų klasių moksleiviai, trečiokai dar dalyvavo. Kiek abiturientų išėjo – nežinau, jų šiaip mokykloje yra daugiau nei 100. Nors aš tuose procesuose nedalyvavau, pas mane vaikai net nebuvo atėję“, – 15min kalbėjo V.Kantauskas.

Gimnazijos direktorius tikino, kad prisijungimą prie mitingo organizavosi patys mokiniai, jie patys esą sprendė, eiti ar ne.

15min paklaustas, ar ne jis atėjo į pirmą pamoką moksleiviams pasakyti, kad šie prisijungtų prie mitingo, V.Kantauskas tikino: „Nežinau, kaip aš galėčiau eiti į pirmas pamokas ir taip sakyti. Mūsų mokiniai išėjo po keturių pamokų, tai buvo 11.30 val., iškart po ilgosios pertraukos, o iki tol pamokos vyko įprasta tvarka, vyko ir vėliau. Aš nesikišau visiškai. Tai yra mokinių savivaldos organizuota akcija. Apie tai, kad jie žada prisijungti prie kitų miestų moksleivių, sužinojau antradienį“, – sakė mokyklos vadovas.

Kalbas apie tai, kad tai jis išginė moksleivius į mitingą jis vadina „mitu“. „Nežadu kurti jokių prielaidų. Kas norėjo, tas išėjo, kas nenorėjo, pasiliko. Tie, kurie pamokoje nedalyvavo, lankomume buvo pažymėta, kad jų nėra. Aš į šiuos procesus nesikišau“, – 15min kalbėjo V.Kantauskas.

15min.lt nuotr./Mitingas Šiauliuose
15min.lt nuotr./Mitingas Šiauliuose

Situaciją pakomentavo ir vienas iš mitingo iniciatorių, Šiaulių jaunimo organizacijų asociacijos „Apskritas stalas“ pirmininkas Justinas Linksmutis Samuolis.

Pasak jo, apie renginį iš anksto buvo informuotos mokinių savivaldos, visiems pirmininkams buvo išsiųsti kvietimai ateiti į renginį.

„Prievolės tikrai nebuvo. Mokyklos administracija taip pat nebuvo skatinama inicijuoti mokinių ėjimo. Žinau, kad iš kitų mokyklų buvo ir tokių, kurie pasisakė prieš“, – 15min kalbėjo J.L.Samuolis.

Jaunimo organizacijų asociacijos atstovas tikino, kad pilnametystės neturintys moksleiviai, norėdami dalyvauti renginyje, turėjo pristatyti raštiškus tėvų sutikimus, tuomet dalis praleistų pamokų turėtų būti pateisinamos.

„Kai kuriems mokiniams pavyko susitarti su mokykla, kad būtų tik trys pamokos ir po tų trijų pamokų visi eitų į mitingą. Turime krūvą tėvų išrašytų leidimų, mes tuos sąrašus nusiųsime mokykloms, jie galės susižiūrėti, kas dalyvavo, kas ne ir tada spręs pateisinti praleistas pamokas, ar ne“, – kalbėjo pašnekovas.

Jis pasakojo, kad prie Šiaulių miesto savivaldybės trečiadienio popietę susirinko apie tūkstantis mitinguotojų.

„Manau, Šiaulių moksleiviai parodė, kad jie yra pilietiški, kad jie – palaiko mokytojus. Tūkstantis mokinių yra tikrai nemažas skaičius. Parodėme ir miestui, ir visai Lietuvai, kad palaikome mokytojus ir esame už teisingą švietimo sistemą“, – 15min pasakojo J.L.Samuolis.

Savo poziciją išsakė Šiaulių Simono Daukanto gimnazijos mokinių tarybos pirmininkė Erika Lymarytė, kuri buvo atsakinga už mokinių piketo organizavimą mokykloje.

„Kaip organizatorė galiu tvirtai teigti, kad nei vienas mokinys nebuvo prievarta verčiamas eiti ir dalyvauti šioje pilietinėje akcijoje, nei vienas nebuvo verčiamas eiti iš pamokų ir piketuoti“, – 15min sakė ji.

Pasak tarybos pirmininkės, S.Daukanto gimnazijos direktorius neorganizavo šios akcijos ir prie jos neprisidėjo, ji buvo organizuota mokinių iniciatyva.

„Galiu tvirtai teigti, kad Šiaulių Simono Daukanto gimnazijoje vyko visos pamokos, o streikuojantys mokiniai išėjo po 4 pamokų ir tuo labiau niekas nevertė mokinių eiti į piketą. Buvo paskelbta registracija, o norintys mokiniai galėjo užsirašyti iki antradienio vakaro. Baisu, kad graži pilietinė akcija yra paversta dar vienu šou, kuris šį kartą palietė visą Simono Daukanto gimnazijos bendruomenę“, – 15min kalbėjo E.Lymarytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius