-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 19 /11:03

Mirtinų grasinimų sulaukusi šokėja: „Tokių agresyvių akių kaip Kandelio gyvenime nesu mačiusi“

Ne kartą teismo slenkstį mynęs šokėjas, arbitras ir treneris Andrius Kandelis vėl priverstas aiškintis Vilniaus miesto apylinkės teisme, šį kartą nagrinėjančiame šiam 37-erių metų vyrui pareikštus kaltinimus dėl fizinio smurto ir grasinimų nužudyti. Jau pačioje posėdžio pradžioje teisiamasis su advokatu pareikalavo neviešo bylos nagrinėjimo. Visgi procesas vykdomas viešai ir audringai: nuo užuominų apie galimą teisiamojo ir nukentėjusiosios susitaikymą iki kategoriškų abipusių kaltinimų.

Kaip yra sakiusi nukentėjusioji šokėja Viktorija, praėjusių metų rugpjūtį Andriaus Kandelio studijoje įvyko konfliktas, jo metu prieš šokėją buvo panaudotas smurtas, mergina taip pat sulaukė grasinimų nužudyti.

Savo ruožtu kaltinamasis viliasi tiek teisinio, tiek moralinio išteisinimo: „Tai yra didžiulė nesąmonė, kuri, tikiu, labai greitai baigsis.“

Teisme siekė privatumo

Trečiadienio ryto teismas, į kurį A.Kandelis atvyko pasipuošęs, pasitempęs ir gausiai pasikvėpinęs, prasidėjo nuo jo prašymo nagrinėti bylą neviešuose posėdžiuose.

„Asmens smurtinis elgesys prieš kitą asmenį neturi nieko bendra su privačiu gyvenimu. Taip pat nėra aišku, kokia profesinė ar komercinė informacija gali būti paviešinta. Kaltinimas yra valstybinis, todėl byla turi būti nagrinėjama viešai“, – pareiškė bylą teisme kuruojantis prokuroras.

Viešo proceso pageidavo ir nukentėjusioji Viktorija.

Bylą nagrinėjanti teisėja Inga Štuopienė proceso dalyviams paaiškino, kad bendra galiojanti tvarka įpareigoja teismą organizuoti visai visuomenei prieinamą, atvirą procesą. Tiesa, įstatyme numatomos ir išimtys, į kurias šiuo atveju kaltinamasis su savuoju gynėju ir apeliuoja: svarstymo metu esą gali būti atskleistos neviešintinos paslaptys, susijusios su asmenine informacija, taip pat komerciniai bei profesiniai niuansai.

Vis dėlto, teismo požiūriu, prielaidų nagrinėti bylą neviešai nėra.

Prokuroras: smaugė, sudavė, grasino

Žodis suteiktas prokurorui Žydrūnui Katkevičiui, kuris pagarsino kaltinamąjį aktą.

Pagrindiniame bylos dokumente užfiksuota, kad A.Kandelis delnu sudavė merginai į veidą, sugriebė ją rankomis, laikė už kaklo ir smaugė, sakydamas, kad pasmaugs. Mergina išsilaisvino, tačiau netrukus užpuolikas vėl ją čiupo rankomis už kaklo, pastūmė į sieną, kelis kartus smogė rankomis per galvą ir ausį.

„Ar pripažįstate kaltinimus?“ – teisėja paklausė teisiamojo.

„Tikrai ne!“ – pareiškė A.Kandelis.

„Absoliučiai nieko?“ – pasitikslino I.Štuopienė.

„Visiškai“, – patvirtino kaltinamasis.

VIDEO: Andrius Kandelis Vilniaus apylinkės teisme

Jis pridūrė norintis pasakyti visos istorijos esmę.

„Tai yra šmeižtas, melas ir visiška neteisybė. Tą pačią dieną buvo atvirų durų diena. Tai buvo man naudinga diena. Negalėjau nei muštis, nei keiktis, nei būčiau pakenkęs sau. Įsivaizduojate, jei būčiau taip elgęsis, kiek vaikų ir jų tėvų būtų tai matę?“ – kalbėjo teisiamasis.

Kaltina smurtavus ir įžeidus jo mamą

Pasak A.Kandelio, ne jis talžė merginą, o būtent ji šokių studijos kabinete vieną sykį smogė ranka jam per veidą.

„Viktorija, ką tu sau leidi!“ – A.Kandelis prisiminė, kaip šokėją bandė sudrausminti teisiamojo motina, tuo metu irgi buvusi šokių studijoje.

„Eik tu na..., sena ku...“ – taip mergina „pasiuntė“ moterį, ir šiuos žodžius A.Kandelis teismo salėje atkartojo be jokios cenzūros.

Teisiamasis pasakojo, kad galiausiai jam teko prieiti prie Viktorijos iš nugaros, stipriai ją suimti, pakelti į orą ir nešte išnešti iš šokių studijos už durų.

„Aš ją išnešiau tik po to, kai ji pastūmė ir pasiuntė mano motiną“, – pabrėžė A.Kandelis.

„Nežinau, kaip tai vertinti, ar tai smurtas, ar ne“, – pakomentavo kaltinamasis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Andrius Kandelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Andrius Kandelis

Šokėja grasino įtraukti savo tėvą?

A.Kandelis duodamas parodymus teismui ne kartą pabrėžė, kad konflikto įkarštyje mergina užsiminė pakviesianti pasiaiškinti su garsiuoju šokėju savo tėtį. Kaltinamasis teigė suvokiantis, ką mergina turėjo omenyje.

„Žmogus yra susijęs su kriminaliniu pasauliu. Manau, jos tikslas buvo mane išgąsdinti. Bet, kaip sakoma, aš maloniai laukčiau, jei jis norėtų kažką padaryti“, – ramiai pareiškė A.Kandelis.

Tiesa, dar aštriau jis yra nurodęs šią aplinkybę ikiteisminio tyrimo metu, duodamas parodymus policijai: „Ji grasino, kad jos tėvas, kuris yra kalinys, su manimi susidoros.“

„Iš kur jums yra žinoma, kad tas žmogus yra realiai pavojingas?“ – apie šokėjos tėtį kaltinamojo klausė byloje nukentėjusiosios interesams atstovaujantis advokatas. „Paukščiai pačiulbėjo“, – atšovė kaltinamasis, pridūręs, kad esą tiek spauda rašo, tiek žmonės apie tai kalba. Kaltinamasis teigė tiksliai nepamenantis spaudos publikacijų, bet sakė galintis kitą sykį advokatui „atnešti“.

Teisiamasis taip pat prisiminė iš Viktorijos girdėjęs grasinimą, kad ji uždarys jį į kalėjimą: „Aš palinkėjau jai sėkmės!“

VIDEO: Andriaus Kandelio komentaras po teismo posėdžio

Netiko požiūris ir algos vėlavimai

Trečiadienį teismo posėdyje numatyta ir nukentėjusiosios apklausa. Jos šioje byloje piešiamas aplinkybių vaizdas – radikaliai priešingas.

„Prieš daugelį metų jis buvo mano ne pagrindiniu treneriu. Dabar santykių su juo – jokių. Bet aš esu dirbus pas jį kaip trenerė“, – prisistatė Viktorija.

Anot jos, vadovas Andrius nuolat vėluodavo jai kaip trenerei mokėti atlyginimą, be to, netiko vadovo požiūris į darbo organizavimą, formalumų tvarkymą (oficialų įdarbinimą, licencijų gavimą).

„Reikia atsiskaityti, o tada bus matyt, ar mes toliau bendradarbiausime“, – tokią savo sąlygą A.Kandeliui prisiminė mergina.

Nukentėjusiosios teigimu, toks požiūris jai netiko, todėl ji nutarė A.Kandelio studijoje nedirbti. Ji tik ketino užsukti į studiją susirinkti savo daiktų, taip pat paprašyti galutinio atsiskaitymo.

„Jis griebė mane už kaklo, užvertė ant stalo. Tokių agresyvių akių, kaip Andriaus Kandelio tuo momentu, gyvenime nesu mačiusi“, – teismui liudijo nukentėjusioji.

„Čia yra vaikai, jie su mūsų finansiniais reikalais nesusiję“, – Viktorija teigė, kad atvirų durų dieną į studiją susirinkusių svečių trikdyti nenorėjo. Todėl kantriai laukė. Tačiau A.Kandelis, jos supratimu, tyčia tempė laiką.

Galiausiai vyras nurodė jai užeiti į kabinetą, kur bus galima ramiai, netrikdant lankytojų, pasikalbėti.

„Jis griebė mane už kaklo, užvertė ant stalo. Tokių agresyvių akių, kaip Andriaus Kandelio tuo momentu, gyvenime nesu mačiusi“, – teismui liudijo nukentėjusioji.

Viktorija tvirtino, kad vadovo įsiūtį sukėlė kandi jos replika į jo paties žodžius: esą jis čempionas, o ja niekas nepatikės. „Koks tu čempionas! Visi žino, kieno dėka tu čempionas!“ – tokio turinio pastabos galbūt labiausiai papiktino vyrą.

Anot nukentėjusiosios, A.Kandelis, naudojęs fizinį smurtą, galiausiai išstūmė ją iš studijos, smogdamas ranka per ausį. Mergina teigė bėgusi laiptais į lauką, nes labai bijojo.

Mergina teigė paskubomis išsiuntusi žinutę savo draugui, kurį ragino kviesti policiją į A.Kandelio studiją. Tada išbėgo į gatvę, kur laukė pareigūnų ir galimybės atsiimti daiktus. „Aš gatvėje tiesiog verkiau. O jis iš balkono šaukė, kad aš tave su draugais leisiu ratu, o dabar dar meluoja teisme“, – ir posėdžio metu kūkčiodama pasakojo Viktorija.

VIDEO: A.Kandelį apkaltinusios šokėjos komentaras po teismo posėdžio

„Atrodė, kad tikrai gali nužudyti“

Prokuroras jos klausė, ar ji galėjo prognozuoti A.Kandelio agresiją.

„Aš tiesiog norėjau pasiimti savo daiktus, sukneles ir atgauti pinigus. Tikėjausi, kad galbūt negrąžins, bet kad pradės smurtauti, grasinti – net negalvojau“, – pasakojo Viktorija. „Jis rėkavo, kad aš tave nužudysiu, prismaugsiu. Kai jis agresyvioje būsenoje taip rėkė, atrodė, kad tikrai gali nužudyti“, – pridūrė ji.

Po posėdžio nukentėjusioji kategoriškai paneigė, kad jos tėvas, kurio vardu ji neva drausmino A.Kandelį, gali būti siejamas su kriminaliniu pasauliu. Anot Viktorijos, teistumo jos tėtis neturi.

Bylos nagrinėjime paskelbta pertrauka, kitame posėdyje numatoma apklausti kuo daugiau nešališkų liudytojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius