Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garsenybės „Šok su žvaigžde“ dalyvauja ne už ačiū: atlygiai projektuose svyruoja nuo 0 iki 1000 eurų

Televizijos projektuose sėkmę jau yra išmėginę begalė garsenybių – vienos žinomesnės, kitos mažiau populiarios. Šiuo metu žinomi žmonės vėl sukasi ant parketo pagal tarptautinį formatą kuriamame šou „Šok su žvaigžde“. Tačiau ar gali būti, kad žvaigždės tokiuose projektuose ryžtasi dalyvauti nemokamai? 15min nusprendė išsiaiškinti, kokia ir kaip plačiai paplitusi atlygio už dalyvavimą laidose praktika Lietuvoje ir užsienyje.
Indrė Stonkuvienė ir Rolandas Beržinis, Ugnė Siparė, Paula Valentaitė ir Gedvinas Meškauskas
Indrė Stonkuvienė ir Rolandas Beržinis, Ugnė Siparė, Paula Valentaitė ir Gedvinas Meškauskas / 15min nuotr.

Projekto „Šok su žvaigžde“ prodiuseris Audrius Giržadas 15min patvirtino, kad šio projekto dalyviams atlygis yra mokamas, bet konkrečių sumų įvardyti negalėjo.

Vis dėlto jis pridūrė manantis, kad ne atlygis yra pagrindinė priežastis pritraukiant žvaigždes dalyvauti panašaus pobūdžio laidose. A.Giržado teigimu, svarbiausias veiksnys šiuo atveju buvo vidinė žmonių motyvacija išbandyti naują vaidmenį.

„Dalyvavimas tokio tipo televizijos projektuose labai įpareigoja, reikalauja daug laiko ir jėgų, todėl vien finansinis atlygis dažnai nėra pakankamas stimulas. Būtent projekto dalyvių motyvacija, įdėtos pastangos ir pasiryžimas vos per mėnesį padėjo suformuoti ištikimų laidos gerbėjų ratą“, – kalbėjo A.Giržadas, nepamiršęs pasidžiaugti gerais „Šok su žvaigžde“ žiūrimumo rezultatais.

Atlygis – nuo 0 iki 1000 eurų

Atlygio dalyviams sistemą 15min plačiau sutiko pakomentuoti kitas žinomas televizijos prodiuseris Laurynas Šeškus, kurio prodiuserinė kompanija „Nord Play“ yra kūrusi tokius projektus kaip „Žvaigždžių duetai“, „Šokiai ant ledo“, „Kviečiu šokti“, „Dvi kartos“ ir „Du balsai – viena širdis“.

Laurynas patikino, kad dažniausiai žvaigždės šokių ar muzikiniuose projektuose iš tiesų dalyvauja ne už ačiū, kitaip nelabai ir įsivaizduojama.

„Viena yra pabūti svečiu, o kita yra dirbti keturias dienas per savaitę. Juk žmonės aukoja savo laiką, kitą veiklą“, – paaiškino prodiuseris.

Vis dėlto L.Šeškus patikslino, kad už pasirodymą šou laidose gaunamas atlygis ne visuomet yra piniginis. Anot Lauryno, visi atvejai individualūs, kartais dalyvauti viename ar kitame projekte žmogus sutinka vien dėl komunikacijos, norėdamas pasididinti žinomumą.

„Yra žmonių, kuriems labai reikalinga reklama, tad tai užsiskaito tarsi mainai, kitiems reklama reikalinga mažiau, – pastebėjo L.Šeškus. – Kiekvienas turi interesų. Televizijos projekte privalo būti populiarių veidų. Tačiau yra ir žmonių, kurie labai nori dalyvauti projekte, bet yra mažiau reikalingi televizijai.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė ir Laurynas Šeškus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė ir Laurynas Šeškus

O paklaustas apie piniginius atlygius, prodiuseris pabrėžė – šou versle vienos kainos nėra, tad projektų dalyviai gauna ir skirtingo dydžio atlyginimus.

„Nėra taip, kad sudėjau tris plytas vieną ant kitos ir jos tiek kainuos. Lygybės pasaulyje nėra ir jos niekada nebus“, – neslėpė L.Šeškus.

Paprašytas patikslinti, kokio maždaug dydžio sumos tai yra, Laurynas įvardijo, kad jos, jo manymu, varijuoja nuo nulio, kas reiškia jau minėtus mainus, iki 1000 eurų. Mokama yra už savaitės darbą.

„Kiekvienas projektas turi savo biudžetą, į kurį turi tilpti, ir kiekvienas projektas turi skirtingas galimybes, nuo kurių priklauso ta suma. Honorarai yra labai skirtingai, nes kiekvienas save ir savo valandas vertina labai skirtingai, bet atlygis turi būti adekvatus leidžiamam laikui“, – apie tai, kaip nustatomas kiekvienam laidos dalyviui skiriamas uždarbis, kalbėjo L.Šeškus.

Ar finansai turi didelę galią kviečiant žmogų į televizijos projektus? L.Šeškus taip nemano. „Ir pinigai negelbėja, jei kyla tik kaina, o noro nėra. Tada nepadės net ir didžiuliai pinigai“, – įsitikinęs prodiuseris.

Anot jo, šou teisėjams mokami atlyginimai turėtų būti maždaug vienodi. Žinoma, jie taip pat priklauso nuo projekto biudžeto.

O kas, jei projektas ne toks sėkmingas ir neatsiperka? Pasak Lauryno, rizika, kad jis dėl tam tikrų priežasčių sutrumpės arba kad išlaidos, skirtos dekoracijoms, pasiruošimui bus didesnės ir dėl to atsiras nuostolių, egzistuoja visada.

„Projektas gali sutrumpėti dėl neatitiktų kanalo lūkesčių ar dėl to, kad kanalas laikui bėgant nusprendžia sutaupyti. Todėl viskas galiausiai ir pabrangsta. Bet dažniausiai tai būna prodiuserio nuostoliai“, – pridūrė L.Šeškus.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Gabrielė Martirosian ir Vytautas Rumšas jaunesnysis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Gabrielė Martirosian ir Vytautas Rumšas jaunesnysis

Užsienyje už pergalę – papildomas šimtas tūkstančių

Ne paslaptis, kad užsienio šokių projektai, norėdami ant parketo pasikviesti garsius asmenis, juos taip pat vilioja pinigais ir gan nemažais. BBC šokių projekto „Strictly Come Dancing“, kurio formato „Dancing With the Stars“ teises yra įsigijusi ir amerikiečių televizija ABC, kiekvienai žvaigždei, pasiryžusiai kelis mėnesius šokti salsą, sambą ar Vienos valsą, sumoka po 25 tūkst. svarų sterlingų, rašo „The Sun“.

Jei garsenybė projekte išlieka iki spalio mėnesio, jos atlygis padidėja iki 40 tūkst. svarų sterlingų už laidą. Dar daugiau pinigų gauna iki projekto ketvirtfinalio atkeliavusios žvaigždės – 60 tūkst. svarų sterlingų. Jei projekte išbūna dar vieną savaitę ir su šokių partneriu patenka į pusfinalį, projekte dalyvaujanti žvaigždė savo kišenę papildo dar 75 tūkst. svarų sterlingų.

Neprofesionaliems šokėjams sumokama ir už pergalę. Projekto nugalėtoja žvaigždė gauna 100 tūkst. svarų sterlingų ir trofėjų. Jei pinigų dar trūksta, papildomai jų žvaigždės gali užsidirbti dalyvaudamos „Strictly Come Dancing“ gastrolėse. Jos vyksta kiekvieną pavasarį projektui pasibaigus.

Tačiau projekte dalyvaujantys profesionalai už kiekvieną laidą gauna gerokai mažiau nei žvaigždės. O ir jų atlygis nuo to, kiek ilgai išliko projekte, nepriklauso. Rašoma, kad su vietinėmis žvaigždėmis suporuojami šokėjai gauna po 30 tūkst. svarų sterlingų už laidą. Šiek tiek daugiau uždirba daugiau nei vieną sezoną „Strictly Come Dancing“ besifilmuojantys profesionalai – 35 tūkst. svarų sterlingų.

Kai kurie nepatenkinti šokėjai pyksta ant BBC, kad nors dirba gerokai sunkiau, jiems transliuotojas moka mažiau nei šokius vertinantiems teisėjams. Pasak „The Sun“, 2012-aisiais šokėjai išreiškė didžiulį nepasitenkinimą BBC sprendimu jų atlyginimus padidinti vos 500 svarų sterlingų, nors teisėjams jie buvo pakelti 20 tūkst. svarų sterlingų. Teisėjai šiame šokių projekte uždirba daugiausiai – nuo 110 iki 120 tūkst. svarų sterlingų už laidą.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Martynas Kavaliauskas ir Renata Gramauskaitė
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Martynas Kavaliauskas ir Renata Gramauskaitė

Profesionalai Amerikoje dirba už grašius

Amerikietiškoje šokių projekto versijoje „Dancing With the Stars“, kaip rašo „Variety“, dalyviams sumokama ir už treniruočių laikotarpį. Už jį ir pirmąsias dvi savaites eteryje neprofesionalūs šokėjai gauna po 125 tūkst. dolerių. Projekte išbuvusi tik tris savaites, žvaigždė susižeria įspūdingą 295 tūkst. dolerių sumą.

Tiesa, už pasirodymus ketvirtą, penktą, šeštą savaitę ir kitomis, žvaigždėms mokama mažiau nei originalios šokių projekto versijos Britanijoje dalyviams. Už kitus du pasirodymus dalyviai gauna po 10 tūkst. dolerių, už pasirodymus penktą ir šeštą savaitėmis – po 20 tūkst. dolerių ir t.t.

Išlikus iki paskutinės laidos, už pasirodymą joje ir priešpaskutinėje laidoje garsus asmuo gauna 50 tūkst. dolerių. Taigi, per visą projekto eigą iki finalo atkeliavusi žvaigždė kišenes papildo 345 tūkst. dolerių. Už pergalę, kitaip nei britai, papildomo piniginio atlygio amerikiečiai neskiria – nugalėtojas gauna tik taurę ir teisę girtis laimėjimu.

Lyginant su britų projekte dirbančiais profesionalais, ABC „Dancing With the Stars“ šokėjai dirba už grašius. Kaip rašo „International Business Times“, jų atlygis už darbą priklauso nuo turimos patirties – ne vieną sezoną su žvaigždėmis šokantys profesionalai uždirba maždaug 5200 dolerių už laidą, o visiški naujokai gali gauti dar mažiau.

Kiek uždirba amerikietiškos šokių laidos teisėjai, neskelbiama, tačiau, kaip rašoma Reelrundown.com, pirmaisiais sezonais kiekvienas teisėjas už laidą gaudavo po 250 tūkst. dolerių. Manoma, kad panašus atlygis mokamas ir dabar.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius