Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bažnyčią valdančiai E.Stankevičiūtei-Righetto tą patį pastatą teko įsigyti net ne vieną kartą

Laidos vedėja Kristina Rimienė svečiuojasi Editos Stankevičiūtės-Righetto valdomoje bažnyčioje. Pašnekovė ne tik papasakojo, kodėl nusprendė įsigyti bažnyčią ir su kokias iššūkiais susidūrė renovuodama pastatą, bet ir pasidalino asmeninio gyvenimo peripetijomis.
Kristina Rimienė ir Edita Stankevičiūtė-Righetto
Kristina Rimienė ir Edita Stankevičiūtė-Righetto / Asmeninio archyvo nuotr.

Tikriausiai kone kiekvieną nustebintų žodžiai „įsigijau bažnyčią“. Tačiau būtent tuo gali pasigirti laidos pašnekovė E.Stankevičiūtė-Righetto. Architektė papasakojo, kokiomis aplinkybėmis maldos namai, veikę iki pirmojo pasaulinio karo, tapo jos nuosavybe. „Mano žiniomis, daugiau asmenų, valdančių bažnyčias, nėra. Esame vieninteliai ir tuo labai džiaugiamės“, – TV3 laidoje „Pasaulis pagal moteris“ prabilo meniškos sielos moteris.

Asmeninio archyvo nuotr./Kristina Rimienė ir Edita Stankevičiūtė-Righetto
Asmeninio archyvo nuotr./Kristina Rimienė ir Edita Stankevičiūtė-Righetto

Istorija nebuvo palanki šventam pastatui. Sovietams užėmus Lietuvą, bažnyčios pastatas prarado savo pradinę paskirtį ir buvo naudojamas kitiems tikslams. „Tai pats brutaliausias būdas sunaikinti pastatą“ – architektė pasakojo apie tai, kokia statiniui žalinga veikla tuomet buvo užsiimama maldos namuose.

Tačiau net ir atgavus nepriklausomybę, liuteronams nepavyko restauruoti pastato. Iš Italijos grįžusi Edita, keliaudama po apylinkes, pastebėjo bažnyčią ir pateikė tuometiniams savininkams pasiūlymą. „Taip pirmąjį kartą mums atiteko šis architektūros kūrinys“, – šypsojosi pašnekovė.

Tiesa, šiuos žodžius moteris ištarė ne šiaip sau. Pastato istorija ties čia nesibaigia – moteris atskleidė, kas nutiko, kad vėliau maldos namus teko įsigyti iš naujo.

Editai įsigijus bažnyčią prasidėjo įdomioji dalis – restauracija. Fantazijos nestokojanti architektė ir interjero dizainerė parengė projektą bei ne tik atnaujino pastatą, bet ir pritaikė jį komercinei veiklai. Restauracijos metu teko gvildenti ne vieną problemą, tačiau svarbiausia iš jų – kaip apsaugoti bažnyčią, kad jos būklė su laiku netaptų dar prastesnė? Renovacijos darbų sunkumus papildė ir artimųjų abejonės: „Mano tėvai nelabai suprato, o kam ji man reikalinga?“

Asmeninio archyvo nuotr./Kristina Rimienė ir Edita Stankevičiūtė-Righetto
Asmeninio archyvo nuotr./Kristina Rimienė ir Edita Stankevičiūtė-Righetto

Išgirsime ir apie architektūrinius sprendimus, už kuriuos pašnekovė buvo nominuota nacionaliniam apdovanojimui. Pasak architektės, viskas buvo taip suprojektuota, kad nebūtų pažeista maldos namų struktūra, o norint grąžinti ją tam tikslui, dėl kurio bažnyčia ir buvo pastatyta, šiuolaikines konstrukcijas būtų labai lengva išmontuoti.

Kalba pasisuko ir apie moters karjeros kelią. Interjero dizainerė atviravo, kodėl prireikė dar kartą įstoti į Dailės akademiją bei kokiu verslu užsiėmė studijuodama ten pirmą kartą. Moteris atskleidė, kokia gausa darbų ir veiklų vienu metu laikydavosi ant jos pečių bei kaip ji viską suspėdavo.

Laidoje netrūko ir pokalbių apie asmeninį gyvenimą. Edita su šypsena pasakojo apie Italiją, kuri iki šiol užima svarbią vietą jos širdyje ir gyvenime. Pašnekovė prabilo ir apie tai, kaip susipažino su buvusiu savo vyru italu ir atskleidė, kaip pavyko perprasti tenykščių žmonių būdą bei bendravimo subtilybes. „Tada ir supranti, kur yra žmogus, o kur – turistinė išvaizda“, – sakė ji, o laidoje užsiminė ir apie vaikus bei dabartinį gyvenimo partnerį.

O kokie ateities planai numatyti menininkės gyvenime? Apie naujausias svajones ir projektus architektė papasakojo laidoje.

„Pasaulis pagal moteris“ – jau šį sekmadienį 10 val. tik per TV3.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius