Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Beatos Tiškevič eksperimentas: nufilmavo žinomų vyrų reakcijas į seksualinę prievartą prieš moteris

Smurtas prieš moteris – tema, kuri net šiais laikais dažnai vis dar yra tabu, todėl tik kalbėdami ir diskutuodami galime kovoti už tai, kad tai baigtųsi. Projekto „Moterys kalba“ iniciatorė Beata Tiškevič kartu su bendraminčiais trečiadienį pristatė socialinį eksperimentą-klipą #musudaug, skirtą atkreipti dėmesiui į seksualinį smurtą prieš moteris. Klipe nusifilmavo 6 žinomi vyrai.
Jonas Nainys, Andrius Mamontovas ir Richardas Jonaitis
Jonas Nainys, Andrius Mamontovas ir Richardas Jonaitis / Žmonės.lt montažas

Klipo #musudaug premjera įvyko trečiadienį, kuomet prasideda tarptautinė socialinė akcija „16 aktyvumo dienų prieš smurtą prieš moteris“.

„Šis klipas – tai bendras „Moterys kalba“ komandos darbas. Turime feisbuko puslapį ir skaitytojus skatiname pasidalinti savo istorijomis skaudžia tema. Šįkart prašėme dalintis istorijomis, susijusiomis su seksualine prievarta ar lytiniu priekabiavimu – sulaukėme 25 istorijų, iš kurių net 19 įvyko artimoje aplinkoje – merginas prievartavo dėdės, kaimynai, tėčiai ar patėviai… dalinomės tomis istorijomis, tačiau jos buvo tokios paveikios, kad nusprendėme, jog viešinti vien istorijas nepakanka – reikia žengti dar vieną žingsnį, kad daugiau visuomenės sužinotų ir išgirstų, kas vyksta visiškai šalia jų“, – Žmonės.lt sakė B.Tiškevič.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Beata Tiškevič
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Beata Tiškevič

„16 aktyvumo dienų prieš smurtą prieš moteris“ – tai tarptautinė socialinė akcija, organizuojama visame pasaulyje nuo 1991 metų. Šešiolikos dienų laikotarpis prasideda lapkričio 25-ąją – Tarptautinę smurto prieš moteris dieną ir tęsiasi iki gruodžio 10-osios – Tarptautinės žmogaus teisių dienos. Toks simbolinis laikotarpio įrėminimas demonstruoja, jog smurtas prieš moteris yra žmogaus teisių pažeidimas.

„Klipą nusprendėme pristatyti būtent šią simbolinę dieną. Kadangi seksualinės prievartos ir smurto tema dažniausiai kalba tik moterys, nutarėme, kad į akciją reikia įtraukti pačius vyrus – kokia jų pozicija, kaip jie reaguoja, ar jie abejingi šiai temai? Pasirodo, jie tikrai nėra abejingi. Moterų istorijos vyrų lūpose – tai idėja, kai abi lytys prabyla šia skaudžia ir aktualia tema“, – sakė B.Tiškevič.

Moterų istorijos vyrų lūpose – tai idėja, kai abi lytys prabyla šia skaudžia ir aktualia tema.

Nusifilmavo žinomi vyrai

Klipe nusifilmavo akcijai neabejingi žinomi vyrai: Andrius Mamontovas, Jonas Nainys, Andrius Užkalnis, Richardas Jonaitis, Olegas Šurajevas, Šarūnas Černiauskas.

Klipe nufilmuota, kaip šie vyrai ateina, sėdasi ant kėdės, ant kurios randa skirtingus laiškus – tai skaudžios moterų ir merginų išpažintys apie patirtą seksualinę prievartą.

Išprievartavimas vakarėlyje, gašlus dėdė, du sūnus turintis tėvas... Skaitant šias istorijas klipe nusifilmavusiems vyrams ima strigti balsas.

Jūsų dėmesiui – socialinis eksperimentas #musudaug:

VIDEO: #musudaug

„Tie vaikinai, kurie geria sodyboje iki žemės graibymo, kad ir kaip norėtumėte patenkinti save, tiesiog to nedarykite – turėsite dukterį, kurią mylėsite be proto ir jai bus septyniolika… Ar jūs norėtumėt, kad ji patirtų tai, ką patyrė ši mergina?“ – į kamerą klausia J.Nainys, perskaitęs visą merginos istoriją.

„Tokių istorijų daug, reikėtų jų kuo daugiau pasakoti, kad žmonės kuo daugiau sužinotų, nes tokie dalykai eina kiaurai nuo kulnų iki galvos visom įmanomom kryptim. Taip negalima“, – komentuoja 15min.lt žurnalistas Š.Černiauskas.

„Tai yra labai skausminga patirtis, su kuria, deja, kai kurie žmonės savo gyvenime susiduria ir jie gyvena su tuo kaltės jausmu, gėdos ir kaltės jausmu, nors iš jų pusės nėra nei kaltės, nei gėdos. Gėdą ir kaltę turėtų jausti tas, kuris tai padarė…“ – atsidūsta A.Mamontovas.

Klipo premjera įvyko trečiadienį Vilniuje vykusioje konferencijoje „16 aktyvumo dienų prieš smurtą prieš moteris atidarymas – specializuotos pagalbos centras – pagalba aukai“, kurią organizavo asociacija Moterų informacijos centras, Vilniaus miesto savivaldybė, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba kartu su Vilniaus apskrities vyriausiuoju policijos komisariatu bei Vilniaus miesto krizių centru.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius