Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Bičiuliai gedi mirusio muzikanto Sauliaus Spindi: „Jis tūkstančius kartų per mažai įvertintas“

Pirmadienį paaiškėjus, kad netikėtai mirė žinomas alternatyvios muzikos kūrėjas Saulius Labanauskas (1980-2021), scenoje prisistatinėdavęs Sauliaus Spindi vardu, jo draugai ir pažįstami pasidalijo savo prisiminimais ir jautriais pasakojimais apie velionį.
Monika Juškevičiūtė-Nika Ganga, Saulius Labanauskas, Domantas Razauskas
Monika Juškevičiūtė-Nika Ganga, Saulius Labanauskas, Domantas Razauskas / Asmeninio albumo ir 15min nuotr.

Liūdna žinia sukrėtė ir Sauliaus Spindi gerbėjus, ir jo artimuosius bei bičiulius. Pastarieji sutiko, kad jų mintys būtų pateiktos ir 15min skaitytojams.

Akcentavo talentą ir šviesų būdą

Su Sauliumi prie kūrinio „Vai tu rūta rūta“ dirbusi atlikėja Monika Juškevičiūtė-Nika Ganga iškeliavusiam alternatyvios muzikos kūrėjui socialiniame tinkle skyrė gražiausius žodžius bei prisipažino, kad velionis atlikėjas scenoje visada buvo labai palaikantis.

„Pažįstu Saulių palyginti trumpai – susitikome prieš kelis metus vienoje scenoje ir iškart susidraugavome ne tik mes, bet ilgainiui ir mūsų šeimos. Saulius buvo vienas iš nuoširdžiausių mano pažįstamų muzikantų ir kūrėjų – jokios arogancijos, gražus vaikiškas naivumas ir visiškas atsidavimas kūrybai.

Asmeninio albumo nuotr./Monika Juškevičiūtė
Asmeninio albumo nuotr./Monika Juškevičiūtė

Mano kūrybinio kelio pradžioje tikrai labai reikėjo kolegiško palaikymo ir būtent Saulius tvirtai laikė už rankos ir neleido pasiduot, o jo kuriama muzika ir kūrybinis bendradarbiavimas, patirtis suteikė daug jėgų.

Visai neseniai kalbėjomės telefonu ir tarėmės susitikti, labai gaila, kad susitikimą teks atidėti akimirkai, kada ir vėl susitiksime kažkur, kur nebeegzistuoja beprotiškas tempas ir sielos tarpsta kūryboje meilėje ir šviesoje“, – rašė moteris.

Pažįstu Saulių palyginti trumpai - susitikome prieš kelis metus vienoje scenoje ir iškart susidraugavome ne tik mes,...

Posted by Nika Ganga on 2021 m. balandžio 12 d., pirmadienis

Užuojautą išreiškė ir velionio draugas, renginių vedėjas, muzikantas Virgis Kuprys. Kaip feisbuke rašė vyras, kadaise Saulius Spindi smarkiai praplėtė jo pasaulėžiūrą bei supratimą apie muziką.

„Labiausiai žinomas kaip Saulius Spindi, mano bičiulio nuo studijų laikų brolis ir vienas charizmatiškiausių žmonių, kuriuos gyvenime esu sutikęs. Žiauriai liūdna, visai suskydau. Savo soliniais darbais Saulius paliks pėdsaką mūsų muzikos istorijoj kaip išskirtinis kūrėjas. Bet man jis visada bus Fashion Games, su kuriais kokius metus repetavo mano studijoj, lyderis.

Labai skaudu, kad jo nebėra. Užuojauta Sauliaus broliams ir sesėms, ir visiems artimiesiems. Gedžiu su jumis“, – rašė V.Kuprys.

Mirė mano senas draugas Saulius, kažkada gerokai praplėtęs ir mano pasaulėžiūrą, ir supratimus apie muziką. Labiausiai...

Posted by Virgis V. Kuprys on 2021 m. balandžio 12 d., pirmadienis

Su Sauliumi Labanausku artimus ryšius palaikęs autorius, atlikėjas, poetas ir radijo laidų vedėjas Domantas Razauskas feisbuke rašė apie draugo mirtį sužinojęs pirmadienio rytą. Anot muzikanto, velionio kūryba taip ir liko per mažai įvertinta.

„Saulius Labanauskas, arba Saulius Spindi, mano ausiai buvo vienas talentingiausių ir šviesiausių čionykščių kūrėjų, tūkstančius kartų per mažai girdėtas ir įvertintas, tyliai sau kuriantis.

Dainiaus Čėplos nuotr./„Muzikos salės 2020“ trečiosios dienos akimirka
Dainiaus Čėplos nuotr./„Muzikos salės 2020“ trečiosios dienos akimirka

Be daugybės jo paties nuostabių dainų, jis 2017 savo sintezatoriais prikėlė Petro Zalansko įrašus. Vai tu girala, manau, esant vienu geriausių ir paveikiausių albumų per visą Lietuvos muzikos istoriją. Keletą kartų kalbinau Saulių laidose, taip norėjos, kad plačiau sklistų. Tebus šviesi ir lengva kelionė. Nepūsk, vėjeli“, – nuoroda į mirusio bičiulio kūrybą užbaigė D.Razauskas.

Šįryt sužinojau apie bičiulio mirtį. Saulius Labanauskas, arba Saulius Spindi, mano ausiai buvo vienas talentingiausių...

Posted by Domantas Razauskas on 2021 m. balandžio 12 d., pirmadienis

Muzikantas, Sauliaus Spindi bičiulis Gytis Ambrazevičius pasidalijo, kaip pats rašė, 33-imis sekundėmis savo draugui atminti.

„Pats to nežinodamas kūrinį atlieka Saulius Spindi. Saulius vis stebėdavosi, kaip man pavykdavo slapčia filmuoti ar fotografuoti. Net neabejoju, kad jis nepajautė, kaip filmuoju ir čia, 2018 metų liepos 20, 17.23 val., prieš koncertą Klaipėdoje. Saulius tuo metu repetavo – matyt, kaip visuomet, kažkas buvo nepadaryta iki galo, trūko tik vienos repeticijos.

Kiek ironiška, kad žmogus, kuris tiesiog iš idėjos ilgą laiką naudojosi mygtukiniu telefonu su neveikiančiu ekranu, puikiai valdė kompiuterį. Būtent kompiuteriu jis leido vadinamajam dzūkų šamanui Petrui Zalanskui uždainuoti puikiame albume „Vai tu girala“ (jei neklausėte, turite paklausyti čia).

Tuo metu ir susipažinau su Sauliumi, jis pasiūlė per koncertą įgrot vienos dainos gitaros partiją, kol galiausiai daina tapo dainom, o koncertas koncertais...

Saulius buvo be proto šiltas žmogus, užėjus pas jį į studiją ir įkritus į sofą, visada pasiūlydavo arbatos, tiesa, reikėdavo stebėti virdulį, nes šis užviręs neišsijungdavo...

Saulius sugebėdavo paklausti pačių įdomiausių klausimų, net nenorėdamas įgelti ir pasakyti patį tiksliausią, tuo momentu reikalingiausią komplimentą (ir visa tai vienu sakiniu). Saulius Labanauskas buvo, Saulius Spindi buvo ir bus. You reached for the secret too soon, you cried for the moon / Shine on you crazy diamond“, – rašė G.Ambrazevičius.

Muzikanto mirtis smarkiai sukrėtė ir leidėją, asociacijos „Slinktys“ vadovą Juozą Žitkauską.

„Dar ketvirtadienį kalbėjome su juo telefonu apie naujo albumo Spiečius leidybą, diskutavom, ieškojom sprendimų... Vakar, atsivertęs el. paštą, radau atsiųstą albumo medžiagą. Wetransferiu išsiųsta penktadienį, 21.17 val. Nežiūrėjau, maniau, šiandien tai padarysiu... Po šio ryto žinios kol kas negaliu klausyti, bet žinau, kad reikės, nes šis paskutinis darbas turi išvysti klausytojus“, – pirmadienį socialiniame tinkle rašė vyras.

Toliau jis pasakojo, kad apie 2017-uosius su Sauliumi jį supažindinęs G.Ambrazevičius. Tuo metu brendo „Vai tu girala“ idėja, o ją reikėjo realizuoti.

„Gytis Sauliui pasiūlė mane, asociaciją „Vilniaus dzūkuliai“, kuri ir yra oficiali šio albumo leidėja. Daugelis per šį albumą atrado Saulių kaip kūrėją, kaip menininką. O aš įsigijau nuostabų Bičiulį. Gaila, kad tik tiek ta mūsų bičiulystė tęsėsi, bet ji buvo intensyvi, pažymėta matomais darbais.

Sauliaus iškeliavimas – skaudus praradimas visai kultūros bendruomenei. Jis iš tų kūrėjų, kuris kūrė iš širdies, nesivaikydamas jokių pripažinimų, neįkandamų honorarų. Jis darė tik tai, kuo tikėjo.

Žinia, pakeitusi dieną - SAULIUS LABANAUSKAS - SAULIUS SPINDI iškėliavo iš šio pasaulio. Labai netikėtai. Dar...

Posted by Juozas Žitkauskas on 2021 m. balandžio 12 d., pirmadienis

Jį pavergdavo idėja ir tapdavo jos vergu. Vienas iš tokių „pavergėjų“ buvo Petras Zalanskas, kurį Saulius iš naujo pakėlė ir parodė kitoje šviesoje“, – gražių žodžių velioniui negailėjo J.Žitkauskas.

Leidėjas pranešė, kad paskutinis Sauliaus kūrybinis projektas „Spiečius“ pasaulį tikrai išvys. Tai turėtų būti jo 41-ojo gimtadienio dovana.

„Mielas Sauliau, mes tavo atminimu pasirūpinsime. Ilsėkis ir mėgaukis jau kitokia ramybe...“ – užbaigė muzikanto bičiulis.

Garsėjo unikaliais eksperimentais

Apie netektį muzikos pasaulyje pirmadienį pranešė lrt.lt. Kaip portalui patvirtino du velioniui artimi šaltiniai, 1980 metų gimimo muzikantas mirė sekmadienio vakarą. Mirties priežastys neatskleidžiamos.

Saulius Labanauskas Lietuvos muzikos informacijos centro duomenų bazėje apibūdinamas kaip nevengęs eksperimentuoti atlikėjas, savo kūryboje jungęs elektroninį ir folklorinį skambesius. Solinį projektą „Saulius Spindi“ jis pradėjo 2011-aisiais., išleido tris albumus.

Asmeninio archyvo nuotr./Saulius Labanauskas
Asmeninio archyvo nuotr./Saulius Labanauskas

Kaip skelbia minėtas šaltinis, paskutinis Sauliaus albumas „Vai tu Girala“ dėl savo unikalumo sulaukė ypatingo muzikos kritikų ir klausytojų dėmesio. Mat atlikėjas ryžosi eksperimentui, įkvėptam legendinio Dzūkijos folkloro dainininko, pasakotojo, tautosakos pateikėjo ir šamanu vadinamo Petro Zalansko (1900­–1980).

Pastarasis sudainavo daugiau nei 300 dainų, pasekė 150 pasakų ir sakmių, paliko apie 50 smulkiosios tautosakos kūrinių. Kadangi dzūko balsas išliko įrašuose, Saulius Spindi juos atrinko į savo albumą, tokiu būdu suteikdamas pasakojimams neįprastą formą.

S.Labanauskas – ir Vilniaus gotikinio metalo grupės „Saprophytes“ įkūrėjas, vėliau pasukęs solinės karjeros link ir kūręs elektroninę muziką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius