Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E.Latėnaitė kvietė į akciją dėl Partnerystės įstatymo: prie Seimo – ir žinomi žmonės

Pirmadienio vakarą Partnerystės įstatymą palaikantys žmonės rinkosi į prie Seimo surengtą pilietinę akciją „Už partnerystę ir lygybę visiems Lietuvoje!“ Ši akcija, kurią inicijavo aktorė Elžbieta Latėnaitė, buvo organizuojama reaguojant į Seimo narės Agnės Širinskienės siūlymą išbraukti Partnerystės įstatymo svarstymą iš Seimo darbotvarkės.

Prieš kelias dienas Seimo narė Agnė Širinskienė Seimui pateikė pasiūlymą iš darbotvarkės išbraukti Partnerystės įstatymo svarstymą. Galutinis sprendimas paaiškės antradienį, tačiau nepritarimą minėtai pozicijai LGBT+ bendruomenė viešai išreiškė pirmadienio vakarą prie Seimo.

LGBT+ bendruomenės nariai ir ją palaikantieji atsinešė plakatus, ryškiaspalves vėliavas, kalbas. Jie kreipėsi į politikę A.Širinskienę su klausimais dėl jos pasiūlymo ir pateikė argumentus, kodėl bendruomenei svarbus Partnerystės įstatymo svarstymas.

Proteste kalbas sakė jį organizavusi aktorė Elžbieta Latėnaitė, režisierius Romas Zabarauskas, Lietuvos žmogaus teisių centro vadovė Jūratė Juškaitė, buvęs Lietuvos Konstitucinio teismo pirmininkas Dainius Žalimas. Tarp dalyvių buvo galima išvysti ir dainininkę Ericą Jennings, „influencerį“, fotografą Naglį Bierancą su mylimuoju fotografu Luku Griciumi, režisierių Romą Zabarauską, komiką Paulių Ambrazevičių su žmona Kristina, už dukters teises kovojančią vaikų odontologę Rasa Račienę ir kt.

„Ukrainos karo fone, kaip niekada stipriai turime ginti demokratiją, visų žmonių teises ir supykti“, – savo kalbos metu pabrėžė E.Latėnaitė.

„Daug kas mus laiko valstybės priešais, be jokios priežasties“, – ant pakylos užlipęs sakė R.Zabarauskas, primindamas, kad Ukrainą gina ir LGBT bendruomenės atstovai. „Nėra priežasčių abejoti mūsų meile tėvynei“, – sakė jis.

Pilietinės akcijos akimirkos – galerijoje:

Kiek anksčiau pristatant renginį socialiniame tinkle, buvo pateikti argumentai, kas nutiktų, jei minėto įstatymo svarstymas būtų atidėtas.

„Jei antradienį Seimas pritars Širinskienės siūlymui atidėti partnerystę, kitas šansas greičiausiai bus 2028 metais. Tad antradienį Seimo narių rankose atsidurs rimtas, geopolitinio lygmens sprendimas.

Susirinkime prie mūsų visų Seimo į pilietinę akciją ir susivienykime už Partnerystę ir Lygiateisiškumą visiems tautiečiams. Gana mus skaldyti ir skirstyti. Visi vienodai mylime Lietuvą, laisvę ir palaikome Ukrainą kovoje su „rašistais“. Visi esame žmonės, norintys elementarių teisių.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Mitingas „Už partnerystę ir lygybę visiems Lietuvoje!“
Lukas Balandis / BNS nuotr./Mitingas „Už partnerystę ir lygybę visiems Lietuvoje!“

Mes raginame palaikyti EUROPIETIŠKĄ, o ne putinišką šeimos sampratą. O Kremliaus melagienas apie LGBT „grėsmę šeimai ir visuomenei“ drauge su homofobija siunčiame paskui rusų karinį laivą!“ – viešai skelbė ir prie akcijos kvietė prisijungti organizatoriai.

Renginio organizatoriai pabrėžė, kad jau 16 Europos valstybių, tarp kurių yra Vokietija, Prancūzija, Belgija ir daugelis kitų, įteisino tos pačios lyties asmenų santuoką. Tad jie tikisi, kad dabar yra pats metas ir Lietuvai priimti tinkamą sprendimą.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Mitingas „Už partnerystę ir lygybę visiems Lietuvoje!“
Lukas Balandis / BNS nuotr./Mitingas „Už partnerystę ir lygybę visiems Lietuvoje!“

„32 metai – pakankamas laiko tarpas Lietuvai šviestis, laukti ir vilktis progreso uodegoje. Metas veikti.

Įrodykime, kad lietuviai yra europiečiai, kurie suvokia: Kol ne visi esame laisvi, tol visi nesame laisvi“, – ragino renginio organizatoriai.

VIDEO: Pilietinė akcija prieš partnerystės įstatymo išbraukimą iš Seimo darbotvarkės

A.Širinskienė akcijos organizatorių pareiškimus vadina neetiškais, o pati sako, kad „vargu, ar Putinas yra už tradicines šeimas“

Renginio kaltininke tapusi A.Širinskienė pati jame nepasirodė. Politikė 15min tikino, kad šį vakarą turėjo planų ne Vilniuje, tačiau vertina ir reaguoja palankiai į ne tik šitą, bet ir visas pilietines akcijas.

„Ar tai būtų Šeimos maršas, Gėjų lyga ar kas nors dar, visi turi teisę demonstruoti ir reikšti savo politines pozicijas, kokios jos nebūtų. Šiuo atveju noriu tikėtis, kad šio mitingo, ar kas ten bebūtų, savivaldybė taip tvoromis neapstatys, kaip kitų mitingų prie Seimo. Tikrai labai negražu ir nepagarbu, kai demonstrantai yra pasitinkami su tvoromis. O visa kita vyks taikiai ir gražiai. Turi teisę demonstruotis“, – kalbėdama su 15min tikino politikė.

Pasiteiravus, ką galvoja apie renginio organizatorių teiginius, kad jei Partnerystės įstatymas bus išbrauktas iš darbotvarkės, kita tokia galimybė jį svarstyti bus tik 2028 m., A.Širinskienė pareiškė mananti, kad organizatoriai nežino statuto. Anot jos, jei įstatymas dabar net nebus įtrauktas į programą, Seimas gali nuspręsti jį įtraukti, pavyzdžiui, gegužės mėnesį.

„Niekas netrukdo Seimui ir rudenį svarstyti. Tikėkimės, kad tada bus nurimusi karinė situacija. Bet tik tiek, kad kolega Tomas Raskevičius tą svarstymą labai savotiškai supranta. Aš priminsiu, kad paskutinį kartą Partnerystės įstatymas buvo registruojamas vos ne išvakarėse ir kitą dieną nešamas į posėdžių salę be jokių diskusijų. Tikrai nesinorėtų, kad dar kartą panašiai įvyktų“, – kalbėjo A.Širinskienė.

Politikė teigė, kad šiuo metu pateikiami pasiūlymai ir išbraukiamos reformos siejamos su karo situacija Ukrainoje, kuri pakeitė prioritetus.

„Aš nuoširdžiai pasakysiu, kad labai keista, kai Vyriausybė neatneša projektų su infliacijos mažinimu, kai juos žadama atnešti balandžio, gegužės mėnesį, kai valdantiesiems nėra svarbu tas pats nacionalinio saugumo stiprinimas. Gal reikėtų pasikeitus aplinkybėms ir saugumo strategiją persižiūrėti, veiksmų planus. Šie dalykai nėra prioritetas.

Vyriausybė netgi 80 iš 120 projektų nėra registravusi pavasario sesijai, bet prioritetu tampa Partnerystės įstatymas. Tuomet valdančiųjų reikėtų klausti, kodėl jiems tas klausimas yra toks prioritetas, kad mes dėl jo šnekame jau antra, trečia savaitė, bet, mano galva, turint infliaciją, kuri artėja prie 15 proc. ribos, reikėtų kalbėti apie infliaciją“, – svarstė politikė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Agnė Širinskienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Agnė Širinskienė

Paklausta, ką mąsto apie akcijos organizatorių argumentus, kad reikėtų „palaikyti europietišką, o ne putinišką šeimos sampratą“, A.Širinskienė palygino, kad Vladimiras Leninas ir Levas Trockis aiškino, jog „tradicinė šeima yra atgyvena, kurios Sovietų Rusijoje turėtų nelikti“.

„Iš esmės Sovietų Rusija buvo pirmoji valstybė pasaulyje, kuri pasikėsino į tradicinę šeimą 1918-1920 m. įsakymai griauti šeimas buvo sunkiai suvokiami ir šiandienos perspektyvoje. Todėl sakyti, kad Vakarų civilizacija nieko neturi su krikščionybe, tradicine šeima ir bandyti apversti visą istoriją, tai man, švelniai tariant, yra labai neetiška.

Nors tikrai matau, kad tą ir kolega Raskevičius daro, ir kiti kolegos, pamiršdami tuos leninizmo nusikaltimus žmogiškumui ir tai pačiai šeimos sampratai. Mano galva, Vakarų civilizacija buvo visą laiką pagrįsta šeimos vertybėmis ir tradicine šeima. Tuo metu Rytuose nuo 1918 m. revoliucijos matėme šiek tiek kitokį vaizdelį ir vargu būtų pasakyti, kad Putinas yra už tradicines šeimas, kai jis tuos žmones naikinte naikina pačioje Ukrainoje, šeimas išskiria. Suprantu, kad manipuliuoti karu ir putinizmo grėsme norima, bet tai nėra pagrįsta kažkokia istorine atmintimi“, – įsitikinusi ji.

A.Širinskienė teigė mananti, kad jei apskritai būtų įteisintas Partnerystės įstatymas, jis sulauktų Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos veto. Ir ji pati sunkiai įsivaizduoja, kad šis įstatymas turėtų atramą visuomenėje.

„Iš esmės 80 proc. žmonių tam nepritaria ir sunkiai įsivaizduoju, kad įstatymui būtų pritarta ir pačiame Seime. Matant partijų elgesį ir komunikaciją tas yra akivaizdu, kad netgi tarp valdančiųjų susitarimo tokio projekto teikti nėra. Suprantu Laisvės partijos viešuosius ryšius, nes tie kontroversiški įstatymų projektai jiems yra gelbėjimosi ratas, kuris leidžia būti matomais, nes kitaip jų nesimatytų, o kitų darbų, kurie juos padarytų matomais, nėra.

Tačiau laikyti visą Seimą ir laikyti valstybę įkaitais, ir užuot to, kad spręstume tikrai svarbius klausimus, pradedama diskutuoti savaite po savaitės jau antri metai apie partnerystę, Stambulo konvenciją ir narkotikų dekriminalizavimą, tokios situacijos nėra etiškos. Bet, matyt, rinkėjai tai įvertins per kitus rinkimus“, – 15min komentavo Seimo narė A.Širinskienė.

T.Raskevičius dėl politikės veiksmų kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją

Apie A.Širinskienės pasiūlymą anksčiau pasisakė ir pats Seimo narys Tomas Raskevičius. Jis teigė, kad visuomenę priešina ne Partnerystės įstatymas, o pati politikė. Savo mintimis jis pasidalijo socialiniame tinkle.

„Prasidėjus karui Ukrainoje, Laisvės partija sąmoningai neeskalavo savo planų dėl Partnerystės įstatymo projekto, nors tai ir yra vienas iš esminių mūsų politinės programos punktų. Puikiai suprantame, kad prokremliškoms jėgoms taip ir niežti išnaudoti žmogaus teisių klausimus vidinėms nesantaikoms ir suskaldymui didinti. Bet čia į sceną žengia ponia Agnė.

Nepaisydama sudėtingos geopolitinės ir ekonominės situacijos, ponia Š. registruoja pasiūlymą Seimo pavasario sesijos darbų programai, siūlo Partnerystės įstatymą braukti нах**. Tipo ne laikas, susiskaldymas, visuomenė nepritaria, reik susiturėti. Per visus kanalus ištransliuoja, kaip čia ji gudriai sugalvojo, renka Seimo narių parašus, Raskevičių viešai lygina su Leninu, ugnies į žibalą įmeta ir Ramūnas, kuris ne taip jau seniai agitavo referendumui prieš NATO. Maršistai klykia, rašo elektroninius laiškus Seimo nariams, eina ir sms‘ai į tarnybinius telefonus. GRĖSMĖ NACIJAI – viskas pagal pilną programą.

Tuo tarpu rusai Mariupolyje subombarduoja teatro pastatą, kuriame slepiasi 1200 civilių. Prie teatro baltom raidėm ant asfalto užrašyta „дети“ – kad iš lėktuvo matytųsi. Negelbėja.

Kartais atrodo, kad Agnei partnerystės reikia labiau nei Laisvės frakcijai. Nei ji, nei jos rinkėjai įstatymo teikiamomis galimybėmis nepasinaudos, bet „neliečiamųjų“ bus sočiai. O gal Agnė tiesiog siekia nukreipti dėmesį nuo paramos ir palaikymo Ukrainai, nuo Kremliaus agresijos ir karo?

Manau, kad tokie Seimo narės veiksmai yra mažų mažiausiai neetiški, todėl dėl to kreipiausi į Seimo etikos ir procedūrų komisiją. Manau, kad Širinskienės siūlymai išbraukti mano teikiamus projektus iš Seimo sesijos darbų programos riboja mano Seimo nario mandatą ir kliudo man dirbti mano tiesioginį darbą. Būtent, darbą, kad Lietuvoje būtų daugiau laisvės ir mažiau putiniškos ideologijos ir Kremliaus propagandos.

Pažiūrėsim, kas iš to išeis. Seimas dėl pavasario sesijos darbų programos galutinai apsispręs ateinantį antradienį“, – rašė T.Raskevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius