Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eglė Grėbliauskaitė liudija: „Jonas Gasiūnas psichologiškai smurtauja prieš katedros studentus“

Vilniaus dailės akademijoje (VDA) kilus seksualinio priekabiavimo skandalui, kai tinklaraštyje „Akadės paslaptis“ studentės paviešino istorijas apie Tapybos katedros dėstytojo Jono Gasiūno galimą seksualinį priekabiavimą, prabyla vis daugiau buvusių studentų. Viena tokių – diplomuota menininkė Eglė Grėbliauskaitė-Tursienė.
Eglė Grėbliauskaitė-Tursienė
Eglė Grėbliauskaitė-Tursienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Buvusi VDA Tapybos katedros studentė, čia baigusi bakalauro ir magistro studijas, Eglė Grėbliauskaitė-Tursienė feisbuke paskelbė tokį liudijimą:

Informuota VDA vadovybė vis laukė įrodymų... O gal tiks liudijimai? Tylėdami įtvirtiname tokį elgesį kaip normą.

„Tai yra žiauri tiesa. Studijavau Tapybos katedroje. Liudiju: Jonas Gasiūnas psichologiškai smurtauja prieš katedros studentus, seksualinio pobūdžio žeminimo turinys – dominuojantis. Atsikirtusius žemina ir persekioja.

Sunkiausia yra tuomet, kai katedros aplinka tai mato ir supranta, tačiau pasirenka likti aklais ir nebyliais. Ar akli ir nebylūs tampa bendrininkais? Žinoma, tik kartais patys to nesuvokiame. Nepalaikymo atmosfera niekaip neskatina nukentėjusių rašyti skundų. Informuota VDA vadovybė vis laukė įrodymų... O gal tiks liudijimai? Tylėdami irgi esame atsakingi. Tylėdami įtvirtiname tokį elgesį kaip normą.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jonas Gasiūnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jonas Gasiūnas

E.Grėbliauskaitė-Tursienė – buvusi J.Gasiūno studentė, jis buvo ir jos bakalauro baigiamojo darbo vadovas, todėl mažiausiai porą metų su dėstytoju jai teko bendrauti kone kasdien. Juolab kad visų studijų metu, kol E.Grėbliauskaitė-Tursienė studijavo, J.Gasiūnas buvo ir katedros vedėjas.

„Dvejus metus jis man vadovavo bakalauro darbui, po to, magistrantūroje, rinkausi kitus dėstytojus, tačiau jis buvo katedros vedėjas. Bakalauro darbo vadovo nekeičiau, tiesiog pabaigiau, tačiau per gynimus buvo daug išsišokimų, jis manęs visai nepalaikė. Nors po to išvis nebegalėjau eiti į akademiją – buvo didžiulė įtampa“, – kalbėjo ji portalui 15min.

Su J.Gasiūnu Eglei teko tiesiogiai bendrauti ir dabar – akademijoje vyko peržiūros, kuriose jiems tekdavo susitikti. E.Grėbliauskaitė-Tursienė sako, kad J.Gasiūnas – „psichologiškai labai agresyvus žmogus“.

„Jis turbūt turi rimtų psichologinių problemų, taip, kaip jis elgiasi – nėra normalu. Tai visiškai neadekvatus elgesys, tik kartais tos normos prasistumia – būna, kad girdi, ką jis pasakė, ir net netiki, jog tai buvo pasakyta, nes aplinka nereaguoja. Man taip nutiko pirmą kartą, kai išgirdau seksualinio pobūdžio repliką savo adresu. Per peržiūrą, visiems girdint! O tu stovi ir nebesupranti, ar tu tikrai tai išgirdai, ar tau pasigirdo, o tuomet žiūri į aplinkinius ir jie tyli. Tai buvo labai užgaulūs žodžiai“, – 15min pasakojo E.Grėbliauskaitė-Tursienė.

Dėl išviešintų situacijų prasideda žiaurus persekiojimas dėl darbų, žlugdymas, kaip yra tapoma, sakoma, kad tu neturi talento. Yra atviras psichologinis smurtas. Dėl to studentai ilgą laiką nekalbėjo garsiai.

Paskelbusi viešą liudijimą feisbuke, ji sako tai dariusi dėl vieno tikslo – tokių dalykų nutylėti tiesiog negalima. Ir tai, pasak jos, nesibaigė prieš 10 metų, tai vyksta ir dabar, esamuoju laiku.

„Nekalbu apie detalų seksualinį išnaudojimą, tačiau visos aplinkybės, kurios yra aprašytos merginų – vyko mano studijavimo metu. Visas tas situacijas atpažįstu ir visiškai tuo tikiu. Net atpažįstu žmones, kurie dalijasi tomis istorijomis, tačiau lygiai taip pat suprantu jų norą likti anonimais, nes visuomenės reakcija yra baisi“, – kalbėjo pašnekovė.

Pasak E.Grėbliauskaitės-Tursienės visus tuos metus studentai tylėjo ne šiaip sau, dalis jų veikiausiai bijojo apie tai kalbėti viešai. „Meno lauke, tapybos lauke jis – įtakingas žmogus, bent jau buvo tuo metu. Todėl vėliau dėl išviešintų situacijų prasideda žiaurus persekiojimas dėl darbų, žlugdymas, kaip yra tapoma, sakoma, kad tu neturi talento. Yra atviras psichologinis smurtas. Dėl to žmonės, studentai, ilgą laiką nekalbėjo garsiai“, – 15min kalbėjo ji.

Pasak jos, J.Gasiūnas tiesiog „išsirinkdavo“ jam patinkančią studentę ir ją tuomet atakuodavo. O jau tuomet – „po truputį, kažką pasakė, kitaip pažiūrėjo, pradėjo girti, o tuo pat metu ir kritikuoti“. „Tai neapčiuopiami dalykai. Pirmiausia jis tave labai iškelia, koks tu puikus esi, o tada tave visų akivaizdoje žlugdo psichologinio smurto būdu, su seksualinio pobūdžio žinutėmis“, – sakė E.Grėbliauskaitė-Tursienė.

Pasitraukė iš pareigų

Trečiadienį žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose pasklidus žiniai apie galimą VDA Tapybos katedros dėstytojo Jono Gasiūno seksualinį priekabiavimą, ketvirtadienį jis pasitraukė iš užimamų pareigų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Seksualiniu priekabiavimu kaltinamas Jonas Gasiūnas pasitraukė iš Vilniaus dailės akademijos

Vilniaus dailės akademija taip pat žada aiškintis informaciją dėl buvusių studenčių kaltinimų seksualiniu priekabiavimu dėstytojui, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatui Gintautui Trimakui.

TAIP PAT SKAITYKITE: VDA aiškinsis informaciją dėl kaltinimų priekabiavimu Gintautui Trimakui

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius