-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Gediminas Storpirštis: menininką pastūmėti į savižudybę gali ir piktas komentaras

Lietuvą sukrėtus talentingos scenografės Jūratės Paulėkaitės savižudybei, vėl imta svarstyti, kodėl savo noru iš gyvenimo trauktis pasiryžtančiųjų skaičius šalyje nemažėja.
Gediminas Storpirštis
Gediminas Storpirštis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Menininkui laikotarpis prieš premjerą yra labai sudėtingas. Jis išgyvena tikrą pragarą, ieškodamas kuo įtikinamesnių ir originalesnių išraiškos priemonių, jaudinasi, ar žiūrovai supras ir įvertins jo mintis“, – apie kūrėjų kančias pasakojo aktorius Gediminas Storpirštis.

Galima tik pamėginti suprasti, kokius sielos skausmus turi išgyventi žmogus, kuris mirtį regi kaip vienintelį išsigelbėjimą.

„Daugelis nė neįsivaizduoja, jog tokiu laikotarpiu – prieš premjerą – anonimiškai apie menininką įžeidžiantį komentarą parašęs žmogus gali tapti budeliu“, – kalbėjo G.Storpirštis. 

Aktorius puikiai pažinojo neseniai iš gyvenimo pasitraukusią scenografę Jūratę Paulėkaitę bei prieš keletą metų nusižudžiusį aktorių bei režisierių Saulių Mykolaitį. 

Išgirdus, kad iš gyvenimo savo noru išeiti ryžtasi talentingi kūrėjai ar net devynmečiai vaikai, darosi šiurpu. Gąsdinanti savižudybių statistika verčia apie tai šnekėti atvirai ir garsiai.  

„Pinigai, žvaigždiškumas jam nebuvo tokie svarbūs kaip dukra, kurios negalėjo matyti“, – pavasarį iš gyvenimo pasitraukusį radijo ir TV laidų vedėją Aurimą Dautartą prisiminė jo draugas Sigitas Matulevičius.

Jam ne kartą teko girdėti, kaip bičiulis grasino nusižudyti, tačiau tuo metu Sigitui atrodydavo, kad Aurimas kalba nerimtai.

Kaip pastebėti pavojaus signalus? Kaip suprasti, kad artimas žmogus, kalbėdamas apie mirtį, nejuokauja? Galų gale, ką galima buvo padaryti, kad iš gyvenimo savo noru pasitraukę žmonės būtų pasirinkę kitą išeitį?

Atsakymai neabejingiems pokalbių laidoje „Negaliu tylėti“ – pirmadienį, 18.55 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius