Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grožis reikalauja aukų?..

Vasarą labiau nei bet kada trokštame spinduliuoti grožiu. Ta proga TV ekranuose debiutuoja net du grožio projektai – „Didieji pokyčiai“ ir „Misija – grožis“, padėsiantys jų dalyviams atsikratyti įgrisusių išvaizdos trūkumų... Tad šįkart paklausėme, ką apie gražinimąsi mano naujųjų projektų grožio specialistai.
Kęstutis Rimdžius
Kęstutis Rimdžius / "Ji" nuotr.

Kęstutis Rimdžius
„Stilingi ir gražūs gali būti visi“

„Ant stalo guli du saldainiai, vienas gražiu, o kitas negražiu popierėliu. Kurį iš jų pasirinksite?.. Net neabejoju, kad pirmenybę teiksite gražiajam. Tik išvynioję ir supratę, kad jis neskanus, mėginsite kitą. Todėl manau, kad išvaizda gyvenime lemia išties nemažai. Jeigu žmogui kompleksai dėl išvaizdos trukdo gyventi, kodėl jų neatsikračius?“ – svarsto vienas garsiausių šalies stilistų ir projekto „Misija grožis“ specialistų Kęstutis Rimdžius.

„Niekada nesutikau ir nesutiksiu su nuomone, kad stilingi ir gražūs gali būti tik turtingi žmonės. Tarp stiliaus ir turtų negalima dėti lygybės ženklo, nes stilių galima susikurti netgi labai minimaliomis priemonėmis. Stilingumas – tai ne tik išvaizdos požymis, bet ir gyvenimo būdas.

Kad būtum stilingas, visų pirma turi puikiai sutarti pats su savimi. Įsiklausyti į savo vidų, žinoti, ko tau reikia, nepamiršti, kas esi (kokia tavo profesija), koks gyvenimo ir laisvalaikio leidimo būdas. Taip pat nereikia kopijuoti kitų, o iš pristatomų madų naujienų ir tendencijų geriausiai paimti tik tai, kas tinka. Stilius – tai individualumas, asmenybės atspindys, todėl kiekvienas jį galime ir turime pateikti savaip“, – pataria grožio specialistas.

"Ji" nuotr./Darius Radzevičius
"Ji" nuotr./Darius Radzevičius

Darius Radzevičius
„Daugelis mano pacienčių – moterys“

„Tokie projektai – puiki proga pamatyti, kokios yra plastinės chirurgijos ir visos grožio medicinos (ir ne tik jos!) galimybės“, – įsitikinęs grožio terapijos ir chirurgijos klinikos „Sugihara“ chirurgas Darius Radzevičius, prieš šešerius metus gražinęs projekto „Grožio fabrikas“ dalyvius, o dabar sugrįžtantis į „Didžiuosius pokyčius“.
„Vis dėlto esu tikras, kad išvaizdos patobulinimas negali išspręsti visų problemų. Po plastinių operacijų atsikratęs jį varginusių kompleksų, žmogus geriau jaučiasi, labiau savimi pasitiki.“

D. Radzevičius neslepia, kad dauguma jo pacienčių yra moterys. „Jaunesnio amžiaus moterys dažniau pageidauja krūtų formos ar dydžio ir kūno kontūrų korekcijos, vidutinio ir vyresnio amžiaus pacientės – senstančio veido pagražinimo. Vyrai dažniausiai nori pakoreguoti kreivą nosį ar atlėpusias ausis.

Neretai pasitaiko, kad pacientes nuo operacijų tenka atkalbinėti. Jeigu nosis graži, jos nereikia tobulinti. B ar C dydžio krūtinės tikrai neverta dar padidinti. Na, o jei pacientei trisdešimt metų, esu tikras, kad veido tempimo operacija jai nereikalinga. Plastinė chirurgija yra efektyvi tik tada, kai pasitelkiama koreguoti įgimtus ar įgytus defektus.“

"Ji" nuotr./Šarūnas Navickis
"Ji" nuotr./Šarūnas Navickis

Šarūnas Navickis
„Sveikata svarbiau už išvaizdą“

„Pirmiausia turime galvoti apie sveikatą, o tik paskui apie išvaizdą, nes kai nėra sveikatos, išvaizda neturi jokios prasmės, – nė neabejoja rašytojas, knygos „Kaip gyveni, taip ir atrodai“ autorius Šarūnas Navickis, pakviestas į projektą „Didieji pokyčiai“. – Šį teiginį galima pritaikyti ir visai grožio medicinai. Jeigu patobulinta kūno dalis geriau funkcionuoja, puiku. Pavyzdžiui, aš jau daug metų kramtau dirbtiniais dantimis. Ar jie geriau atrodo? Manau, taip. Bet svarbiausia tai, kad jie geriau „veikia“ – jau dešimtmetį nejutau dantų skausmo. Tačiau abejoju, ar savo funkciją geriau atlieka krūtys su implantais.

Kad žmogus jaustųsi geriau, visų pirma turėtų „išsivalyti“ smegenis. Tai padaryti nelengva, kai mus taip stipriai veikia aplinka: televizija, spauda, kitos žiniasklaidos priemonės. Natūralu, kad nuolat ekranuose šmėkščiojančios 90–60–90 matmenų gražuolės paprastoms moterims sukelia kompleksų. Tačiau nereikia pamiršti, kad gerai gyventi galima ir netelpant į idealių formų standartus. Bet tik tada, jei savijauta gera, nes nuo didelio antsvorio ne tik dingsta žvalumas ir nuotaika, bet ir kenčia visas organizmas.“

"Ji" nuotr./Eglė Vindašiūtė
"Ji" nuotr./Eglė Vindašiūtė

Eglė Vindašiūtė
„Sveikatai ir išvaizdai skiriame per mažai laiko“

Vilniaus implantologijos centro odontologė, projekto „Misija – grožis“ specialistė Eglė Vindašiūtė džiaugiasi jai ir kolegoms suteikta galimybe iš esmės pakeisti žmonių gyvenimą. „Šypsena neatsiejama nuo sveiko ir laimingo žmogaus išvaizdos, todėl labai džiaugiamės, kad savo žiniomis ir patirtimi galime padėti“, – sako specialistė.

„Visi puikiai žinome antikos išminčių žodžius apie sveiką kūną ir sveiką sielą. Deja, daugelio dalykų neįvertiname, kol juos turime. Per darbo metus teko padėti ne vienam žmogui, kuriam dantų problemos ne tik trukdė gyventi visavertį gyvenimą (kramtyti, valgyti), bet ir nuoširdžiai reikšti emocijas, t. y. šypsotis, juoktis. Žmogus, kuris su tuo nesusidūrė, niekada net nesusimąstytų, kaip tai yra svarbu.“

Pasak specialistės, nors ir supranta problemos rimtumą, žmonės sveikatai bei išvaizdai skiria per mažai dėmesio. „Žmonių, pareiškusių norą dalyvauti projekte, skaičius rodo, kad sveikatai ir išvaizdai vis dar skiriame per mažai laiko. Kartu akivaizdu, jog išvaizdos problemos yra suprantamos ir jas siekiama spręsti. Imtis permainų, manau, niekada ne per vėlu.“

Specialisto komentaras
Psichologas Olegas Lapinas

Plastinė operacija gali suteikti vilties ar pašalinti nepasitenkinimą, diskomfortą, bet vargu ar ji suteikia daugiau laimės. Iš tiesų ne išvaizdos pakoregavimas gerina gyvenimo kokybę, o įsivaizduojamas trūkumas labai ją gadina. Tad jeigu žmogus pasimažina smakrą ar išsitiesina nosį, laimingesnis nuo to netampa. Taip pasielgdamas jis labiau atsikrato ne defekto, o komplekso. Juk dažnai nutinka, kad išvaizdos defektų, kurie mums atrodo nepakenčiami, aplinkiniai nė nepastebi. Tad jeigu labai smarkiai keičiamės, tai netgi gali sukelti priešingą reakciją – galime sulaukti nuomonės, kad anksčiau atrodėme geriau. Nes tie, kurie myli, mus yra įpratę matyti tokius, kokie esame. Ir myli ne dėl atskirų kūno detalių, o mus visus – tokius, kokie esame. Na, o mes, taisydami savo išvaizdą, orientuojamės visai ne į meilę ir laimę, o į įsivaizduojamą, dažniausiai nejučia reklamų ir žiniasklaidos mums primestą grožio idealą. Taigi pokyčiai šalina tik psichologinį diskomfortą. Ar kažką pakeitus rasite laimę? Klausimas...

Populiariausias – riebalų nusiurbimas

Plastinės operacijos niekada nebuvo tokios populiarios kaip pastaraisiais metais. Atsižvelgdami į tai, statistikos specialistai nusprendė pirmą kartą nuosekliai surinkti duomenis ir išsiaiškinti, kiek žmonių naudojasi grožio peilio specialistų paslaugomis. Pasirodo, skaičiai išties įspūdingi.
2009 metais sertifikuoti pasaulio grožio meistrai atliko daugiau nei 8 milijonus chirurginių ir beveik 9 milijonus nechirurginių operacijų. Tiesa, tyrimas buvo atliktas 25 pasaulio šalyse ir, spėjama, apėmė tik apie 75 proc. visų pasaulyje atliekamų plastinių operacijų.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad labiausiai savo išvaizdą grožio chirurgams yra linkę patikėti amerikiečiai, kinai, brazilai, indai, meksikiečiai ir japonai. Nors buvo manoma, jog pastarąjį dešimtmetį populiariausia plastinės chirurgijos procedūra yra krūtų didinimas, statistika parodė, kad pirmoji vieta atitenka riebalų nusiurbimui (18,8 proc. visų procedūrų). Krūtų didinimas lieka antrojoje vietoje (17 proc.). Tolesnes pozicijas lentelėje užima vokų pakėlimas (13,5 proc.), nosies keitimas (9,4 proc.), pilvo įtraukimo procedūra (7,3 proc.).
Pačios populiariausios nechirurginės operacijos yra toksinų ar neuromoduliatorių injekcijos (32,7 proc.), hialurono rūgšties injekcijos (20,1 proc.) ir plaukų šalinimas lazeriu (13 proc. visų nechirurginių procedūrų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius