Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Holivudo žvaigždė Ruta Lee apie svajonės siekimą, istorijos branginimą ir vaidmenį seriale „Giminės“

Šeštadienio rytą Prienuose, Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime, lankėsi lietuvių kilmės Holivudo aktorė Ruta Lee (81). Per visą gyvenimą ji sukūrė daugiau nei šimtą vaidmenų ir tapo tikra didžiojo ekrano žvaigžde. Į pokalbį su pasauline garsenybe susirinko būrys festivalio lankytojų.
Ruta Lee Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime
Ruta Lee Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Ruta Lee Holivudas

„Valanda su Holivudo žvaigžde Ruta Lee“ – taip pavadintas šeštadienio rytą „Harmony Park“ pramogų komplekse pradėjęs renginys. Jo metu pasaulinė garsenybė tautiečiams pranešė: „Turėkite svajonę ir jos siekite sunkiai dirbdami, o pasiekę – mėgaukitės ir dalinkitės savo sėkme.“

Aktorė papasakojo ir apie vaidmenį, gautą Lietuvoje – būsimame TV sezone ją išvys serialo „Giminės“ gerbėjai.

„Paprašykite prodiuserių, kad skirtų man ne epizodinį, o nuolatinį vaidmenį. Tuomet į Lietuvą atskrisiu kasmet. Ir tegu mano herojė būna nenuorama, nes blogas mergaites vaidinti įdomiau nei geras“, – juokdamasi sakė Ruta Lee.

Laisvas, neformalus, jaukus – toks buvo aktorės kreipimasis į susirinkusiusius.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Ruta Lee Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Ruta Lee Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime

Į „Harmony Park“ hipodrome įrengtą sceną ji įžengė avėdama aukštakulnius ir vilkėjo elegantišką raudonos spalvos kostiumėlį bei skrybėlę. Tam, kad pasiektų vietą, iš kurios kreipsis į publiką, Ruta Lee turėjo įveikti nemažą atstumą smėliu.

„Oooooo! Šitie batai tam visai netinkami!“, – į rankose laikomą mikrofoną ištarė viešnia, pridurdama, jog būtų puiku neįminti ir į kvepiantį žirgų palikimą.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Ruta Lee Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime
T.Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Ruta Lee Prienuose

Juoko audrą jau pirmuoju kreipiniu sukėlusi aktorė neformalios atmosferos nuotaiką palaikė visą valandą trukusio renginio metu. Net ir tuomet, kai kalbėjo ir skaudžiomis temomis.

„Aš visuomet stengiuosi į viską reaguoti su šypsena. Net ir labai aštriose situacijose“, – vėliau Žmonės.lt prisipažino Ruta Lee.

Ji nemažai dėmesio skyrė Lietuvos okupacijai. Aktorė patikino, kad jaunimui svarbu suprasti, kiek tėvai, seneliai ir proseneliai turėjo iškęsti, kad tėvynė būtų laisva, kad joje būtų galima įgyvendinti savas svajones, siekius.

„Dauguma jūsų čia esančių gimėte taikoje. Todėl, kaip aš, tikiuosi, kad išmoksite ir branginsite istoriją, kraują ir prakaitą, kurį jūsų tėvai ir seneliai įdėjo į Lietuvą, kad visi galėtume būti laisvi ir gyventi taip, kaip norime“, – sakė Ruta Lee.

Ji patikino gerbianti žydus už tai, kad jie neleidžia pamiršti, kad Hitleris nužudė 6 mln. žmonių, tačiau negalinti suprasti, kodėl tiek mažai minimi Josifo Stalino, pasmerkusio mirčiai 35 mln. žmonių, „nuopelnai“.

Aktorė su skausmu sakė, jog Sovietų sąjungoje dauguma žmonių gėrė. Ir ji turbūt būtų gėrusi, nes, anot Rutos Lee, tuo metu samagonas buvo vienintelis dalykas, kuris šildė.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Ruta Lee Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Ruta Lee ir ABC žurnalistas George'as Pennacchio

Ruta Lee priminė gimusi ne Lietuvoje, o Monrealyje. Bet tai meilės tėvynei ir kalbai nesumažino. Nors viešnia tikina neturinti kur tobulinti tėvų gimtosios šnekos, lietuviškai ji šneka puikiai.

Kaip sužinojau, kad būsiu Holivudo žvaigždė? Kai mano mama nusprendė, kad būsiu Lietuvos atsakas Shirley Temple. Ji buvo tokia garsi kaip Britney Spears.

„Nors pokalbį norėčiau tęsti angliškai. Taip galėsiu daugiau papasakoti“, – sakė Ruta Lee, į sceną greta savęs pakvietusi garsų Holivudo reporterį, TV kanalo ABC žurnalistą George'ą Pennacchio.

Aktorė prisiminė vaikystę, kuomet mamos buvo skatinama šokti, dainuoti, vaidinti.

„Kaip sužinojau, kad būsiu Holivudo žvaigždė? Kai mano mama nusprendė, kad būsiu Lietuvos atsakas Shirley Temple. Jūs tos žvaigždės neatsimenate, bet ji buvo tokia garsi kaip Britney Spears“, – juokdamasi pasakojo renginio garsenybė.

Daug Rutai Lee davė ir mokykla Holivude, kur mokėsi nemažai dabartinių žvaigždžių.

Vėliau jai teko dirbti saldumynų pardavėja kino teatre. Ruta Lee prisipažino prastai skaičiuodavusi, todėl darbo netekusi. Ir, susigraudinusi, tuomet prisiekė į kino teatrą grįšianti su trenksmu. Taip ir įvyko vėliau. Kuomet prie kino teatro buvo atidengta Rutos Lee žvaigždė Holivudo alėjoje. Beje, ji vienintelė lietuvė, galinti didžiuotis tokiu įvertinimu.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Ruta Lee Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Ruta Lee Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime

Nors aktorė tvirtina niekuomet nesijautusi įžymybe, jai daugybė svarbių vaidmenų kine atvėrė kelią į Lietuvą.

Rutos Lee tėvų gimtinėje buvo likusi močiutė, kuri sunkiai vertėsi gyvendama netoli Klaipėdos. Kai moteris pasijuto blogai, jos giminaitė parašė laišką į Ameriką.

Tikiuosi, kad branginsite istoriją, kraują ir prakaitą, kurį jūsų tėvai ir seneliai įdėjo į Lietuvą, kad visi galėtume būti laisvi.

Močiutė jame atsisveikino su artimaisiais. Tai paveikė Amerikoje įsikūrusius Kilmonis. Ruta Lee ėmė rūpintis galimybę grįžti į Lietuvą.

Aktorė sakė ne kartą skambinusi į Rusiją ir Rusijos ambasadą Amerikoje, tačiau vis sulaukdavusi neigiamo atsakymo. Po to, kai jai pavyko pasikalbėti su Nikita Chruščiovu ir šis prisipažino matęs ne vieną filmą, kuriame Ruta Lee vaidina, kelionei į Vilnių uždegta žalia šviesa. Tai įvyko 1964-aisiais. Po kurio laiko Rutos močiutė taip pat išvyko gyventi į Ameriką.

Ruta Lee neslepia – vykti į Lietuvą parsivežti močiutės jai buvo baugu, nes nežinojo, kokių veiksmų gali imtis Maskvos šulai. Tačiau po to, kai apie jos vizitą parašė visa pasaulio spauda, aktorės kelionės niekas netrikdė.

Ruta Lee patikino jaunimą – svajonių siekti reikia, bet būtina įsigyti gerą išsilavinimą ir daug dirbti. Taip pat pagalvoti, kaip pragyvens, kol lauks gerų vaidmenų, nes tokių būna nedaug.

81-erių aktorė visus stebino energija ir pozytyvumu. „Jokia paslaptis, iš kur semiuosi energijos. Tai tėčio palikimas. Jis buvo lyg žaibas. O mama – ramesnė“, – sakė Ruta Lee.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Ruta Lee Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime
T.Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Ruta Lee Prienuose

Progos susitikti su pasauline garsenybe tapusia lietuve aktore nepraleido intelektualiame festivalyje dalyvavusių svečių minia.

„Svajokite ir siekite svajonės, melskite gerų pamokymų, o jei jūsų nuostabi svajonė išsipildys, išmintingai mėgaukitės ja iš visų jėgų ir dosniai dalinkitės savo sėkme‟, – dar besiruošdama penktai savo kelionei į Lietuvą, pagrindinę savo pranešimo mintį pristatė JAV aktorė.

Kartu ji įspėjo nepulti priekin beatodairiškai, bet pasiruošti ir nuoširdžiai dirbti.

„Siūlau įgyti išsilavinimą ir rasti darbą, iš kurio galėtumėte prasimaitinti, kol sieksite svajonės. Net jei ji neišsipildys, vis tiek turėsite užsiėmimą ir karjerą, iš kurios gyvenime išsilaikysite!‟ – kalbėjo Ruta Lee.

Pabaigdama pokalbį aktorė vėl kreipėsi į susirinkusiuosius lietuviškai, prašydama šaliai ir žmonėms Dievo palaiminimo. Ji patikino – būti lietuviu yra ypatinga ir gyventi tokioje gražioje šalyje – dovana.

Tikrasis aktorės Rutos Lee vardas – Rūta Marija Kilmonis, ji gimė 1935 metais Kanadoje, Monrealyje. R.Lee gimė lietuvių emigrantų šeimoje, abu jos tėvai buvo paprasti siuvėjai.

Šiuo metu aktorei, per savo karjerą sukūrusiai daugiau nei 150 vaidmenų kino filmuose ir televizijos serialuose, 81-eri, tačiau ji žavi jaunatviška energija bei puikia lietuviška tartimi su dzūkišku akcentu.

R.Lee išgarsėjo vaidmeniu filme „Septynios nuotakos septyniems broliams“. Ji taip pat atliko daug epizodinių vaidmenų, pasirodė įvairiose Jungtinių Valstijų televizijų laidose, serialuose.

Ji garsi ne tik vaidmenimis, bet ir kova už Lietuvos laisvę. Prezidentas Valdas Adamkus 2007 m. apdovanojo aktorę ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu.

Tėvų – į Kanadą tarpukariu emigravusių dzūkų – išmokyta lietuvių kalbos, aktorė aktyviai rėmė kovą už Lietuvos nepriklausomybę, kurį laiką rengė radijo programas „Amerikos balsui“ ir visuomet pabrėžia savo šaknis. Jos namų Kalifornijoje sienos nukabinėtos žinomų lietuvių nuotraukomis, o durys atviros svečiams iš Lietuvos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ruta Lee
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ruta Lee

„Norėčiau Lietuvos pilietybės… – slapta svajone dalijasi Ruta Lee. – Bet tuomet turėčiau tris pasus.“„Nepaprastai didžiuojuosi savo vardu – per kiekvieną interviu būna proga pakalbėti apie kilmę, – teigia garsenybė. – Kai pradėjau dirbti šou versle, Ruta amerikiečiams buvo negirdėtas vardas, todėl jį reikėdavo paaiškinti. Dabar daug ne lietuvių kilmės mergaičių juo vadinasi. Man didžiulė garbė! Džiaugiuosi, kad vardo niekada nepakeičiau.“

Iš gimtosios Kanados dar vaikystėje persikėlusi į JAV, aktorė vėliau tapo ir šios šalies piliete.

Prieš daugiau nei šešis dešimtmečius perklausoje sutrypta lietuviška polka Rutai Kilmonis (Kilmonytei) – tokia tikroji jos pavardė, kurią prodiuseriai pasiūlė pakeisti pseudonimu, – garantavo pirmą vaidmenį kine ir tapo bilietu į šlovę.

R.Lee – vienintelė lietuvė, kurios žvaigždė greta kitų ryškiausių pramogų pasaulio asmenybių nuo 2006-ųjų puikuojasi Holivudo šlovės alėjoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius