Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Į „Eurovizijos“ traukinį įšokusi Viktorija Miškūnaitė – apie netikėtą pasiūlymą ir sunkius metus

Į „Eurovizijos“ sceną kiekvienais metais lipa vis spalvingesni atlikėjai, kurie įdeda visas pastangas, kad savo dainomis sužavėtų susirinkusią publiką. Todėl Auksinio scenos kryžiaus laureatė, operos solistė Viktorija Miškūnaitė (37) su tuo problemų neturėjo – jausminga moters daina buvo pasitikta gausiais plojimais. Vis tik panašu, kad jos šių metų konkurse galėjome net neišvysti, nes praeiti metai moterį taip stipriai palaužė, jog pirmą kartą pasiūlymo dalyvauti atsisakė.
Viktorija Miškūnaitė
Viktorija Miškūnaitė / 15min, Viganto Ovadnevo ir M.Aleksos nuotr.

Kalbėdama su 15min operos solistė atskleidė, kad pasiūlymą dalyvauti viename garsiausių Europos konkursų gavo jau pernai. Viktorija iš 50 dainų turėjo pasirinkti tik vieno kompozitoriaus kūrinį, tačiau, anot jos, nė viena daina jai nepatiko.

V.Miškūnaitė prisipažįsta, kad nors „Eurovizijos“ konkursas nėra jos gyvenimo tikslas, tačiau atlikėjai ir visa koncepcija jai visada labai patiko. Jos manymu, tai puikus būdas suvienyti visą Europą bendrai idėjai.

„FIFA varžybos ir Europos krepšinio lyga atsirado ne šiaip sau, o politiniais ar taikos sumetimais. Aš tai labai skatinu ir man gražu, kai tai susiję su muzika ir menais. „Eurovizija“ yra puiki platforma pasirodyti jauniems, nežinomiems atlikėjams, kuriuos galėtų pastebėti ir prodiuseriai“, – įsitikinusi V.Miškūnaitė.

Netikėtas pasiūlymas per „Messenger“

Pirmas operos solistės sprendimas nedalyvauti projekte pasisuko visiškai kita linkme, kai jai netikėtai per feisbuką parašė žinomas danų kompozitorius. Iš pradžių vyro pavardė Viktorijai nieko nereiškė, todėl ji pabandė išsiaiškinti, kaip jis ją rado ir kodėl nusprendė pasirinkti būtent ją.

„Visgi taip atsitiko, kad likus savaitei iki paraiškų teikimo dienos man į socialinį tinklą parašė nepažįstamas žmogus. Jis prisistatė esantis danų kompozitorius ir „eurovizinių“ dainų autorius Jacob Jonia. Pasirodo, jis 1987 metais laimėjo Danijos nacionalinę „Eurovizijos“ atranką ir jo daina sulaukė labai didelio pasisekimo, išpopuliarėjo ir vos netapo hitu.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Viktorija Miškūnaitė
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Viktorija Miškūnaitė

Nepaisant to, man jo pavardė nieko nesakė ir buvo keista, kad man taip paprastai rašo nepažįstamas žmogus. Tada jo paklausiau, kas jam davė mano kontaktus ir kodėl nusprendė kreiptis būtent į mane. Jis man atsakė, kad ieškojo operos solisčių paprasčiausiai per „Google“, – pasakoja Viktorija.

Vis dėlto kompozitorius kreipėsi ir į kitus atlikėjus – iš pradžių į danų sopraną, o vėliau į kolegę iš Švedijos. Stiprų balsą turinčios moterys tokios galimybės atsisakė, tad po ilgų ir varginančių bandymų kompozitorius nusprendė operos solisčių ieškoti Lietuvoje. Ir, jo laimei, paieškos atsipirko.

„Be manęs, jis dar buvo parašęs kitiems lietuvių atlikėjams. Tačiau aš buvau vienintelė, kuri jam apskritai atsakė. Jis man net pasakė, kad buvau jo paskutinė viltis. Po šių žodžių pradėjau dvejoti, ar man tikrai ten reikia eiti. Vis tik jo asmeninė istorija mane per stipriai sujaudino ir aš sutikau. Tada jis man atsiuntė dainą, aš jos paklausiau ir iškart supratau, kodėl visi atsisakė ją atlikti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktorija Miškūnaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktorija Miškūnaitė

Daina buvo labai sudėtinga, ją atlikti galėjo ne kiekvienas. Mano vidinė aš iškart mintyse atsakė „ne“, bet man pasidarė nesmagu jam rašyti tokius žodžius, todėl nusprendžiau parašyti „Let me think“ (liet. „Leisk man pagalvoti“). Pamaniau, kaip nors iki ryto sugalvosiu priežastį atsisakyti šio pasiūlymo. Tačiau prieš eidama miegoti tos dainos klausiau daugybę kartų ir pamaniau, kad čia būtų galima ką nors pakeisti“, – prisimena operos solistė.

Įkvėpta legendinio dainininko Michaelo Jacksono dainos „We Are The World“, kurioje dainuojama apie pasaulio vaikus ir taiką, Viktorija sugalvojo kompozitoriaus dainą perrašyti stipriais ir vienijančiais žodžiais. Jos manymu, daina „The Ocean“ geriausia būtų pasiųsti ekologinę žinutę.

„Galvojau, kad nenoriu konkuruoti su kitomis dainomis, todėl pasiūliau kompozitoriui tą dainą padaryti visiškai išskirtinę. Jacob suprato dainos mintį ir jau netrukus mes radome abipusį kūrybinį ryšį. Pradėjom dirbti, greitai sugalvojom aranžuotę, įrašėm naują versiją ir nusiuntėm į LRT, kad patvirtintų dalyvavimą. Dabar manau, kad tiesiog likimas už mane nusprendė, jog ten turiu dalyvauti“, – 15min tvirtina V.Miškūnaitė.

Ekstravagantiška suknelė – su paslėpta mintimi

„Eurovizijos“ dainų atrankoje kovojanti Viktorija žiūrovus nustebino ne tik profesionaliu dainavimu, bet ir išskirtine suknele. Kaip ji pati sako, ją sukūrė remdamasi dainos tekstu, o suknelės apačią jūros gelme pavertė su dizainerio pagalba.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Miškūnaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Miškūnaitė

„Jis sakė, kad reikėtų daugiau gelmės, daugiau svorio pridėti. Ir taip ji tapo juoda. Idėja buvo parodyti vandenyno bangą, nes ta banga vis kyla aukštyn ir aukštyn su kiekviena diena. Tai tampa atsaku į žmonių neatsakingumą, abejingumą gamtai, niokojimą savo naudai. Norima parodyti, kad tas vandenyno balsas įgyja materialią žmogišką išraišką.

Norėjau, kad toje suknelėje kaip žmoguje gimtų vandenyno būtybė. Kad pamatytume nuogumo įspūdį ir išvystume ką tik gimusio žmogaus pojūtį. Suknelė žmonijai praneša, kad turi žinutę – gana teršti gamtą, metas susivienyti. Juk visa gyvybė atėjo iš vandens, todėl ją turime branginti ir saugoti“, – šypsodamasi atskleidžia operos solistė.

Konkursas pakeitė nuomonę į popmuziką

Vos įžengusi į „eurovizinių“ dainų padangę Viktorija sulaukė labai kontroversiškos nuomonės iš kolegų. Anot jos, jau seniai yra atsiradęs stereotipas, kad operos solistai popmuzikos atlikėjų nelaiko profesionalais. Visgi ji pati jau spėjo susidaryti kitą nuomonę ir kolegoms griežtai nepritaria.

„Dalyvaudama šiame konkurse susipažinau su daugybe nuostabių atlikėjų ir muzikantų, todėl net savo kolegoms sakau, kad „popse“ yra tikrai labai aukšto lygio profesionalų. Konkurso metu mano nuomonė į šios muzikos atlikėjus pasikeitė. Vis tik tiek operoje, tiek kokioje nors kitoje veikloje yra visokių žmonių“, – pabrėžia Viktorija.

LNOBT nuotr./Viktorija Miškūnaitė ir Živilė Ramoškaitė
LNOBT nuotr./Viktorija Miškūnaitė ir Živilė Ramoškaitė

Operos solistės kolegos nesuprato, kodėl atlikėja lenda į visiškai kitą barikadų pusę. Visgi didesnio palaikymo ji sulaukė iš vyresnės kartos operos atstovų, kurie prie jos priėjo ir į ausį pasakė, kad Viktorija yra tikra šaunuolė. Ji tikina, kad opera nėra Olimpas, o popmuzika nėra blogas dalykas.

„Muzika turėtų būti labai įvairi, juk kažkam patinka opera, o kažkam rokas. Ir jeigu atlieku operą, tai dar nereiškia, kad kiekvieną šeštadienį atsikėlusi klausau būtent jos. Taip tikrai nėra. Aš klausau to paties popso, kaip ir visi kiti. Todėl į projektą aš neinu varžytis su atlikėjais, einu pristatyti savo dainos. Vis dėlto tai yra dainų konkursas, o ne geriausio atlikėjo rinkimai. Esu įpareigota pristatyti kompozitoriaus kūrinį ir tai stengsiuosi padaryti kuo geriau“, – ryžtingai sako V.Miškūnaitė.

Naujas gyvenimo iššūkis pastatė ant kojų

Ir nors dėl sprendimo dalyvauti konkurse Viktoriją labai entuziastingai palaikė jos vaikai, tačiau kitos nuomonės laikėsi jos mama. Anot operos solistės, ji stengėsi kuo santūriau reaguoti, tačiau vis tiek paklausė, ar jai tikrai to reikia. Šis klausimas Viktoriją kaip tik pastūmėjo judėti į priekį, nes praeiti metai įrodė, kad jai tokių pokyčių labai reikėjo.

„Iš tikrųjų gyvenime ateina toks momentas, kai viskas vienu metu griūna – slysta iš po kojų darbas, karjera, asmeninis gyvenimas, finansai. Net sakoma, kad bėda po vieną nevaikšto. Taip ir pasitvirtino. Būnant dugne atėjo toks pamąstymas, kad galbūt per ilgai užsibuvau vienoje vietoje, galbūt per smarkiai įsikabinau į klasikinį žanrą, į tą pačią darbovietę.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Viktorija Miškūnaitė
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Viktorija Miškūnaitė

Laikui bėgant suvokiame, kad tai, ko mes siekiame tiek darbe, tiek asmeniniame gyvenime, darome tik dėl asmeninės laimės. Ir dėl to nepamatome, kad ta laimė galėtų būti visai kitoje veikloje ir kituose žmonėse“, – skaudų laikotarpį prisimena Viktorija.

Operos solistė svarsto, kad naujas požiūris, asmenybės virsmas atvėrė vidinę drąsą, kuri spyrė ją tiesiai į „Euroviziją“. Jei šis pasiūlymas būtų anksčiau duotas Viktorijai, ji sako, kad greičiausiai šios galimybės būtų atsisakiusi.

„Kartais pagalvoju, ar teisingai elgiuosi, tačiau visada šalia esantis likimas arba Dievas viską sustyguoja. Net per konkurso pasiruošimo procesą, kol rašėm aranžuotes, keitėm tekstą, ieškojom komandos narių, mano gyvenimas pradėjo verstis kūliais ir tebesiverčia iki šiol.

M.Aleksos nuotr./Opera „Manon“, Viktorija Miškūnaitė
M.Aleksos nuotr./Opera „Manon“, Viktorija Miškūnaitė

Jis įgavo tokį pagreitį, kad turėjau galimybę sutikti daug nuoširdžių ir šiltų žmonių. Dėl to seniai pradingusi šypsena ir vėl grįžo, jaučiuosi labai laiminga, kad išdrįsau surizikuoti. Ir tikrai ne dėl konkurso, o dėl kelionės, kurioje dabar esu. Tiesiog dabar skraidau padebesiais“, – šypsodamasi sako Viktorija.

15min paklausus, ar tikisi šiais metais iškovoti kelialapį į Roterdamą, pokalbis su operos soliste netikėtai nutyla. Visgi po kurio laiko ji atsako, kad nuoširdžiai norėtų, jog lietuviai išrinktų pergalingą dainą. Pasak jos, pasaulyje Lietuvos vardas nuskambėjo jau ne vieną kartą, tad būtų smagu, kad apie tėvynę būtų žinoma ir dainų konkurso kontekste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius