Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Į tarybą išrinkto R.Malinausko bendražygio pėdsakai – milijoninės rūkalų kontrabandos byloje

2014 metais pasieniečiai Varėnos rajone po dramatiškų gaudynių sučiupo 12 asmenų ir rado beveik 1 mln. litų (300 tūkst. Eur) vertės cigarečių kontrabandą. Vėliau dėl kontrabandos buvo nuteisti trys vyrai. Dar vieno vaikino – žinomo kultūristo Liudo Vaisietos – kaltę prokuroras karštligiškai stengėsi įrodyti, tačiau to padaryti nepavyko, jis buvo visiškai išteisintas. O sekmadienį L.Vaisieta išrinktas į Druskininkų tarybą, į rinkimus jis žengė mero Ričardo Malinausko sąraše.
Liudas Vaisieta
Liudas Vaisieta / 15min nuotr.

29-erų metų L.Vaisieta vienas iš R.Malinausko sąrašo rekordininkų. Iš 43 vietos sąraše jį žmonės reitingavo į 15 poziciją. Tokios vietos pakako, kad sportininkas būtų išrinktas tarybos nariu.

VRK puslapyje esančioje deklaracijoje nuliai nurodyti ties vaikino turimomis santaupomis ir turtu. 2017 m. L.Vaisieta gavo 14 tūkst. eurų pajamų.

Nei išsilavinimo, nei mokamų užsienio kalbų anketoje jis nenurodė. Šiuo metu jis dirba MB „Piligrimas“ direktoriumi. Tarp pomėgių – aktyvus laisvalaikis, sportas ir medžioklė.

Be abejo, kultūrizmo gerbėjams L.Vaisieta – puikiai žinomas. Prieš trejus metus aktyviai į kultūrizmą įsitraukęs vyras jau spėjo pelnyti ne vieną apdovanojimą tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse.

Kol kas anketoje nurodoma, vaikinas dar nevedęs. Bet tai greit pasikeis. Žinomas kultūristas pastarąjį kartą spaudos puslapiuose pasirodė praėjusių metų pabaigoje. Skelbta, kad per Kalėdas jis susižadėjo su buvusios merginų grupės „Kitokios“ nare Indre Burlinskaite.

Pora drauge atstovauja Marijampolės kultūrizmo klubui „Tauras“. Juos abu ruošė tas pats treneris Rinaldas Česnaitis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Liudas Vaisieta ir Indrė Burlinskaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Liudas Vaisieta ir Indrė Burlinskaitė

Ką tik išrinktas tarybos narys prieš keletą metų buvo įpainiotas ir į kriminalinę su kontrabanda susijusią istoriją, tačiau galutiniu ir neskundžiamu nuosprendžiu buvo paskelbtas nekaltu dar 2016 metais.

Nepaisant to, kad L.Vaisieta visiškai nekaltas ir neturi nieko bendra su kontrabanda, šios bylos aplinkybės – itin įdomios.

Be to, spaudoje buvo aprašytas tik pirmosios instancijos teismo nuosprendis, o aplinkybės, kad L.Vaisieta dėl kontrabandos išteisintas ir aukštesnės instancijos teismuose neskundžiamais nuosprendžiais, taip niekada ir nebuvo paviešintos.

„Skaudi praeitis, patirtis ir visa kita. Man asmeniškai klausimas pamirštas“, – 15min paklaustas apie šią beveik penkmečio senumo istoriją sakė L.Vaisieta.

Jis sakė neabejojęs, kad ši jam nemaloni istorija bus prisiminta, ypač, kai tapo viešu asmeniu.

Lyg Holivudo filme

Visa istorija prasidėjo, kai 2014 m. balandžio 18 dieną, ant Dūbos ežero kranto buvo aptiktas mikroautobusas su priekaba, pilnas dėžių su kontrabanda. Į miškus pasileido kinologai su šunimis, į orą pakilo sraigtasparnis.

Netrukus rasta guminė valtis, palikta „Audi“ ir dar vienas rūkalų prikrautas mikroautobusas. Iš viso rastos 245 dėžės su daugiau nei 122 tūkst. pakelių „Fest“ ir „Minsk“ cigarečių. Rastas krovinys įvertintas beveik 1 mln. litų.

Tą pačią dieną kelyje Merkinė–Druskininkai pastebėtas ir įtartinas „Renault“. Virš 180 km/val greičiu lekiančio automobilio pakibo pasieniečių sraigtasparnis, kol galiausiai „Renault“ kelionė baigėsi medyje, o jo vairuotojui ligoninėje teko siūti kirstines žaizdas.

VIDEO: Lyg Holivude nufilmuota sėkminga pasieniečių operacija

Netoli iš oro pastebėtas ir miško keliukais lekiantis „VW Golf“. Jo vairuotojas bėgti nebandė ir buvo sulaikytas. Pasirodė, kad vairuotojas – L.Vaisietos tėvas, bet vėliau teisme įrodyta, kad jis su kontrabanda neturi nieko bendra, tiesiog vyko iš žvejybos.

Be to, automobilyje buvo rasta ir racija, nustatyta tuo pačiu dažniu, kaip ir kontrabandininkų. Bet pasirodė, kad tai taip pat tebuvo sutapimas.

Tęsiant sulaikymo operaciją prie Randamonių kaimo sustabdyti dar du mikroautobusai, iš jų pasieniečiai ištraukė ir ant žemės suguldė dar 10 asmenų.

Trijulė prisipažino

Ikiteisminio tyrimo metu niekas iš būrio įtariamųjų neprisipažino, tačiau, bylai jau atkeliavus į teismą, atsirado trys vyrai, prisiėmę sau visą kaltę. Ši trijulė – Povilas Vilkelis, Tomas Matulevičius ir Tomas Mažutavičius.

Pirmajam už kontrabandą skirta 11 tūkst. eurų bauda, kitiems dviem – po 9 tūkst. eurų. Be to, visi trys įpareigoti muitinei sumokėti 250 tūkst. eurų.

Kartu su šia trijule Kauno apygardos teisme kaltintas ir L.Vaisieta, tačiau galiausiai dėl kontrabandos buvo išteisintas. Kaltę prisiėmusi trijulė tikino, kad L.Vaisieta tikrai niekuo dėtas, nors automobiliuose su kontrabanda ir buvo rasta jo DNR. Nuteistieji pateikė teismui versiją, kad kontrabandos organizatorius – mįslingas pilietis iš Baltarusijos.

VSAT nuotr./Kontrabandos sulaikymas
VSAT nuotr./Kontrabandos sulaikymas

Tiesa, L.Vaisieta iš pradžių pripažintas kaltu dėl dokumento klastojimo, nes draugo vardu pasirašė automobilio pirkimo-pardavimo sutartį. Tačiau teismas atleido jį nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą ir skyrė 50 val. viešųjų darbų bausmę. O galiausiai aukštesnės instancijos teismuose L.Vaisieta buvo išteisintas ir dėl dokumentų klastojimo. Teisme įrodyta, kad svetimą parašą L.Vaisieta padėjo su žmogaus žinia ir palaiminimu, tiesiog padėjo labai užimtam draugui įsigyti automobilį.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Transporto priemonės pirkimo – pardavimo sutartis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Transporto priemonės pirkimo – pardavimo sutartis

Prokuroras neabejojo kalte

Visgi L.Vaisietos kalte neabejojo byloje kaltinimą palaikęs prokuroras Arvydas Rusteika, todėl po išteisinamojo nuosprendžio pateikė skundą Apeliaciniam teismui.

Kodėl prokuroras buvo toks įsitikinęs? Pagrindo tam buvo, nes nusikaltimo vietoje rasta daugybė L.Vaisietos DNR pėdsakų.

Byloje buvo nustatyta, kad P.Vilkelis priekabą, kuri vėliau buvo prikrauta kontrabandos, pirko kartu su L.Vaisieta. Taip pat jie kartu pirko ir 8 racijas, iš kurių 2 vėliau rastos nusikaltimo vietoje.

Mikroautobuse, kur buvo kontrabanda, rasta nuorūka su kultūristo DNR, ten pat rasta ir kaukė, ant kurios greičiausiai buvo to paties jaunuolio DNR pėdsakai. Už pusės kilometro, kontrabandininkų automobilyje „Audi“, rasta pirštinė taip pat turėjo L.Vaisietos DNR pėdsakų. O dar už 100 metrų buvusiame „Fiat Ducato“, pilname kontrabandos, rastas kultūristo kombinezonas.

Pats L.Vaisieta visas šias aplinkybes paaiškino paprastai. Vėliau nusikaltimo įrankiais tapusią priekabą ir racijas pirko P.Vilkelis, o L.Vaisieta tiesiog palaikė draugui kompaniją.

VSAT nuotr./Kontrabandos sulaikymas
VSAT nuotr./Kontrabandos sulaikymas

O kaip dėl automobiliuose rastų daiktų? Kaip pasakojo L.Vaisieta, po dažasvydžio varžybų su savo mikroautobusu jo atvyko pasiimti P.Vilkelis.

Kaip tyčia kultūristas čia paliko dalį savo daiktų, nes tąkart paprastai alkoholio nevartojantis ir nerūkantis vyras buvo šiek tiek išgėręs ir dar surūkė cigaretę. Vėliau palikti daiktai ir buvo rasti nusikaltimo vietoje.

„Nors prokuroras apeliaciniame skunde nurodo, kad pirmosios instancijos teismas nepagrįstai sureikšmino L.Vaisietos, kuris yra suinteresuotas palankia bylos baigtimi, parodymus, tačiau šie L.Vaisietos paaiškinimai byloje surinktais ir teismo ištirtais duomenimis paneigti nebuvo“, – taip nusprendė Apeliacinis teismas ir įvertino, kad tai nėra pakankami įrodymai, norint nuteisti L.Vaisietą.

Be to, visi įtariamieji ir liudytojai byloje tvirtino, kad L.Vaisieta su kontrabanda nesusijęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius