-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iliuzionistas R.Bernatonis įsikūrė Las Vegase: kaip jam pavyksta sužavėti magijos pasaulio įtakinguosius

Dar prieš penkerius metus davęs sau žodį, kad kada nors gyvens Amerikoje, iliuzionistas Rokas Bernatonis netruko šios svajonės įgyvendinti. Tačiau to jis siekė itin apgalvotai dėl to dirbdamas, nieko nedarydamas be priežasties – vis keliavo į JAV, mezgė svarbias pažintis, stengėsi kuo labiau išsiskirti. Ir atrodo, jam pavyko. Dar tik mėnesį Las Vegase gyvenantis magas čia jau rengia savo šou ir apie ateitį svajoja drąsiai. O kodėl gi ne – juk iki šiol viskas taip sėkmingai pildosi.
Rokas Bernatonis Las Vegase
Rokas Bernatonis Las Vegase / Asmeninio albumo nuotr.

Jei kas nors galvos, kad visa tai, kas šiuo metu vyksta Roko gyvenime, yra tiesiog sėkmė – smarkiai suklys. Iliuzionistas ne vienerius metus dirbo tam, kad šiandien galėtų apsigyventi Las Vegase, vaikščioti po uždarus vakarėlius, bendrauti su įtakingais magijos pasaulio atstovais, kurie dar juo ir žavėtųsi bei siūlytųsi padėti.

Taip, ir visa tai vyksta mieste, kur iliuzionistų – milijonai, kur publika ypač reikli, kur išsiskirti iš minios ir ką nors nustebinti – beveik neįmanoma. „Las Vegase iliuzionistų tiek, kiek Los Andžele – aktorių, jie atvyksta nieko neišmanydami apie rinką, su tėvelių pinigais ir tikisi tiesiog tapti žinomi“, – 15min tikina Rokas.

Tačiau, pasak jo, be iššūkių jis gyventi tiesiog negali. Tad su drauge susikrovę lagaminus, rugpjūtį jie leidosi į tikrą gyvenimo kelionę – su per pusmetį sukauptomis santaupomis, nenutuokdami, kaip čia jiems seksis, bet pasiruošę bent pabandyti.

Ir kol kas R.Bernatoniui šypsena iš veido nedingsta – svajonės pildosi. Pirmieji pasirodymai surengti, gyvenimas Las Vegase – velniškai įdomus, o sau keliami dar didesni tikslai.

– Rokai, kaip tavo gyvenime atsirado mintis emigruoti į JAV?

– Toks iš manęs ir emigrantas, esu pasaulio žmogus, emigrantu save pavadinčiau jeigu išskrisčiau į Marsą gyventi, o dabar tai tik vietos pakeitimas. Keliavimas toks paprastas, vos 10 valandų ir jau kitam pasaulio krašte esi. Tad emigrantu manęs nevadinkite prašau.

– Ar ilgai truko apsispręsti dėl šio žingsnio?

– Pagyventi Amerikoje svajojau jau nuo paauglystės, tačiau rimtai apie šią svajonę pradėjau galvoti, kai pirmą kartą čia atvykau vasarą padirbėti studentiško, paprasto darbo, lygiai prieš 5 metus. Dirbau sunkų darbą, tačiau labai sužavėjo ta Amerikos dalis, kurios paragauti negalėjau – įtakingų žmonių vakarėliai, įdomūs, dideli renginiai ir t.t. Daviau sau žodį, kad kai paaugsiu, susikrausiu lagaminus ir skrisiu visavertiškai paviešėti šioje šalyje. Pažadus aš tesiu, kartais užtrunka ilgiau, bet visada ištesiu. Tai štai – aš Amerikoje.

– Kodėl Las Vegasas? Ar tai – geriausias miestas rengti magijos šou?

– Las Vegasas yra magijos meno sostinė. Daug didelių magijos projektų, kurie gyvuoja Kinijoje, Tailande ir net Europoje, yra gimę būtent čia, Las Vegase. Šiame mieste esti daug paslapčių, pavyzdžiui, Davido Copperfieldo 200 mln. dolerių vertės privati magijos triukų kolekcija. Ji uždara, neprieinama žmonėms, pats nesu buvęs, bet kai apsilankysiu, tikrai pasidalinsiu tiek, kiek galėsiu (šypsosi).

Asmeninio albumo nuotr./Rokas Bernatonis
Asmeninio albumo nuotr./Rokas Bernatonis

– Atrodytų, Lietuvoje magų nėra daug, todėl rinką galėtum, taip sakant, visą sau pasiimti. Amerikoje – jų daugybė, pasirinkimo publikai – milijonas, išpopuliarėti labai sunku. Tai kam tau ta Amerika?

– Aš žmogus, kuris mėgsta iššūkius. Iššūkiai yra mano aistra, nekenčiu, kai viskas sekasi. Kai jautiesi gerai, esi savimi patenkintas, tai žinok, kad kažkas tuo metu dirba ir tave lenkia. Jeigu man pradeda viskas lengvai sektis, nėra išorinių iššūkių – tampu sau neįdomus ir sumažinu tobulėjimo greitį. Turbūt vienas prasčiausių jausmų – žinoti, jog neišnaudoji savo potencialo. Gyvenimas yra per trumpas, kad plauktum pasroviui ir nepatirtum nuotykių, o dažniausiai jie slepiasi už tavo komforto zonos ribų. Gana tų bendrų frazių, mano tikslas – būti pripažintu iliuzionistu visame Vakarų pasaulyje.

– Visgi Lietuvoje turi nemažai gerbėjų. Ar nebaisu, kad palikus Lietuvą, jie tave kiek primirš – juk tiek daug pasirodymų, kiek anksčiau rengei, nebepavyks įgyvendinti?

– Lietuvos aš nepalieku, grįžtu Kalėdoms, esu suplanavęs savo šou Vilniuje, Kaune bei Palangoje. Taip pat jau turiu suplanuotų renginių liepos–rugpjūčio mėnesiais.

Asmeninio albumo nuotr./Rokas Bernatonis
Asmeninio albumo nuotr./Rokas Bernatonis

– Papasakok, kaip sekėsi įsikurti? Galbūt jau naujasis būstas tapo tais tikraisiais namais?

– Kai atvažiuoji į naują šalį ir tai nėra turistinė kelionė – jausmas kitoks, nes mažiau pramogų, bet dėl to esu tik laimingas, nes man mano darbas yra malonumus. Adaptuotis Amerikoje man yra gana malonu, nes esu apsuptas gerų arba labai gerų žmonių, kurie noriai padeda, priima į savo socialinį ratą, pasidalina kontaktais, patirtimi ir t.t. Ne, namai tikrai netapo tikraisiais namais, tai tik būstas ir nemanau, jog kada nors šie namai bus kaip namai Lietuvoje.

– Kaip einasi tavo darbai? Nuo ko viską pradėjai?

– Jei tai būtų mano pirmas kartas Amerikoje, aš jau turbūt būčiau grįžęs. Nežinočiau, ką daryti, už ko užsikabinti. Bet aš žinojau, kad atvažiuosiu čia gyventi. Tam visąlaik ruošiausi ir kontaktų užmezgiau labai daug.

Pirmą dieną pradėjau dirbti, perskambinau visiems savo kontaktams, pasakiau, jog atvykau į Ameriką ir esu nusiteikęs rimtai dirbti. Vėliau su kai kuriais susitikau. Iškart gavau nemažai pasiūlymų.

Asmeninio albumo nuotr./Rokas Bernatonis
Asmeninio albumo nuotr./Rokas Bernatonis

– Užteko tiesiog apie save priminti ir žmonės buvo suinteresuoti tau padėti? Skamba per paprastai...

– Taip! Pavyzdžiui, buvau viename uždarame vakarėlyje, kur daugiausia svečiavosi rimti šou verslo atstovai. Besišnekučiuojant su vienu žmogumi, kuris turi savo šou Las Vegase, jis paklausė, ką aš čia veikiu. Papasakojau, kad ką tik atvykau ir stengsiuosi prasibrauti į „college theatre market“ (tai reiškia, kad rengčiau pasirodymus universitetuose visoje šalyje, čia jų yra apie 5 tūkst.). Tuomet tas vyriškis supažindino mane su legendiniu iliuzionistu Banacheku... Esu skaitęs kelias jo knygas. Jis davė savo vizitinę ir pakvietė susitikti kavos. Man tai buvo taip malonu!

Kitame vakarėlyje sutikau prodiuserį, kuris prisipažino, kad esu jam labai matytas. Pradėjus kalbėtis, papasakojau apie savo planą, kad daugiausia pasirodymų noriu rengti už Las Vegaso ribų. Jis paprašė atsiųsti savo tinklalapio nuorodą. Vėliau paskambino ir pasiūlė susitikti. O jis – rimtas vyras, kūręs triukų ir pačiam Davidui Copperfieldui, jie pažįstami nuo 14 metų! Jis sakė, kad padariau jam įspūdį, pasakęs, kad nenoriu dirbti Las Vegase, – taip save išskyriau iš 99 proc. Las Vegaso iliuzionistų. Jam patiko mano video ir jis pažadėjo kaip galėdamas man padėti.

Amerikoje viskas vyksta labai senoviškai, per rekomendacijas. Todėl jei šių žmonių, su kuriais susipažinau, kada kas paklaus, ką jie rekomenduotų kokiam šou, yra tikimybė, kad rekomenduos būtent mane.

– Kaip tau pasisekė patekti į tokius vakarėlius, susipažinti su tokiais žmonėmis?

– Visada važiuodamas į Ameriką stengdavausi parodyti savo žinias ir užmegzti kuo daugiau kontaktų. Pavyzdžiui, prieš trejus metus čia skaičiau pranešimą iliuzionistų „Ted talk“, taip susipažinau su žmogumi, kuris mane pakvietė į vakarėlį, kuriame buvo ir pats Banachekas. Žodžiu, tai buvo trejų metų darbas (juokiasi).

Asmeninio albumo nuotr./Rokas Bernatonis
Asmeninio albumo nuotr./Rokas Bernatonis

– Kaip manai, kuo tu išsiskiri iš kitų magų? Amerikoje jų yra tiek daug, kad turbūt jau ir nelengva nustebinti publiką?

– Išties, publiką nustebinti Amerikoje yra beprotiškai sunku. Čia iliuzionistų yra daug ir bendras jų lygis yra aukštas. Paskutinis mano pasirodymas Amerikoje vyko teatre, buvo įdomu išgirsti žmonių nuomones. Dariau sudėtingą triuką, kurio metu scenoje užhipnotizavau 2 žiūrovus, šį triuką esu atlikęs Lietuvoje, tačiau nesu to daręs užsieniečiams, ne gimtąja kalba, buvo sunku, tačiau man pavyko.

Taip pat nustebino viena šeima, kurį į mano pasirodymą atvyko iš kito miesto, važiavo valandą, kad pamatytų mano magijos pasirodymą, kažkaip net nejauku buvo, bet kartu ir labai malonu. Sakė, jog matė mane per „Penn and Teller: Fool Us“ ir per radiją išgirdo apie mano šou.

– Kaip tau pavyko surengti savo pasirodymus?

– Amerikoje yra labai daug teatrų, bet kiekvienas jų nori pas save turėti ką nors įdomaus. Kadangi esu nemažai pasiekęs savo srityje, pripažintas tam tikrų žmonių, pagerinęs ir pasaulio Guinneso rekordą (2016-aisiais Rokas išmetė 122 kortas per vieną minutę 3,65 metrų atstumu ir pagerino dešimtį metų nepralenktą rekordą red.), o dar lietuvis – jiems tai yra egzotika ir jie mane kviečia.

Asmeninio albumo nuotr./Rokas Bernatonis
Asmeninio albumo nuotr./Rokas Bernatonis

– Kaip atrodė tavo šou?

– Pirmąjį pasirodymą surengiau vienas pats – išsinuomojau mažą, 60 vietų, teatrą, draugui padedant paleidome bilietus, nuėjau pasireklamuoti į radiją. Viskas ėjosi labai gerai. Vis dėlto nebuvo tiek žmonių, kiek norėjau. Per du renginius prisirinko maždaug 80 žmonių. Bet į minusą vis tiek nenuėjau (juokiasi).

Kitas mano pasirodymas buvo pas vieną vyruką, kuris turi savo nuosavą teatrą ir ten rengia magijos šou. Sužinojęs, kad esu Amerikoje, jis pakvietė mane pasirodyti penktadienio vakarą, salėje, kurioje telpa 350 žmonių. Reklama sukosi ir televizijoje, ir gatvėje, ir plakatuose. Buvo pilna žmonių!

Asmeninio albumo nuotr./Rokas Bernatonis
Asmeninio albumo nuotr./Rokas Bernatonis

– Kokia šviečiasi ateitis? Kas tavęs dar laukia?

– Suplanuota nemažai pasirodymų, gavau kelis pasiūlymus iš televizijų, tad jeigu pavyks derybos – dar labiau garsinsiu Lietuvos vardą, labai tikiuosi, kad nebus viral video apie lietuvį, kuris susimovė, kaip visi žinom, tokie labai greitai praeina mūsų visuomenėje.

Beje, Amerikoje yra tokia kultūra – universitetai rūpinasi savo studentais, jų išsilavinimu ne tik mokslo srityje. Čia dažnai vyksta regioninės konferencijos, kuriose universitetų atstovai atvažiuoja savo studentams užsakyti iliuzionistų pasirodymus, motyvuojančius pranešėjus ir pan. Netrukus vyksiu į tokią konferenciją Teksase, bandysiu ir aš gauti užsakymų. Mano tikslas yra pasirodymus rengti būtent taip.​

Viename vakarėlyje susipažinau su iliuzionistu Matu Franco, kuris prieš 5 metus laimėjo „Amerikos talentus“. O jis dvejus metus taip pat važinėjo po universitetus ir po to dalyvavo televizijos projekte. Matas taip užsiaugino savo auditoriją, nuzulino triukus, apkeliavo visą Ameriką. Puiki praktika.

– Ar ir tu svajoji apie pasirodymą JAV televizijos šou?

– Galbūt (šypsosi).

– Kaip atrodo jūsų su drauge laisvalaikis? Kai neturite darbo, naršote po Ameriką?

– Laisvalaikio kol kas labai mažai. Daugiau darbo, tačiau kai atsiranda laisva minutė, su drauge lankomės pasirodymuose, čia jų labai labai daug – „Cirque Du soleil“, įvairūs iliuzionistų šou, muzikiniai koncertai ir t.t. Taip pat lankomės baseinų vakarėliuose, jie vadinami „pool party“ ir tai geriausia vieta užmegzti ryšius, nes labai įdomių žmonių galima sutikti.

Asmeninio albumo nuotr./Rokas Bernatonis
Asmeninio albumo nuotr./Rokas Bernatonis

– Kiek žadate ten gyventi? O gal išvykote su visam?

– Na bent trejus metus pabandysim čia pagyventi, o vėliau arba liksim, arba į Australiją, Kanadą, Tailandą, Kiniją, o gal atgal į Lietuvą… Reikia laiko, nespaudžiu savęs, noriu pažiūrėti, kaip seksis.

– Ko spėjai labiausiai pasiilgti iš Lietuvos?

– Tikro ir nuoširdaus lietuviško „ačiū“ ir piktų žmonių, kurie prašosi būti pakviesti į magijos pasirodymą!

Žiūrėkite galeriją:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius