Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Internete nelegaliai išplatinta Stano knyga: ketina kreiptis į „Linkomanijos“ administraciją

Naršymas internete dainininkui Stanislavui Stavickiui-Stano (38) pateikė nemalonią staigmeną – diskusijų forume atlikėjas išvydo, kad jo knygą galima atsisiųsti. Patikrinęs „Linkomaniją“ jis pamatė, kad tą nelegaliai padarė jau virš 500 žmonių. Stano 15min patikino, kad taikstytis su piratavimu neketina ir kreipsis į svetainės administratorius, o jei šie nereaguos – imsis dar griežtesnių veiksmų.
Stanislavas Stavickis-Stano ir internete platinama knyga
Stanislavas Stavickis-Stano ir internete platinama knyga / 15min ir „Facebook“ nuotr.

Stano 15min pasakoja, kad savo knygą internete rado per visišką atsitiktinumą. Viename forume, kuriame žmonės diskutuoja apie onkologines ligas, ja pasidalijo viena narė. Atlikėją nustebino, kad pasidalinta knyga yra pdf formatu, nors elektroninės versijos jis nėra išleidęs.

„Aš iškart supratau, kad kažkas jau yra padaręs nelegalias kopijas. Patikrinau ir išties jas pamačiau „Linkomanijos“ svetainėje. Na, suprantu, kad tai nėra pramoginė knyga, bet šiuo atveju netgi tas žmogus, kuris ja dalinosi forume, nepagalvojo, jog daro kažką blogo. Ten paprasčiausiai bendrauja žmonės, kurie yra perėję panašius dalykus, kuriuos aprašiau knygoje.

Šia situacija apie knygą pasidalinau tam, kad žmonės suvoktų, jog tai yra darbas ir pinigai. Kad suvoktų, jog verta už knygą sumokėti kažkiek pinigų, nes tie pinigai patenka arba autoriui, arba padengia jo nuostolius, kuriuos jis patiria rašydamas“, – mano atlikėjas.

„Facebook“ nuotr./Stano knyga „Linkomanijos“ svetainėje
„Facebook“ nuotr./Stano knyga „Linkomanijos“ svetainėje

Atlikėjas pabrėžia, kad yra visokių žmonių – ir tokių, kurie net nepagalvoja, jog daro kažką negerai, kuriems neateina mintis, jog tai galėtų būti vagystė, ir tokių, kurie tai daro suprasdami, kad piratavimas yra nelegalus veiksmas.

„Nesuvokiantiems reikia kantriai ir ramiai aiškinti, kodėl, kaip ir iš kur atsirado knyga, kodėl ją verta pirkti. Bet yra ir antra rūšis žmonių – jie puikiai viską supranta, suvokia, kad daro nusikaltimą, bet jų moralinis kompasas yra pasviręs į kitą pusę, tad jie sąmoningai pažeidinėja autoriaus teises“, – įsitikinęs jis.

Stano taip pat mano, kad žmonėms, kurie tokiais veiksmais užsiima iš piktavališkų paskatų, o į įspėjimus numoja ranka, nėra prasmės nuolaidžiauti.

„Reikia vadovautis įstatymu ir bausti. Ieškoti, kas įkelia tą turinį ir taikyti administracinę ar baudžiamąją atsakomybę, kuri priklausytų nuo patirtos žalos dydžio. Su jais reikia elgtis pagal įstatymą ir griežtai“, – sako Stano.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Stano knygos pristatymo akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Stano knygos pristatymo akimirka

Pasiteiravus, ar dėl nelegaliai nutekintos knygos jis ketina imtis kokių nors veiksmų, Stano atrėžia, kad būtinai taip ir pasielgs: „Yra procedūros, pagal kurias bus nusiųstas perspėjimas portalo administratoriams ir jie privalės išimti šį nelegalų turinį. Jeigu jis nebus išimtas, prasidės teismo ieškiniai ar kažkokie kitokie sprendimai.“

TAIP PAT SKAITYKITE: Dizaineriai rinktinės įvaizdį išdėjo į šuns dienas: „Tai pati baisiausia olimpiečių apranga istorijoje“

Tiesa, vis dėlto atlikėjas neslepia, kad buvo situacijų, kai ir pats naudojosi piratinėmis svetainėmis – siuntėsi filmus.

„Pakankamai ilgą laiką naudojausi tuo nelegaliu turiniu. Ir tas supratimas atėjo tik vėliau. Dėl to ir sakau, kad labai dažnai tai būna nepiktybinis elgesys, todėl reikia stengtis gražiai paaiškinti“, – svarsto Stano.

O tiems kurie vis dar mąsto, ar knygas pirkti legaliai, ar pavogti, jis feisbuke pateikė savus argumentus. Kaip rašė atlikėjas, knygų Lietuvoje leisti neapsimoka, o dirbti prie jų reikia daug, tad apmaudu, kad rinkoje atsiranda dar ir nelegalių kopijų – taip autoriai nukenčia dar labiau.

„Pirkti verta, nes parašyti ir išleisti knygą yra didelis ir juodas užsiknisimas. Kiekvienas iš šitų punktų kainuoja laiko ir pinigų. Daug laiko ir pinigų. Knygos leidimas visiškai nuostolingas užsiėmimas. Jei visą tą laiką, kurį skyriau knygos rašymui, skirčiau dainų kūrimui, muzikai ar tiesiog mūryčiau plytas, užsidirbčiau žymiai daugiau. Todėl jei parduotuvėje mano knygai išleisite 10–12 eurų, patikėkite, nepralobsiu, nebent nupirksite 100 tūkst., – patikino Stano.

TAIP PAT SKAITYKITE: Sporto klube – neįprastas Stano knygos pristatymas: bičiulius privertė ir skaityti, ir paprakaituoti

TAIP PAT SKAITYKITE: Stano knygoje atskleidė tragiškus faktus: gyvenimą pakeitė neapsakomai sunkūs išbandymai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius