-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Pakistano į Tailandą pabėgęs keliautojas Jokūbas Laukaitis: „Tikiuosi, kad pasaulis susivienys“

Tu planuoji, o Dievas juokiasi. Šis posakis koronaviruso gniaužtuose atsidūrusiam pasauliui tinka labiau nei bet kada anksčiau, karčiai pajusti pačiam, ką reiškia žlungantys planai, teko ir tūkstančius sekėjų turinčiam keliautojui Jokūbui Laukaičiui. Kone metus turėjusiai trukti kelionei buvo lemta sustoti, o ir pats Jokūbas savo kailiu išbandė, ką reiškia iš vienos nežinios bėgti į kitą.
Jokūbas Laukaitis
Jokūbas Laukaitis / Asmeninio albumo nuotr.

Paskutinį kartą Lietuvoje J.Laukaitis lankėsi žiemą, švenčių metu. Pailsėjęs ir atgavęs jėgas jis aplankė keletą Europos šalių ir išvyko į 9–10 mėnesių kelionę aplink Aziją, kuri prasidėjo Saudo Arabijoje ir tęsėsi Pakistane. Po jų keliautojas turėjo vykti į Šri Lanką, Bangladešą, Mongoliją, Filipinus ir daugelį kitų šalių, tačiau dėl COVID-19 teko visus planus sustabdyti Pakistane.

Kaip sako pats J.Laukaitis, jis stengiasi neturėti išankstinių lūkesčių, nes šie dažniausiai nuveda link nusivylimo. Būtent todėl jis mėgsta keliauti po šalis, apie kurias mažai žino, ir iš kiekvienos dienos bei situacijos pasiimti viską, ką tik gali. Praleistas laikas Saudo Arabijoje ir Pakistane, anot J.Laukaičio, buvo labai įdomus ir prasmingas – vietiniai paliko neišdildomą įspūdį, graži gamta, abiejų šalių kultūra mena įspūdingus laikus, tad skųstis tikrai negalėjo.

Asmeninio albumo nuotr. /Jokūbas Laukaitis Puketo paplūdimyje
Asmeninio albumo nuotr. /Jokūbas Laukaitis Puketo paplūdimyje

Vis dėlto, Pakistane turėjęs keliauti dvi savaites, Jokūbas buvo priverstas išvykti po dešimties dienų. Kai visas pasaulis paskelbė apie uždaromas sienas, didelė dalis oro uostų stabdė skrydžius, keliautojas susidūrė su išties sudėtinga situacija – jam buvo likę labai mažai šalių į kurias dar galėjo patekti.

„Planus pakeisti buvo lengva, nes visi mano kelionių planai dažniausiai būna labai preliminarūs, t.y skrydžius perku tik savaitę ar dvi prieš skrydį ir pačius planus keičiu priklausomai nuo situacijose. Tačiau patekti į Tailandą buvo kiek sudėtingiau. Oro uoste Pakistane dvi valandas laukiau, kol išduos bilietus, nes jie nebuvo tikri, ar mane įleis, tačiau po daugelio įtikinėjimų sutiko, kad turėtų įleisti ir pagaliau leido skristi“, – kalbėdamas su 15min prisimena Jokūbas.

Atvykus į Tailandą situacija atrodė kontroliuojama, problemų nekilo, tačiau šį kartą Jokūbą išgelbėjo dalykas, kuris dabar žmonių gyvenime yra smarkiai pasikeitęs. Tai – laikas. Vos po dviejų dienų nuo Jokūbo atvykimo į Tailandą paskelbta, kad turistai į šalį įleidžiami tik su daktaro pažyma, kurios keliautojas Pakistane tikrai nebūtų gavęs, o po savaitės išvis visa šalis užsidarė be galimybės atvykti ar išvykti.

Kaip pabrėžia Jokūbas, Tailandas pasirinktas dėl to, kad egzistavo labai reali galimybė išvis įstrigti Pakistane, galimybės grįžti į Lietuvą nebuvo jokios. Būtent todėl paklaustas, kada žodis „koronavirusas“ jo gyvenime įgavo realią baimę, pamini Pakistaną, nes čia situacija buvo tikrai rimta.

Kelionių akimirkos – galerijoje:

Vis dėlto ne vieną šalį per šiuos metus aplankęs Jokūbas pabrėžia, kad jokios panikos pasaulyje nejusti, jam atrodo, kad Lietuvoje žmonės į situaciją reaguoja kiek per stipriai.

„Visos šalys imasi aktyvių priemonių stabdyti koronaviruso plėtrai, tačiau neatrodo, kad bent vienoje iš jų būtų tiek panikos, kiek jaučiu Lietuvoje. Visi straipsniai, pokalbiai ir socialinių tinklų įrašai yra apie tai ir nieko daugiau. Aišku, aš labai džiaugiuosi, kad mano šalis taip aktyviai stabdo viruso plitimą, tai yra labai gerai.

Tačiau tuo pat metu jaučiu, kad kai kuriems žmonėms atrodo, kad ateina pasaulio pabaiga ir tuoj mūsų visų neliks. Tailande, tarkime, policija griežtai prižiūri, kad žmonės nepatektų į negalimas vietas, prašo visų dėvėti kaukes, visur tikrina temperatūrą ir liepia plautis rankas, tačiau žmonės nepanikuoja. Tiesiog imasi visų reikiamų priemonių ir toliau ramiai gyvena savo gyvenimus ir nuolatos šypsosi“, – sako J.Laukaitis.

Kaip jis sako, bent jau pačiam neteko susidurti su neįprastomis situacijomis, netikėtumais ar nesklandumais. Keliautojas pabrėžia visos kelionės metu jautęsis ramiai, o to pagrindinė priežastis – išties griežtos patikros. Kaip pats įsitikino, griežčiausia keleivius tikrino Šri Lankos Kolombo oro uoste – tik išlipus iš lėktuvo visus žmones aktyviai tikrino medikai bei armijos personalas, liepė visiems būtinai dėvėti kaukes.

„Dabartinė situacija, aišku, yra įspūdingai unikali – matyt, nieko panašaus nesame išgyvenę jau labai daug metų. Tačiau aš labai nekantrauju pamatyti, kas vyks toliau, ar grįšime į tokį pasaulį, kuriame gyvenome anksčiau, ar viskas labai smarkiai keisis ir žmonių gyvenimo įpročiai bus visai kitokie, ar ekonomika labai greitai atsigaus, ar kaip tik vyks didelė finansinė krizė. Neturiu visiškai jokių atsakymų į šiuos klausimus, tačiau džiaugiuosi, kad viso pasaulio šalys kartu imasi didelių veiksmų suvaldyti šią situaciją ir viliuosi, kad viskas grįš į savas vėžes“, – sako J.Laukaitis.

Kol kas įsivaizduoti, kada J.Laukaitis galės pajudėti iš dabartinės vietos, prognozuoti sunku. Nors anksčiau Tailando valdžia skelbė, kad karantinas oficialiai baigsis balandžio gale, tačiau panašu, kad ten pabūti jam teks ilgesnį laiką. Vis dėlto dėl to problemų Jokūbas neįžvelgia.

Asmeninio albumo nuotr. /Jokūbas Laukaitis Saudo Arabijoje
Asmeninio albumo nuotr. /Jokūbas Laukaitis Saudo Arabijoje

Kaip pats sako, nors ir sugriuvo absoliučiai visi planai ir dabar tikrai sunku įsivaizduoti, kada viskas pasikeis, jis pabrėžia, kad dėl to kelionės jį taip ir užkariavo. Kalbėdamas iš patirties jis sako, kad kelionėse labai dažnai griūva planai, atsiranda naujų iššūkių, tačiau, anot Jokūbo, užsidarius vienoms durims, atsidaro kitos.

„Tad tiesiog būnu čia ir dabar, daug dirbu, vakarais bėgioju po paplūdimius ir nekantrauju pamatyti, kur gyvenimas nuves“, – šypsosi Jokūbas.

Kaip pats sako, jeigu reikės ilgėliau apsistoti Tailande, tai jam suteiks galimybę netrukdomam koncentruotis į savo darbus, ypač į neseniai paleistą naują „Youtube“ kanalą, kuriame publikuojami įdomūs ir informatyvūs edukaciniai filmukai apie skirtingas pasaulio šalis.

VIDEO: History of North Korea in 4 minutes

Dažniausiai vienas po pasaulį keliaujantis Jokūbas mano, kad, kaip ir daugeliui, šis etapas išeis į naudą. Kadangi šiais laikais daugelis gyvena nuolatiniame bėgime, nori visko daug čia ir dabar, jaučiasi daug nerimo.

„Kai nėra absoliučiai ką veikti, visai žmonės, norėdami ar nenorėdami, turi pristabdyti savo gyvenimo ritmą ir niekur nebeskubėti. Nes skubėti nebėra kur. Nesu tikras, ar situacijai susitvarkius vėl grįšime į tą begalinį bėgimą, ar galbūt kaip tik tai primins mums, kad reikia daugiau laiko leisti su mylimais žmonėmis, daugiau skaityti, daugiau vaikščioti po parkus ir miškus, būti labiau čia ir dabar. Laikas parodys“, – įsitikinęs keliautojas.

Ir nors kalbėti apie ateitį sunku, Jokūbas viliasi, kad baimė, kurią dabar dažnas jaučia, nepakeis visuomenės ir žmonės nepradės vieni kitų bijoti, nuolatos jaudintis, kad gali susirgti nepagydomomis ligomis.

„Tikiuosi, kad įvyks priešingai ir mes kaip tik džiaugsimės tuo, kad visas pasaulis susivienijo išspręsti šią didelę problemą, kuri liečia mus visus, ir kad mes visi kartu, susikibę už rankų (ne visai tiesiogiai šį kartą), sugebėjome šią situaciją išspręsti ir koją kojon žingsniuoti toliau“, – viliasi Jokūbas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius