-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Statkevičius piktinasi Vilniaus eglės dekoracijomis: pasisakė ir jos kūrėjas

Šeštadienį Vilniaus eglė suspindo ryškiaspalvėmis lemputėmis ir užkūrė kalėdinę nuotaiką visame mieste. Ne paslaptis, kad žaliaskarė nepaliko abejingų ne tik prieš įžiebimą, bet net ir po jo. Šį kartą sostinės puošmeną įvertino ir dizaineris Juozas Statkevičius. Jis akyliau pažiūrėjo į besipuikuojančius papuošimus ir pateikė verdiktą – jie jau matyti anksčiau.
Vilniaus Kalėdų eglė, Juozas Statkevičius, Dominykas Koncevičius
Vilniaus Kalėdų eglė, Juozas Statkevičius, Dominykas Koncevičius / Gretos Skaraitienės / BNS ir Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Šių metų menine Vilniaus Kalėdų eglės kompozicija tapo elegantiškas trijų aukštų jubiliejinis tortas, simboliškai papuoštas 700 žvakučių. Katedros aikštę papuošusi įspūdingo dydžio eglė dar iki įžiebimo kurstė karštas diskusijas.

Po įžiebimo pasisakė ir dizaineris Juozas Statkevičius, akcentavęs, kad kelios dekoracijos sutampa su praeitų metų.

„Prašom, kringeliai – seni, matyti, kabėjo kelerius metus – nurašė! Karkasas – toks pats! Viršūnė eglės – praeitų metų, tai jau sumokėta už visa tai pernai!? Juk tai – savivaldybės nuosavybė? Kas metai vis brangiau parduoda tą patį, įdomu, ką meras galvoja? Ar čia tokios prabangios išeitinės?

Pažiūrėkite, Kaunas tikrai daug gražiau ir su idėja padarė! Ir šiaip, rotušė tuščia, viską sukišo į tą tigrų narvą, net tos eglės nesimato, tai kam tada ji iš viso? Kam tie žaislai ir eglišakės? Suplakė miesto gimtadienį ir Kalėdas, kodėl? Kam? Kas atsakys? Kieno seniai nurašyti kringeliai, kieno sena eglės viršūnė ir senas eglės karkasas?“ – savo feisbuke rašė J.Statkevičius.

Žmonės.lt dėl platesnio komentaro susisiekė su bendrovės „Švenčių studija“ dizaineriu ir šių metų Vilniaus eglės kūrėju Dominyku Koncevičiumi.

Jis patikino, kad šių metų Vilniaus eglutės dekoracijos tikrai nebuvo naudojamos pernai.

„Dekoracijos su tokiu pat ornamentu buvo naudojamos maždaug prieš 15 metų. Dalis jų yra pagamintos naujai, dalis – pergamintos iš tų pačių detalių. Tačiau panaudota tik dalis metalo.

Žinoma, po tiek metų negali paimti dekoracijos ir pakabinti. Dabar yra visai kitos šviesos technologijos – anksčiau buvo kaitriniai kabeliai, dabar – šviesos diodų.

Tiesiog labai tiko ornamentas, kadangi yra Baroko stiliaus, atitinkantis šių metų idėją. Dėl to mes jį ir panaudojome“, – Žmonės.lt sakė eglutės kūrėjas.

Gretos Skaraitienės nuotr./Dominykas Koncevičius
Gretos Skaraitienės nuotr./Dominykas Koncevičius

Paklaustas, ar toks dekoracijų panaudojimas antrą kartą padėjo sutaupyti, Dominykas tikino, kad kaina dėl to nebuvo mažesnė.

„Tai nėra pigiau. Taip buvo daroma tam, kad panaudotume tą pačią medžiagą antrą kartą ir neišmestume. Dalis priežasties buvo dėl tvarumo, bet tai tikrai nesumažino projekto kainos“, – teigė D.Koncevičius.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus Katedros aikštėje įžiebta Kalėdų eglė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus Katedros aikštėje įžiebta Kalėdų eglė

Primename, kad šiemet sostinės konkursą Kalėdų eglei laimėjo vienintelis pasiūlymą pateikęs dalyvis – bendrovė „Švenčių studija“, kalėdinį atributą pasiryžusi pastatyti už 230 tūkst. eurų, nors kvietimą dalyvauti pirkime buvo priėmę keturi tiekėjai. Pernai eglė kainavo 89 tūkst. eurų.

Tai sukėlė didžiulį triukšmą, esą eglė per brangi ir Vilniui tokios nereikia, kai Ukrainą siaučia Rusijos pradėtas karas.

Vis dėlto konkursas jau buvo įvykęs. Spalio viduryje Remigijus Šimašius feisbuke pranešė, kad Vilniaus savivaldybės valdančioji koalicija, svarsčiusi kelis scenarijus, sutarė imtis šių šventinio laikotarpio biudžeto taupymų, daliai politikų piktinantis dėl triskart išaugusios pagrindinės Kalėdų eglės kainos.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus Katedros aikštėje įžiebta Kalėdų eglė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus Katedros aikštėje įžiebta Kalėdų eglė

„Šiemet Vilniuje statysime ne dvi egles, o vieną – tik Katedros aikštėje (dar tikimės rasti sprendimų kainai sumažinti). Trimatę pasaką iš Kalėdų programos perkelsime į Vilniaus gimtadienio šventimą sausį. Paliksime šventinį skverų apšvietimą, tačiau neapšviesime tiltų. Tai leis sutaupyti 157 tūkst. eurų iš Kalėdų sostinėje biudžeto“, – anksčiau teigė meras.

R.Šimašius taip pat teigė, kad po svarstymų ir pokalbių su konkurso laimėtojais atsisakyta idėjos nestatyti naujos eglės prie Katedros sumokant už sutarties netesybas.

Anot jo, bendrovė į projektą jau investavo 125 tūkst. eurų, t. y. jau ėmėsi gaminti šventinio atributo konstrukcijas – svarstyta, kad šias išlaidas savivaldybė būtų padengusi, net jei „pavyktų geranoriškai susitarti dėl simbolinės sutarties nutraukimo sumos“.

„Gyvename civilizuotais laikais, sutarčių turime laikytis. Tokiu atveju liktume šiek tiek „pliuse“, bet be pagrindinės eglės ir šventinės nuotaikos“, – pabrėžė sostinės savivaldybės vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius