-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Zinkevičiūtės senelis Leonas – apie ryšį su anūke ir aistrą automobiliams: ryžosi avantiūrai

Aktorės Justės Zinkevičiūtės senelis Leonas į Kuršių Neriją atsikraustė dar tuomet, kai Neringos miestas jame tik kūrėsi. Jis prisidėjo prie pirmųjų namų statybos bei daugybę metų dirbo vairuotojų, vežiodamas turistus iš Smiltynės į Nidą. Jo prisiminimai nugulė anūkės parašytos knygos puslapiuose, tačiau kaip pats Leonas pamena, niekada nesigailėjęs Pakruojo rajoną išmainęs į tyvuliuojančias marias ir bangų skalaujamą pajūrį.
Justė Zinkevičiūtė ir jos senelis Leonas
Justė Zinkevičiūtė ir jos senelis Leonas / Tomo Petrovskio (tomasfoto.lt) nuotr.

Premjerinės naujo „Pirmi kartai. 60+“ sezono laidos herojus – 83-ejų metų Leonas Zinkevičius į Kuršių Neriją atsikraustė dar tuomet, kai šis kurortas tik kūrėsi. Jis vairavo „Volga“ automobilį ir juo į Nidą atvežė žmones, pasirašiusius aktą, kad nuo šiol čia bus Neringos žemė, rašoma „Lietuvos ryto“ televizijos pranešime spaudai.

„Nuo pradžių kai atvykom, čia buvo Nidos kaimelis ir žvejai, gyveno šiek tiek likusių vokiečių, stovėjo tušti namai. Marios buvo pilnos žolių, o žemės nedirbamos, tai vienintelė veikla – tik žvejyba“, – prisiminimais dalijosi senjoras.

Tomo Petrovskio (tomasfoto.lt) nuotr./Justė Zinkevičiūtė ir jos senelis Leonas
Tomo Petrovskio (tomasfoto.lt) nuotr./Justė Zinkevičiūtė ir jos senelis Leonas

Aktorė Justė Zinkevičiūtė atvirauja, jog jai senelis kartą yra pasakęs – gyvenime visai nebūtina užkariauti pasaulio scenos, daug svarbiau yra užkariauti žmonių širdis. Jos ryšys su seneliu Leonu, šiais laikais, retas savo nuoširdumu, tačiau iš to gimė ne tik tvirta kartų draugystė, bet ir knyga, kurią Justė išleido prieš metus.

„Jeigu ne senelis, tai knygos „Kol žiovauja žuvėdros“ nebūtų, nes pirminė mano mintis buvo užrašyti visus senelio prisiminus apie tai, kokia buvo senoji Kuršių Nerija ir Neringos kraštas“, – pripažino aktorė.

Kuršių Neriją Baltijos jūros bangos ir vėjai suformavo daugiau nei prieš 5 tūkst. metų, o Neringos miestas įkurtas 1961 metais, kai lietuviškosios Kuršių Nerijos gyvenvietės – Juodkrantė, Pervalka ir Nida – buvo sujungtos į vieną miestą. Šiuo metu Neringos mieste nuolat gyvena apie 3 tūkst. gyventojų ir vienas jų – Leonas Zinkevičius.

„Seni kuršiai valgydavo varnas. Ir aš esu valgęs, bet ne tas, kurios čia gyvena, o praskrendančias, iš šiaurės į pietus. Jos panašios, bet baikščios. Žvejai pasistatydavo budeles, tinklus, sugaudavo vietinę varną, ją pririšdavo, taip prisikviesdavo kitas. Skonis skanesnis nei tais laikais viščiukų, bet ją kuršiai mokėdavo pagamint“, – unikaliomis istorijomis dalinsis senjoras.

Tomo Petrovskio (tomasfoto.lt) nuotr./Justės Zinkevičiūtės senelis Leonas
Tomo Petrovskio (tomasfoto.lt) nuotr./Justės Zinkevičiūtės senelis Leonas

Visą gyvenimą Leoną supo automobiliai. Vyras vežiodavo tuo metu svarbius asmenis, politikus, daug metų dirbo ir greitosios vairuotoju, o vėliau autobusu vežė turistus iš Smiltynės į Neringą. Jo pėdomis pasekė ir sūnus bei anūkas, kurie įkūrė transporto įmonę Kuršių Nerijoje, tačiau meilė automobiliams Leonui su bėgančiais metais niekur nedingo, todėl laidos kūrybinės komandos ir partnerių dėka, jis pirmą kartą gyvenime sėdo už prabangaus, amerikietiško, 1963 metais sukurto Chrysler Imperial vairo.

„Visiems senjorams palinkėčiau drąsos. Gyvenimas yra vienas ir jis eina į antrą pusę, todėl nereikia bijoti“, – nerti į avantiūras savo bendraamžius ragino Leonas.

Laida „Pirmi kartai. 60+“ – šeštadienį, 17 val., per „Lietuvos ryto“ televiziją.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius