Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jolita Vaitkutė pristato „Atgimimo inkilus“: skaudi šeimos istorija virto viltimi

Menininkė Jolita Vaitkutė ir kūrybininkas Aurimas Kadzevičius iš Ukrainos parsivežtas, kadaise jaukių namų liekanas pavertė „Atgimimo inkilais“. Jų pristatymas įvyko ketvirtadienį Nacionaliniame dramos teatre.
Jolita Vaitkutė, Aurimas Kadzevičius
Meninės instaliacijos „Atgimimo inkilai“ pristatymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Inkilų idėja gimė prieš Velykas, per kūrybinę sesiją“, – pasakoja Jolita. Kartu su Aurimu jiedu mąstė apie bundančią gamtą, viltį šaukiantį pavasarį ir... nuo karo kenčiančią Ukrainą.

„Galvojome apie parskrendančius paukščius ir jų inkilus, simbolizuojančius laikinus namus. Netrukus gimė mintis – iš karo nuolaužų pagaminti septynis paukščių namelius, kurie įkvėps tikėjimo, neleis užmigti ir primins, kokį žiaurumą išgyvena netoliese esantys žmonės.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Meninės instaliacijos „Atgimimo inkilai“ pristatymas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Meninės instaliacijos „Atgimimo inkilai“ pristatymas

Septyni – sąmoningai pasirinktas skaičius. Kovo pradžioje per rusų raketos ataką Lvivo srityje buvo sunaikinti du privatūs gyvenamieji namai.

Demontuodami sugriautus pastatus gelbėtojai aptiko penkis žuvusiuosius – tris vyrus ir dvi moteris. Du žmonės buvo sunkiai sužeisti. Iš „Stiprūs kartu“ komandos gavęs Lvivo teatro direktoriaus Andrėjaus Matsyako kontaktą Aurimas Kadzevičius nuvyko į lokaciją.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Meninės instaliacijos „Atgimimo inkilai“ pristatymas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Meninės instaliacijos „Atgimimo inkilai“ pristatymas

„Čia radome griuvėsius tvarkančius artimuosius, tarp jų ir Olią, su kuria teko garbė pabendrauti artimiau. Ukrainietė lietuvį pakvietė kavos ir pietų į išlikusią lauko pavėsinę. Kalbos prie stalo buvo persmelktos širdį veriančio liūdesio. Olia pasakojo apie tėvus, kaip gera buvo juos matyti, drauge sutikti šventes. Per akimirką viskas buvo sugriauta – neliko nei tėvų, nei namų. Ji nesiliovė pasakojusi: „Šita lenta yra nuo mamos lovos...“, „Sulūžusios durys kadaise vedė į virtuvę...“ Kiekviena detalė buvo dalis nuolaužomis virtusių prisiminimų. Atsisveikinant Olia mane apsikabino ir tarė: „Važiuok... kai sugrįši, apsikabink savo tėvus“, – prisimena Aurimas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jolita Vaitkutė, Aurimas Kadzevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jolita Vaitkutė, Aurimas Kadzevičius

„Kai pamačiau nuolaužas, apžiūrėjau ir pradėjau jas rinkti į tam tikras mozaikas: derinau spalvas, ieškojau papildomų medžiagų, kurios tiktų inkilų gamybai. Visus rinkinius nuvežėme į „Meno Kalvę“, kur meistras Aleksandras mūsų viziją pavertė realybe“, – pasakoja Jolita.

Projekto iniciatoriai labai norėjo, kad inkilai būtų ne tik simbolis, bet ir namai paukščiams. „Jeigu ne šiais, tai kitais metais juose tikrai apsigyvens sparnuočiai“, – sako.

Nacionaliniame dramos teatre eksponuojami inkilai vėliau bus parduoti virtualaus aukciono metu. Surinkti pinigai keliaus į „Stiprūs kartu“ sąskaitą ir bus paskirti tėvų netekusių vaikų kelionei į Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius