Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juozas Statkevičius sudirbo ant Žaliojo tilto iškilusią meno instaliaciją: „Susirinkite savo šiukšles“

Antradienį mados dizaineris Juozas Statkevičius negalėjo tramdyti emocijų – bevažiuodamas Žaliuoju tiltu ir išvydęs meno instaliaciją „Šeima“ jis ne juokais pratrūko. Dizaineris neslėpė nusivylimo, kad buvo pasirinktas būtent šis meno kūrinys, ir feisbuko sekėjų akivaizdoje išdėjo jį į šuns dienas.
Juozas Statkevičius, instaliacija „Šeima“
Juozas Statkevičius, instaliacija „Šeima“ / 15min ir asmeninio albumo nuotr.

„Dieve mano, kas čia dabar per šiukšlės! Dieve mano, ot menas, oi gražu! Ot lygis – gėda žiūrėt. Susirinkit savo šiukšles ir neškit nuo tilto prie savo namų. Nėra lygio. Ot padarė – viską nuėmė ir stovi kažkokie grybai. Ot lygis, ot kultūra. Ojojoj, šiuolaikinis menas – neduok Dieve! Neškite šiukšles namo – statykit kažką, kas įdomu pasauliui!“ – meno instaliacija „Šeima“ piktinosi Juozas Statkevičius.

15min susisiekus su dizaineriu, jis plačiau komentuoti savo pozicijos nenorėjo. Tik pridūrė, kad verčiau reikėtų paklausinėti žmonių gatvėje, ką jie mano apie tokį kūrinį.

Dizainerio noras buvo išpildytas. Vis dėlto 15min žurnalistų kalbinti miestiečiai buvo nusiteikę kiek pozityviau – dažnas teigė, kad instaliacija puošia miestą, žavi ir jos skleidžiama žinia.

Žmonių pasisakymai apie instaliaciją – vaizdo įraše:

VIDEO: J.Statkevičiaus iškoneveiktą naują Žaliojo tilto instaliaciją įvertino ir praeiviai

Instaliacijai komplimentų negailėjo ir žinomi žmonės. Štai Vaidotas Baumila socialiniuose tinkluose jau anksčiau išreiškė nuostabą, kodėl meno instaliacija daug kam užkliūva.

„O kodėl žinia, kad du žmonės yra šeima – bloga? Dukra su mama. Nes, kiek suprantu, šeimos apibrėžimas įstatymiškai yra kitoks, tai ar tai ne protestas?“ – taip šiuolaikinį meną interpretavo atlikėjas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Father John Misty koncerto akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Father John Misty koncerto akimirka

„Nuotraukoje man gražu. Jei realioje vietoje taip neatrodys, atsiimsiu žodžius“, – V.Baumilai antrino Deivydas Zvonkus.

Siekia atkartoti urbanistinę aplinką

Nauja instaliacija „Šeima“, anot jos autoriaus, kviečia susimąstyti, koks yra šeimos santykis su miestu. Donato Norušio kūrinys ant Žaliojo tilto bus eksponuojamas iki kitų metų kovo vidurio, praneša Vilniaus savivaldybė.

Ši instaliacija pakeis nuo šių metų balandžio čia stovėjusias keturias vėjarodes – meninę instaliaciją „Megarealybės gerumo aktyvatorius“. Tiek vėjarodės, tiek naujoji instaliacija yra laikini kūriniai, kuriuos sukūrę menininkai yra laimėję savivaldybės skelbtą konkursą.

Meno instaliacija „Šeima"
Meno instaliacija „Šeima"

Instaliacijos autorius Donatas Norušis šeimos temą pasirinko kaip būdą kalbėti apie socialinį vienetą ir terpę, kurioje žmogaus vertybių išraiška yra viena stipriausių. Autorius analizuoja šeimos santykį su miestu, pateikdamas savitas stiprias tradicijas turinčio „šeimos“ termino apibrėžimą.

„Kūrinys pagamintas iš geležies, betono, plastiko ir medžio – šios medžiagos pasirinktos, siekiant atkartoti urbanistinę aplinką, kuri supa kiekvieną iš mūsų. Žmonių atvaizdas tarp šių elementų kuria pasakojimus, kurie skirtingi priklausomai nuo to, kaip kiekvienas žvelgia į šį kūrinį, kokia yra žvelgiančiojo patirtis. Taip kviečiu apmąstyti situaciją, kuomet santykinai mažame plote gali egzistuoti visiškai kitokios tos pačios aplinkos patirtys, kurias gali skirti tik geležinkelio linija, laiptinė ar kita infrastruktūros detalė, ,– apie savo instaliaciją „Šeima“ pasakojo autorius.

Meno instaliacija „Šeima"
Meno instaliacija „Šeima"

Kairėje Neries krantinės pusėje, ant vieno postamento, atsiradusioje instaliacijoje yra ir saulės kolektoriai, kurie kartu su kitais artefaktais simbolizuoja miesto aplinką, jos daromą įtaką šeimai tiek fiziologine, tiek filosofine prasme. Instaliacijos aukštis yra iki 3 metrų, elektros energiją ji surenka iš įmontuotų saulės kolektorių, kurie kartu su visais elementais yra pritvirtinti prie betoninio pagrindo, prireikus, dalis energijos, reikalingos instaliacijos apšvietimui žiemos metu, bus gaunama iš miesto.

„Susipažinimo su instaliacija procesas priklausys nuo kiekvieno žmogaus asmeniškai. Stengiausi pateikti aiškią savo poziciją, tačiau drauge kūrinyje palikau nežinomųjų, kurie leistų stebinčiajam ieškoti savo sąlyčio taškų,“ – aiškino D.Norušis.

2019 metais Žaliojo tilto laikinoms instaliacijoms sostinė skyrė daugiau kaip 28 tūkst. eurų.

Ant Žaliojo tilto iškilo meno instaliacija:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius