Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jurga Lago – apie Jono Gasiūno seksualinį skandalą: „Laikau tai viešu susidorojimu“

Apie Vilniaus dailės akademijoje (VDA) kilusį seksualinio priekabiavimo skandalą, kurio epicentre atsidūrė Tapybos katedros dėstytojas Jonas Gasiūnas, pasisakė ir juvelyrė Jurga Lago. Anot jos, situacija primena viešą susidorojimą su žmogumi.
Jurga Lago
Jurga Lago / Pauliaus Zaborskio nuotr.

Prieš kelias dienas tinklaraštyje „Akadės paslaptis“ studentės paviešino istorijas apie Tapybos katedros dėstytojo Jono Gasiūno galimą seksualinį priekabiavimą. Reaguodama į aktualijas juvelyrė Jurga Lago priminė, kad ir pačiai teko asmeniškai bendrauti su Jonu Gasiūnu.

VDA grafiką studijavusi J.Lago, grįžusi po motinystės atostogų, kelis mėnesius dirbo su seksualiniu priekabiavimu kaltinamu dėstytoju, bendravo.

„Kartais pagalvoju, kad gyvenime vis atsiduriu opozicijoje – niekada nestoju aklai į „stipresnę pusę“, nes menininkas PIRMA turi mąstyti kritiškai. Tarsi iš šalies. Tarsi žiūrėtum iš laiko perspektyvos.

Šiandien jau labai atsargiai stebiu „feministes“ (kabutėse, būtent) ir visą radikalėjančią „kairę“.

„...Taip, tą pirmąjį kartą buvo smalsu, buvau tokia girta, kad, matyt, būčiau sutikusi su daug kuo. Deja, vėliau reikėjo tai daryti ir blaiviai, buvo šlykštu. J.G. rašydavo sms: „Ateik“. Kodėl eidavau? Bijodavau, be galo bijojau prarasti įsivaizduojamą viršenybę prieš kitus studentus, juk gaudavau gerus pažymius, mane „išgelbėdavo“, pasakęs, ką ir kaip tapyti...“

Jis ją privertė? Jėga ar smurtu? Ne.

Gąsdino ar šantažavo? Ne. Mergina aiškiai priešinosi? Ne. Buvo nepilnametė? Ne. Ji bijojo? Dabar sako, kad taip. Gal susidorojimo? Ne. „Prarasti įsivaizduotą viršenybę prieš kitus studentus ir kad gal nebepasakys, kaip ir ką tapyti.“

OMG!“ – socialiniame tinkle situaciją komentavo Jurga Lago.

TAIP PAT SKAITYKITE: Eglė Grėbliauskaitė liudija: „Jonas Gasiūnas psichologiškai smurtauja prieš katedros studentus“

Ji taip pat savo feisbuko paskyroje pridūrė: „Jis yra normalus dėstytojas, kaip ir tūkstančiai kitų. Nenormalu yra teistis viešai, rašinėti į spaudą ir apsimesti, kad turi priežastį. Tas vyrų ir moterų priešinimas yra sąmoningas ir turi tikslą – žmonių asmeninio gyvenimo kontrolė. Plika akimi matyti.“

Anot jos, šiuo metu vykstantys dalykai primena bandymą susidoroti be teismo.

„Laikau tai viešu susidorojimu su žmogumi – anonimiško, be teismo, be priežasties, be taisyklių, be jokių civilizacijos teikiamų instrumentų – tarsi pirmykštėje bendruomeninėje santvarkoje. Galėčiau irgi liudyti – santūrus, dalykiškas, konkretus žmogus. Jokių priekabiavimų, jokio polinkio į spaudimą, juo labiau į smurtą.

Ką? Mano liudijimas netinka, nes buvau negirta? Jis buvo mano dėstytojas.

Jeigu taip ir toliau iš moterų giminės bus tyčiojamasi ir ją atstovaus iš pasalų tykančios lūšys, apsimetusios nenuovokiomis vargo pelėmis, kurias reikia „saugoti, ginti ir prižiūrėti“ valstybiniu lygmeniu, svarstyklės labai stipriai bus nusvertos neteisybės link. Įdomu, kada šita komedija baigsis ir kas pirmas užtrauks rankinį stabdį? Susidorojimui su žmonėmis. Toks yra va šios merginos laiškas ir vienintelis būdas tokiems žmonėms „susigaudyti pasaulyje“ yra absoliuti valdžios ir valstybės kontrolė – Verygos alkoholio draudimas jai yra privalomas, seksas – tik stebint notarui, telefono klausymasis – irgi (nes neapsigins ir nesusivoks) ir – kamera namuose! Manau, kad panašios kontrolės ir siekiama šiomis akcijomis. Hitleris irgi siekė tobulybės.

Be to, ką ji daro, dabar prilygsta smurtui. Ir tik klausimas – kiek kas turime priešų, sekantis būsi #Youtoo“, – rašė juvelyrė.

Tiesa, dėl išreikštų savo minčių Jurga Lago, kaip rašo savo socialiniame tinkle, sulaukė prieštaringų vertimų. Sulaukusi pastabos, kad juvelyrė kalba tai, „ko nederėtų“, ji teigė, kad priešingu atveju, jei vyktų viešas teismas, gintų ir moteris.

„Apie tuos vyrus: ginčiau ir moteris, jeigu XXI amžiuje už klaidas būtų teisiamos linčo teismų, o teismo funkcijas atlikinėtų žiniasklaida. Taip, apie ją, beje, ant Lietuvos pastebėjote gana teisingai – tokios nuomonės kaip mano jie nespausdina, nerašo ir apie darbus bei pasiekimus. Jiems irgi nepatinka neteisingos pažiūros. Bet rašo leidiniai su užsienietiškais pavadinimais. Sakysite – na ir kas. Bet mano klientai nėra kalbantys tik lietuviškai ir dažniausiai leidžia mąstyti, kaip aš noriu. Liūdna, ar ne? Norėtumėte kitaip, gyvenate kitokioje santvarkoje? Kokioje“, – socialiniame tinke „Facebook“ rašė J.Lago.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius