-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Katažina – apie pirmus autizmo spektro sutrikimą turinčio sūnaus žingsnius mokykloje ir svarbų sprendimą

Katažinos ir Deivydo Zvonkų dvyniams Kornelijai ir Donatui šis rugsėjis – kitoks: šiemet jie tapo pirmokais. Žinoma pora vaikus išleido į skirtingas mokyklas: dukrą Korneliją – į Palaimintojo Teofiliaus Matulionio gimnaziją, o sūnų Donatą, kuriam nustatytas autizmo spektro sutrikimas – į Vilniaus Lazdynų mokyklą. Praėjus kelioms savaitėms po mokslų starto, Katažina papasakojo, kaip sūneliui sekasi adaptuotis naujoje aplinkoje.
Katažina Zvonkuvienė su sūnumi Donatu
Katažina Zvonkuvienė su sūnumi Donatu / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Ketvirtadienio vakarą Katažina Zvonkuvienė, savo pasakojimais siekianti padrąsinti ir įkvėpti panašaus likimo šeimas, instagrame išsamiai papasakojo apie naują sūnaus Donato gyvenimo etapą.

Savo pasakojimu apie pirmuosius berniuko žingsnius mokykloje ir svarbius sprendimus ji sutiko pasidalinti su portalo Žmonės.lt skaitytojais.

„Esu tiesiog mama ir dalinuosi tuo, ką mes praeiname. Galite priimti, galite nepriimti. Esu rami ir laiminga, kad mes su vyru priėmėme teisingą sprendimą ir nukreipėme vaikus teisinga kryptimi. Kol kas nesigailiu. Nepabijosiu pasakyti, kad šiai dienai Donatėliui sekasi puikiai. Manau, kad jis puikiai jaučiasi dėl kelių sudedamųjų dalių. Kad jis jaustųsi gerai, aš turėjau jautis gerai. Teko pradėti nuo savęs – pergalvoti daug įvairiausių momentų, neleisti emocijomis užvaldyti ir įvertinti savo sūnaus galimybes. Donatas yra labai švelnus, mielas ir ramus berniukas, jį iš kantrybės išveda mano klaidos, kai aš jo nesuprantu.

Labai svarbu pažinti mokytoją, kuri pats antrąja mama. Mums žiauriai pasisekė – mūsų mokytoja Erika yra nuostabi! Donatas lanko Vilniaus Lazdynų mokyklą, spec. klasę, kurioje yra aštuoni vaikučiai ir dvi padėjėjos. Aš labai norėjau, kad jis lankytų bendrojo ugdymo mokyklą ir jis pradėtų drąsiau jautis, bet viską pakoregavo paskutinis apsilankymas raidos centre pavasarį. Ne dėl to, kad būtų įvykę kažkas blogo, tiesiog pamačiau, kaip jis elgiasi naujoje aplinkoje. Tiesiog supratau, kad jam dar gerokai per anksti keliauti į bendrojo ugdymo mokyklą. Turėjome persvarstyti, kas jam yra naudingiau ir protingiau, o ne mums patogiau. Tai nebuvo spontaniškas sprendimas – konsultavomės su specialistais. Nusprendėme eiti į spec. klasę, kurioje mokosi panašaus likimo draugai ir jam bus pritaikyta individuali programa, skirta ne atbaidyti, o sudominti. Šiai dienai jis bėgte bėga į mokyklą, o kai vieną rytą pramiegojau, aš negalėjau patikėti, kaip abu mūsų vaikai susimobilizavo. Donatėlis su kuprine jau stovėjo prie automobilio ir sakė: „mokykla, mokykla“. Tai reiškia tik vieną – ten jam gera, jis ten eina su geromis emocijomis“, – šypsojosi Katažina.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Katažina Zvonkuvienė su sūnumi Donatu
Lukas Balandis / BNS nuotr./Katažina Zvonkuvienė su sūnumi Donatu

Katažina pasakojo, kad per pirmąjį susitikimą mokytoja pasakė: „Mieli tėveliai, pasaulis prie jūsų vaikų, deja, nepristaikys. Teks prisitaikyti jūsų vaikams“. Moteris už šitą tiesmuką, bet teisingą pasakymą sūnaus mokytoją labai gerbia.

„Man labai patiko, kad ji nevyniojo į vatą, – dalijosi K.Zvonkuvienė. Vis tik moteris atliko namų darbus, kad sūnus lengviau prisitaikytų naujoje aplinkoje.

„Donatas raminasi tualete, nuleisdamas vandenį, tad bijojau, kad atėjęs į mokyklą visas pamokas jis prasėdės tualete. Antras dalykas, kurio bijojau – kad jis neišsėdės pamokos. Mano nuostabai, jis išsėdi, o tualeto jam reikėjo pirmosiomis dienomis, – dalijosi ji. Tam ji sūnų ruošė iš anksto. – Su logopede pasikonsultavau, kad reikia nustatyti ribas. Sutarėme, kad į tualetą jis eis tik po pamokos ir nuleis tik vieną kartą. Tai dariau kortelių pagalba ir su tuo jį supažindinome dar iki rugsėjo 1-osios.“

Katažinos Zvonkuvienės pasakojimo klausykite čia:

Prieš Rugsėjo 1-ąją Katažina portalui Žmonės.lt pasakojo, kad vaikus į skirtingas mokyklas išleido atsižvelgdami į jų poreikius, kurie daugeliu atvejų nesutampa.

„Pagalvojome, kad kiekvienas turėtų turėti savo gyvenimą, suburti savo draugų ratą ir neprisirišti prie to stereotipo, kad dvyniai turėtų būti visur kartu. Jie ir taip bus neišskiriami visą gyvenimą, bet žiūrėjome, kad kiekvieno iš jų asmenybėms būtų gera.

Po paskutinio apsilankymo raidos centre įsitikinome, kad bendrojo ugdymo mokykla Donatui bus per sudėtinga, tad pradėjome ieškoti, kur jam būtų tinkama. O tada stengėmės neapleisti Kornelijos, žiūrėjome, kad abiems būtų gerai.

Pasirinkome Lazdynų vidurinę mokyklą Donatui ir Palaimintojo Teofiliaus Matulionio gimnaziją Kornelijai", – portalui Žmonės.lt sakė Katažina ir pridūrė, kad vaikams sprendimas eiti į skirtingas mokyklas nebuvo netikėtas, nes jie jau ir darželyje lankė skirtingas grupes.

Fotogalerija:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius