Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Koronaviruso protrūkį Dubajuje stebinti G.Gineikaitė: „Turistų čia – dar daugiau nei prieš pandemiją“

Kelionių išsiilgę lietuviai, tarp kurių ir nemažai įžymybių, pastaruoju metu itin pamėgo turistams pandemijos metu atvirą Dubajų. Nuo kelionių šia kryptimi neatbaido ir po keliautojų antplūdžio beveik trigubai išaugę susirgimų koronavirusu skaičiai. Kokia šiuo metu situacija didžiausiame Jungtinių Arabų Emyratų mieste, 15min papasakojo ten apsistojusi dizainerė, prekės ženklo „Top To Bottom“ įkūrėja Gabrielė Gineikaitė ir kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas-Makalius.
Turistai Dubajuje, Gabrielė Gineikaitė
Turistai Dubajuje, Gabrielė Gineikaitė / „Scanpix“/AP, asmeninio albumo nuotr.

Jau daugiau nei du mėnesiai, kaip Gabrielė Gineikaitė laiką leidžia Dubajuje. Todėl ji – viena iš staiga pablogėjusios pandeminės situacijos šiame beveik tris milijonus gyventojų turinčiame mieste liudininkių.

Moteris matė, kaip pastaruoju metu į Dubajų ėmė plūsti daugybė turistų, vyko masiniai vakarėliai ir tai galiausiai padarė savo – dabar susirgimų koronavirusu kiekvieną parą čia fiksuojama po beveik 4000.

„Žiemos metu Dubajus visada buvo turistų traukos taškas dėl gero oro bei galybės pramogų. O dabar, pandemijos metu, kai nėra galimybės daug kur nuvykti, visi ypatingai renkasi Jungtinius Arabų Emyratus dėl lengvesnių apribojimų“, – 15min sakė G.Gineikaitė, kuri įsitikinusi, kad būtent turistų antplūdis ir lėmė koronaviruso proveržį.

Gabrielė žiemą Dubajuje praleidžia jau trečius metus iš eilės, todėl turi ką palyginti. Pašnekovė šiemet sako pirmą kartą tokiu metu čia reginti tiek daug turistų.

„Galiu drąsiai pasakyti, kad šį sezoną žmonių masė yra dar didesnė nei prieš pandemiją. Tad visa atmosfera alsuoja vakarėliais ir turizmu“, – teigė G.Gineikaitė.

Net išaugus susirgimų skaičiams, Dubajus nuo turistų neužsidarė – valdžia nedrįsta imtis tokių sprendimų, kurie itin pakenktų ekonomikai. Užtat įvedė naujus ribojimus, tačiau pašnekovė teigia, kad netgi po jų gyvenimas Dubajuje pakito labai nežymiai, o turistų vis tiek labai daug.

„Kalbant apie turistų lankomas vietas, buvo atšaukti įvairūs gyvi pasirodymai restoranuose bei bandoma laikytis didesnių atstumų tarp staliukų. Be to, taksistai griežtai nepriima į automobilį daugiau nei dviejų žmonių.

Tačiau yra labai daug kitų vietų, kuriose plūsta masė žmonių. Viena iš tų vietų – paplūdimiai“, – apie naujus, tačiau ne visada gelbstinčius ribojimus 15min pasakojo Gabrielė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Turistai Dubajuje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Turistai Dubajuje

Vis dėlto G.Gineikaitė pastebėjo, kad išaugus rizikai užsikrėsti gyventojai ėmė saugotis labiau, o ir dėl ribojimų pernelyg nesiskundžia. Tuo labiau, kad už bet kokius nusižengimus gresia milžiniškos baudos.

Tačiau priduria, kad ir Dubajuje, kaip Lietuvoje ar visur kitur, netrūksta skeptikų. „Yra žmonių, kurie sąžiningai laikosi visų reikalavimų, bet nemažai yra ir tų „drąsuolių“, kurie nesupranta situacijos rimtumo ir gatvėse vaikšto be kaukių“, – dalijosi G.Gineikaitė.

Gabrielė neslepia – dėl Dubajuje išaugusios rizikos susirgti jai kiek neramu, todėl ir pati stengiasi dar labiau saugotis.

„Manau, dauguma žmonių virusą pasigauna skrydžio metu, o kai dabar yra toks judėjimas, susirgimo atvejų skaičius atitinkamai sparčiai kyla“, – nuogąstavo ji.

Turistai džiaugiasi, kad galima bent kažkur keliauti

Kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas-makalius 15min atskleidė, kad didžiulis susidomėjimas Jungtinių Arabų Emyratų kryptimi buvo pastebimas nuo pat karantino Lietuvoje pradžios, todėl daug keliautojų jau yra įsigiję keliones į Dubajų vasario ir kovo mėnesiams.

„O dabar tiesiog ramiai laukia savo išvykimo. Nepastebėjome, kad išaugę susirgimų skaičiai būtų juos išgąsdinę“, – patikino R.Širvinskas-Makalius.

Be to, ir saugumo reikalavimai, vykstantiems šia kryptimi, neseniai buvo sugriežtinti. Pavyzdžiui, prieš kelias dienas koronaviruso testo imta reikalauti iki atvykimo likus ne 96, o 72 valandoms, taigi, jei žmogus buvo užsirašęs jį atlikti anksčiau, turėjo persirašyti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimvydas Širvinskas-Makalius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimvydas Širvinskas-Makalius

R.Širvinsko-Makaliaus teigimu, net ir šiuo metu, tebesiaučiant pandemijai, tikrai įmanoma keliauti saugiai. Kelionių organizatorius įsitikinęs, kad tiek Dubajuje, tiek kituose turistiniuose taškuose dabar galiojančios taisyklės yra tinkamos.

„Mūsų užduotis yra pasiūlyti saugią pažintį su miestu, saugias atostogas reikalavimų besilaikančiuose viešbučiuose, gerą orą ir galimybę kažką pamatyti. O ar keliautojai laikosi reikalavimų, vengia susibūrimo vietų, kur rizika yra didesnė, priklauso jau nuo jų pačių“, – pabrėžė R.Širvinskas-Makalius.

Ir nors dėl koronaviruso protrūkio Dubajus buvo priverstas imtis griežtesnių priemonių, gerokai sumažėjo pramogų viešbučiuose, restoranuose, kelionių organizatorius tvirtina, kad nuo noro vykti į šį kraštą keliautojų tai neatbaidė.

„Manau, jokie keliautojai šiuo metu nededa labai didelių lūkesčių kelionėms pandemijos metu. Juk jie mato, kad Lietuvoje apskritai viskas uždaryta, tai bet kokios sąlygos, kurios užsienyje yra geresnės, keliautojus tenkina.

Daugelyje šalių nei pasirodymai, nei kitokie masiniai susibūrimai neleidžiami, o jei leidžiami, tai tiesiog tampa pridėtine verte. Tačiau turistai dabar tikrai ten nesitiki nei šou, nei gyvos muzikos vakarų. Jiems svarbu, kad bent leidžiama keliauti“ – 15min aiškino R.Širvinskas-Makalius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Turistai Dubajuje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Turistai Dubajuje

Ar G.Gineikaitė, tvirtindama, kad Dubajuje žmonių šiuo metu dar daugiau nei prieš pandemiją, buvo teisi? Rimvydas patikina, kad šią tendenciją reikėtų sieti su sumažėjusiu kelionių kitomis kryptimis pasirinkimu.

„Susidomėjimas iš tiesų yra žymiai didesnis nei visuomet, nes žiemos periodu ne pandemijos metu pasirinkimas būdavo žymiai didesnis – žmonės rinkdavosi tiek iš šiltų kraštų, tiek iš kitų slidinėjimo kelionių, keliaudavo į Egiptą. Todėl dabar atitinkamai išaugo paklausa tų krypčių, kurios apskritai yra įmanomos šiuo pandemijos laikotarpiu“, – paaiškino R.Širvinskas-Makalius.

Anot jo, šiuo metu populiariausios yra keturios kelionių kryptys – Jungtiniai Arabų Emyratai, Maldyvai, Meksika su Kankuno kurortu ir Kanarų salos. Tačiau jei reikėtų kalbėti ne apie konkrečios šalies, o apie bendrus keliautojų srautus, jie, anot Makaliaus, dabar yra ženkliai mažesni negu įprastai tokiu metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius