-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kviečia siūlyti vardus reabilitacijos centre sveikstantiems ruoniukams

Lietuvos jūrų muziejaus Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centrą papildė du išsekę ir sužeisti ruoniukų jaunikliai. Tiek reabilitacijos centre jau įsikūrusiems mažyliams, tiek ir ruošiantis naujų ruoniukų atvykimui, „Lidl Lietuva“ bei Lietuvos jūrų muziejus kviečia siūlyti vardus mažyliams. Šį kartą mažiesiems ruoniukams bus renkami žemaitiški vardai, taip įprasminant 2024-uosius, Žemaitiško rašto metus. Komisijos išrinktų vardų autorių laukia prekybos tinklo prizai bei muziejaus dovanos.
Išgelbėti ruoniukai
Išgelbėti ruoniukai / Lidl uotr.
Temos: 2 Ruonis Lidl

Kovo 17 dieną į reabilitacijos centrą buvo atgabentas pirmasis šiemet pajūryje rastas išsekęs ruoniukas. Laimei, mažylė nesužalota, tačiau yra itin pavargusi ir nusilpusi – sveria tik 15 kg. Netrukus reabilitacijos centrą papildė ir dar viena ruoniukė, kurios būklė itin sudėtinga – ji sveria vos 12,9 kg, yra labai pavargusi, taip pat pastebėtos ir įkandimų žymės.

„Baltijos pilkųjų ruonių jaunikliai gimsta sverdami 14-15 kg, todėl toks ir mažesnis svoris jau paaugusiems mažyliams yra itin pavojingas. Abi ruoniukės rastos toliau nuo Baltijos jūros kranto – krūmuose prie kopų. Tokioje vietoje ruoniukams maisto nėra, todėl mažylės yra itin išsekusios. Šiuo metu ruoniukai yra maitinami per zondą – trintu silkės, rehidrono, įvairių vitaminų ir mikroelementų mišiniu“, – sako Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centro jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas Arūnas Grušas.

Kiekvienais metais Lietuvos pajūryje randama daugiau nei 20 sužeistų ir išsekusių ruonių jauniklių. Į reabilitacijos centrą atgabenti jaunikliai yra gydomi ir slaugomi, o jiems sustiprėjus, paleidžiami atgal į jūrą.

Dėl klimato kaitos ir Baltijos jūroje mažėjančio žuvies kiekio, nusilpusių ir sužeistų ruoniukų skaičius kasmet vis didėja. Kai kuriais atvejais, siekiant reabilituoti išsekusius mažylius, reikia itin didelių pastangų bei laiko. Išsekę ruoniukai randami pavasarį, todėl ir finansinė pagalba jiems reikalinga nuolatos. Šiuo metu „Lidl Lietuva“ parama siekia beveik 148 tūkst. eurų. Surinkta parama prisideda prie ruoniukų reabilitacijos – įsigyjami vaistai, maistas, vitaminai bei specialūs siųstuvai, kurie padeda sekti išslaugytų ir į jūrą paleistų ruoniukų lokaciją bei elgesį.

Lidl uotr./Išgelbėti ruoniukai
Lidl uotr./Išgelbėti ruoniukai

Kviečia rinkti vardus

Įprastai reabilitacijos centre Baltijos pilkųjų ruonių jaunikliai gyvena ir jėgas atgauna per 3-4 mėnesius, todėl per šį laikotarpį reabilitacijos centras jiems tampa antraisiais namais. Lietuvos jūrų muziejus kartu su prekybos tinklu „Lidl“ kviečia mažyliams išrinkti vardus. Konkursas vyksta jau beveik dvi savaites ir tęsis iki balandžio 8 d.

„Visą reabilitacijos laikotarpį muziejaus darbuotojai su mažyliais praleidžia daugybę valandų – juos šeria, gydo, slaugo bei moko savarankiškai maitintis, todėl labai smagu, kai ruoniuką galima vadinti vardu. Vardas – vienas iš įrankių tą ryšį sukurti. 2024-ieji – Žemaitiško rašto metai, todėl šiemet į reabilitacijos centrą atgabenti ruoniukai bus vadinami žemaitiškais vardais. Juos siūlant kviečiame geriau pažinti Žemaitijos regiono tarmę“, – sako Lietuvos jūrų muziejaus Kultūros informacijos ir rinkodaros skyriaus vedėja Nina Puteikienė. Vardų siūlymo iniciatyva vyksta specialiai šiam tikslui „Lidl Lietuva“ ir Lietuvos jūrų muziejaus sukurtame „Facebook“ renginio puslapyje. Per beveik dvi savaites iniciatyva sulaukė gana nemažo aktyvumo – savo sugalvotus žemaitiškus vardus pasiūlė daugiau nei 200 žmonių. Konkurso dalyviai ne tik aktyviai įsitraukia, bet ir siūlydami vardus pasitelkia savo kūrybiškumą – vardų pasiūlymuose Arbūzielis, Ciuongas, Kluika, Liže, Kleckis ir daugybė kitų vardų.

Visus iki balandžio 8 d. pasiūlytus vardus peržiūrės konkurso komisija, kurią sudaro Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centro jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas Arūnas Grušas, edukacijos skyriaus atstovės Beatričė Butkutė ir

Kristina Skiotytė-Radienė, taip pat „Žemaičių Alkos“ muziejaus atstovė Ingrida Vaitiekienė bei „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė Monika Urbelytė. Jau balandžio 30 d. paaiškės, kokiais vardais bus vadinami reabilitacijos centre slaugomi ruoniukai.

Vardų autorių laukia specialios dovanos – organizacija įsteigs 30 vnt. 50 eurų vertės dovanų kortelių. Taip pat nugalėtojai turės progą apsilankyti Baltijos jūros reabilitacijos centre – darbuotojai pakvies į ekskursiją, kurios metu dalyviai galės iš arčiau pamatyti, kaip centre gyvena ruoniukai. Taip pat atrinktų vardų autoriai gaus išskirtines dovanas – įrėmintas ruoniukų nuotraukas su vardais bei reabilitacijos centro suvenyrus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius