Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Legendinis restoranas „Neringa“ užgesino šviesas: kur slypi šio sostinės fenomeno paslaptis?

Niekas nepaneigs – sostinės restoranas „Neringa“ – tikra legenda. Visgi beveik 60 metų gyvavęs restoranas ketvirtadienio vakarą ištikimiausius lankytojus pakvietė į atsisveikinimo vakarą ir ilgiau nei metams užgesino šviesas.
Donatas Katkus su žmona Laima, Jogaila ir Indrė Morkūnai, Birutė Dambrauskaitė
Donatas Katkus su žmona Laima, Jogaila ir Indrė Morkūnai, Birutė Dambrauskaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

1959-aisias Vilniuje įsikūręs restoranas lankytojus visą laiką atviliodavo dėl savo išskirtinio interjero, autentikos, muzikinių programų ir, žinoma, čia gaminamų garsiųjų Kijevo kotletų.

Anksčiau „Neringa“ buvo ne tik bohemos susirinkimo vieta: čia rinkdavosi ir inteligentija – mokytojai, gydytojai, aktoriai. Metams bėgant, restoranas išsaugojo savo dvasią ir stilių, kurie traukia ne tik senuosius lankytojus, bet ir šiuolaikinį jaunimą. O 1970 metais restorano interjeras įtrauktas į Lietuvos architektūros paminklų, saugojamų valstybės, sąrašą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donatas Katkus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donatas Katkus

Tačiau vilniečiams ir miesto svečiams teks iki kitų metų gruodžio mėnesio šią vietą trumpam pamiršti – ji užsidaro rekonstrukcijai. Sunerimti nereiktų – „Neringos“ dvasia išliks – restorano aplinka ir aura nepakis, keisis tik viešbutis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Į „Neringos“ viešbučio Vilniuje atnaujinimą bus investuota 9 mln. eurų

Tad ketvirtadienio vakarą dažni restorano ir viešbučio svečiai buvo pakviesti į kupiną prisiminimų vakarą. 22 val. čia užgeso šviesos ir ši legendinė vieta užvėrė duris iki 2018-ųjų pabaigos.

Renginio metu muzikinį džiazo foną kūrė Dainius Paulauskas su grupe. Muzikantai dovanojo muziką nuo laikmečio, kada įsikūrė „Neringos“ restoranas, ir su kiekvienu kūriniu artėjo iki pat šių dienų.

Atvykusiems buvo paruošta staigmena – menininkė Jolita Vaitkutė iš restorano stalo reikmenų – šakučių, lėkščių, staltiesių sudėliojo viešbučio architektų Algimanto ir Vytauto Nasvyčių portretus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Neringos“ uždarymo vakaro akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Neringos“ uždarymo vakaro akimirka

Apsilankiusių svečių 15min klausė, kaip jie mano, kur slypi šio sostinės fenomeno paslaptis.

Į uždarymo vakarą atvykę Jogaila ir Indrė Morkūnai, šiuo metu besilaukiantys antrosios atžalos, teigė, kad iki pat šių dienų būtent čia mini valstybines šventes.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Indrė Kavaliauskaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Indrė Kavaliauskaitė

„Man tai yra absoliuti legenda. Kiekvieną Rugsėjo 1-ąją, kai buvau mažas, man buvo didžiausia šventė eiti čia. Pamenu, tėvai durininkui visada duodavo tris rublius, nes eilės buvo labai didelės. Iki šiol tai yra didžiausių švenčių ir susitikimų vieta. Mūsų visos Kovo 11-osios, Vasarios 16-osios minimos čia. Ir Rugsėjo 1-ąją su draugais ir jų vaikais užsukame į „Neringą“. Tiesą sakant, turime netgi savo stalą, kurio šventinėmis dienomis nerezervuoja niekam kitam, nes žino, kad mes tikrai apsilankysime“, – 15min pasakojo Jogaila Morkūnas.

Pasak jo, kiekvieną kartą čia užsukęs jis jaučiasi ypatingai. „Čia visada rinkosi teisingi, laisvę mylintys žmonės, net ir prie rusų valdžios. Aš labai džiaugiuosi, kad kažkam užteko stiprios valios nieko nepakeisti. Ta dvasia, aura, apsigyvenusi prieš daug metų, iki šiol gyvena restorano fontanėlyje, virtuvėje, Kijevo kotlete... Neįsivaizduoju kitos vietos, kuri būtų tokia pat legendinė“, – sakė J.Morkūnas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Indrė ir Jogaila Morkūnai laukia šeimos pagausėjimo

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jogaila Morkūnas ir Indrė Kavaliauskaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jogaila Morkūnas ir Indrė Kavaliauskaitė

Dainininkei Birutei Dambrauskaitei „Neringa“ kelia ypač daug prisiminimų. „Tai yra legenda. „Neringa“ yra mano kvapas, mano aura. Taip pat ir Stasio Povilaičio, Viktoro Malinausko... Čia visada grojo mūsų programos. Tai buvo ir yra nuostabiausia vieta. Dar iki šiol esu čia kviečiama, padainuoju. Be to, visada čia atvedu svečius“, – pasakojo estrados atlikėja.

Daugybę metų čia lankiusis dainininkė sako, kad ši vieta yra neatsiejama jos gyvenimo dalis - būtent tai ir traukia vėl ir vėl ateiti.

„Čia niekas nesikeičia. Čia galima rasti ir muzikinę programą, ir puikų maistą, ir šokius. Kiek tik dainuodavau, žmonės visada šokdavo. Dainininkams čia pasirodyti labai jauku“, – sakė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Neringos“ uždarymo vakaro akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Neringos“ uždarymo vakaro akimirka

Menininkė Jolita Vaitkutė-Dikčė, atvykusi su vyru Silvestru Dikčiumi, prisipažino, kad su „Neringa“ susipažino vos prieš porą mėnesių, kai pradėjo planuoti savo meno kūrinį atsisveikinimo vakarui.

„Pastaruoju metu čia praleidau labai daug laiko, darydama Nasvyčių portretus. Susipažinau su žmonėmis, kurie čia dirba, kurie ateina, su staltiesėmis, indais. Nors mano pažintis visai neseniai prasidėjo, bet ji buvo labai gili“, – sakė ji.

Per tą trumpą laiką Jolita sako puikiai supratusi, kodėl šitiek metų čia lankosi tiek daug žmonių. „Čia galima nusikelti laiku, suprasti, kaip viskas buvo prieš keliasdešimt metų, ir prie to prisiliesti“, – tikino J.Vaitkutė-Dikčė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Neringos“ uždarymo vakaro akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Neringos“ uždarymo vakaro akimirka

Seimo nario Avydo Anušausko žmona Lina Anušauskienė taip pat yra dažna „Neringos“ lankytoja.

„Man šis restoranas asocijuojasi su labai giliomis tradicijomis, su autentišku interjeru ir skaniu maistu. Užsuku čia ir Kijevo kotleto, kuris yra laiko patikrintas patiekalas. Taip pat labai mėgstu jų gaminamus desertus, ar tiesiog prabėgdama išgerti kavos“, – šypsojosi ji.

L.Anušauskienės manymu, yra daugybė priežasčių, kodėl iki šiol čia apstu lankytojų. „Galbūt dėl įdomių žmonių, kurie čia lankėsi ir lankosi. Čia visuomet buvo ir elito susirinkimo vieta. O ir nepakitęs interjeras daro įspūdį“, – 15min sakė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas ir Lina Anušauskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas ir Lina Anušauskienė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius