Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Legendos“ kviečia susitikti su 2013-ųjų „Auksinės gervės“ laureatu operatoriumi Jonu Tomaševičiumi

Laida „Legendos“ kviečia susitikti su kino legenda – operatoriumi Jonu Tomaševičiumi, kuris šeštadienį už viso gyvenimo nuopelnus Lietuvos kinui buvo apdovanotas „Auksinės gervės“ statulėle.
Jonas Tomaševičius
Jonas Tomaševičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Operatoriaus J.Tomaševičiaus darbai lietuvių kinematografe – tai ištisa lietuviško kino istorijos epocha. Operatoriaus filmografijoje – kelios dešimtys filmų pavadinimų. Visų pirma – lietuviškąja kino klasika vadinami filmai „Ave Vita“, „Jausmai“, „Herkus Mantas“, „Moterys ir keturi jos vyrai“ ir kiti.

Visą gyvenimą paskyręs darbui kine, Jonas Tomaševičius dirbo su garsiausiais ir tik pradedančiais lietuvių režisieriais. Filmų neskirstė į gerus ir mažiau gerus. Visuose juose atsiskleidė lyriškas, emocionalus, o kartais ir dramatiškas operatoriaus J.Tomaševičiaus braižas.

Režisierius Gytis Lukšas, kalbėdamas apie J.Tomaševičių yra pasakęs: „Tarybiniais metais mums į galvas buvo kalama, kad gerumas ne profesija. Tačiau būtent gerumas filmavimo aikštelėje neretai yra labiau vertinamas, nei vien šaltas profesionalumas.“

Vienas ryškiausių lietuviško kino meistrų kolegų, režisierių ir aktorių visada buvo mylimas už toleranciją kitų nuomonei, sugebėjimą dirbti taip, kad niekuomet nebūtų užgautos režisieriaus ar aktorių ambicijos, už organizuotumą ir profesionalumą, kuris ne kartą padėjo kritiškose situacijose filmavimo aikštelėje.

„Legendos“ – ketvirtadienį, gegužės 16 d. 19.30 val. per televizijos kanalą LRT Kultūra. Vedėja Aistė Stonytė-Budzinauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius