Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva gali būti nubausta už šikšnosparnių nepriežiūrą

Tamsūs apleisti bunkeriai – vietos, tinkamos kurti siaubo filmus: aklina tamsa, nuojauta, kad po kojomis krebžda ilgauodegiai graužikai, o palubėmis plasnoja jų giminaičiai... Į šiurpulį keliančius požemius užklysti drįsta nebent garbinantys tamsą arba gamtos mylėtojai. Keletą apleistų Vilniaus požemių kartu su jaunu gamtos entuziastu Daumantu Liekiu tyrinėjo „Gamtos patruliai“. Jie tikrino šikšnosparnių žiemojimo sąlygas.
Šikšnosparniai
Šikšnosparniai / Mariaus Pareščiaus ir Monikos Pilkauskaitės nuotr.
Temos: 1 Šikšnosparnis

„Apleisti bunkeriai – ideali vieta šikšnosparnių žiemos miegui, deja, jų žiemavietės nėra tinkamai saugomos“, – sakė vilnietis D. Liekis.

Vienas iš tokių bunkerių yra Šeškinėje. Manoma, kad jis buvo pastatytas kaip karinės amunicijos saugykla, tačiau daugybę dešimtmečių jie stovi tušti. Šiuos požemius prieš daugybę metų ir atrado skraidančiomis pelėmis vadinami gyvūnai. Čia jie renkasi žiemos miegui arba, tiksliau, rinkdavosi.

Anot D. Liekio, pastaraisiais metais jiems žiemoti čia nebėra sąlygų.

„Bunkerius pamėgo tamsos vaikais save vadinantys asmenys ir valkatos, mat urvuose gana šilta. Jie čia renkasi, triukšmauja, bunkeriai ne kartą buvo padegti. Tuomet bunkerio angos buvo užmūrytos. Taigi šikšnosparniai čia visai nebegali patekti“, – apgailestavo dvidešimtmetis gamtos tyrinėtojas.

Už šikšnosparnių žiemaviečių nepriežiūrą Lietuva gali būti nubausta šimtatūkstantinėmis baudomis – 1996 metais mūsų šalis pasirašė Berno konvenciją, kuria įsipareigojo saugoti šių vienintelių skraidančių žinduolių populiaciją.

Pasaulyje skaičiuojama daugiau nei tūkstantis rūšių šikšnosparnių, 15 iš jų aptinkama mūsų šalyje. 11 rūšių yra įtraukti į Lietuvos raudonąją knygą.  

Plačiau apie šikšnosparnius ir jų žiemojimo vietas laidoje „Gamtos patruliai“ šį ketvirtadienį  19.45 per Lietuvos televiziją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius