Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvis nupiešė V.Zelenskio portretą: tikisi prisidėti prie paramos ukrainiečiams

Radviliškiečio Mato Dovidaičio piešiniai dienos šviesą išvydo prieš kelis metus – jais vaikinas pasidalijo socialiniuose tinkluose. Anksčiau jis įamžindavo žinomus šalies žmones, o šįkart nusprendė ir jau didvyriu laikomą Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį.
Matas Dovidaitis ir Ukrainos prezidento piešinys
Matas Dovidaitis ir Ukrainos prezidento piešinys / Asmeninio albumo nuotr.

Kaip portalui Žmonės.lt pasakoja M.Dovidaitis, mintis nupiešti Ukrainos prezidentą kilo prasidėjus Rusijos invazijai – vasario 24-ąją. To priežastis paprasta – norėjosi paskatinti aplinkinius aukoti nuo karo kenčiančiai Ukrainai.

„Galvojau, kaip geriausiai iš savo pusės galėčiau prisidėti prie paramos Ukrainai. Supratau, kad nupiešęs Zelenskio portretą, bent jau galėsiu pritraukti daugiau dėmesio Ukrainos žmonėms ir paraginti mūsiškius jiems padėti aukomis“, – gražiais užmojais su portalu Žmonės.lt dalijasi menininkas.

Karas Ukrainoje, be jokios, abejonės drasko viso pasaulio širdis. Matas atviras – pamačius nuo karo kenčiančių ukrainiečių veidus ir narsa spinduliuojantį jų lyderį V.Zelenskį, įkvėpimo piešimui toli ieškoti nereikėjo.

„Sužinojus apie karinę Rusijos invaziją, pamačius vaizdus žiniasklaidoje, kilo daugybė emocijų. Tikrai buvo sunku galvoti apie ką nors kito. Ramybės suteikė nebent bandymas prisidėti prie Ukrainos žmonių gerovės“, – tarsteli jis ir priduria, kad dėl užplūdusių emocijų piešinį pavyko užbaigti kone per dieną.

Vis dėlto M.Dovidaitis neslepia, kad piešimo metu tikrai nestigo emocijų – liūdesys, nusivylimas, baimė maišėsi su pasididžiavimu Ukrainos tauta ir pagarba šios šalies prezidentui V.Zelenskiui.

„Pradėjęs piešti negalėjau sustoti – įsivaizdavau kiek sunkumų ir skausmo Ukrainos prezidentas ir ten gyvenantys žmonės patiria. Tai pat ir tai, kiek daug pagarbos ir susižavėjimo yra vertas Volodymyras Zelenskis“, – portalui Žmonės.lt pasakoja menininkas.

„Piešdamas tikrai negalvojau, koks turi būti galutinis rezultatas. Tiesiog leidau įkvėpimui reikštis ir pats stebėjau, kaip vidinė emocija persiteikia popieriaus lape“, – priduria pašnekovas.

M.Dovidaičio meno kūriniai visuomet sulaukia milžiniško dėmesio, tad nieko keisto, kad V.Zalenskio portretas taip pat sparčiai pradėjo plisti socialiniuose tinkluose. Visgi Matą kur kas labiau nei jo talento įvertinimas džiugina galimybė padėti ukrainiečiams.

„Aš Ukrainą remiu ir pats, tad labai smagu matyti, kaip žmonės atsiliepia į raginimą padėti nuo Rusijos agresijos nukentėjusiems žmonėms. Komentaruose pasipylė daugybė nuotraukų su aukojamais rūbais, pinigų pavedimais į Ukrainos paramos fondus“, – sako jis.

O ar savo piešinį M.Dovidaitis planuoja nusiųsti V.Zelenskiui? Matas šypsosi – tokia mintis išties sukasi jo galvoje!

„Galvoju apie du variantus. Vienas – parduoti portretą aukciono būdu ir daugiausiai už jį pasiūlęs žmogus pervestų pinigus į Ukrainos paramos fondą. Kitas variantas, kad portretas pasiektų Ukrainos prezidentą ir atitektų jam“, – mintimis dalijasi pašnekovas.

Asmeninio albumo nuotr./Matas Dovidaitis
Asmeninio albumo nuotr./Matas Dovidaitis

Mato Dovidaičio galerijoje gausu ir kitų žinomų žmonių portretų, kuriuose puikuojasi Jono Nainio, Egidijaus Dragūno, Justino Jankevičiaus, šviesaus atminimo aktoriaus Vytauto Šapranausko bei kitų pasaulinio žinomumo žmonių atvaizdai.

„Esu nupiešęs nemažai žymių žmonių, tad visada sulaukiu malonių reakcijų tiek iš jų, tiek iš aplinkinių. Smagu, kai įžymūs žmonės pasidalina mano piešiniais su savo sekėjais“, – džiaugiasi radviliškietis.

Savo talentu ne kartą per visą Lietuvą nuskambėjęs M.Dovidaitis pasakoja, kad kūryba ir dailė jam buvo nesvetima nuo pat vaikystės.

„Pirmus portretus pradėjau piešti mokyklos suole. Kuomet per pamokas būdavo nuobodu, pasiimdavau tušinuką ir tiesiog sąsiuvinyje piešdavau bendraklasius. Gaudavosi tikrai juokingai, bet kadangi buvo smagu, nesustojau. Laikui bėgant pradėjau į tai žiūrėti rimčiau ir sparčiai tobulėjau“.

Vaikinas teigia, kad niekada taip ir nesimokė akademinio piešimo ir niekada nelankė jokio dailės būrelio: „Visko išmokau savarankiškai. Prireikė tikrai daug laiko išbandyti įvairias priemones, įvaldyti naujas technikas. Džiaugiuosi, kad nepritrūkau kantrybės“.

„Nors ir nelaikau savęs menininku, labai džiugu, kad žmonės taip vertina mano darbus ir dažniausiai mato tik teigiamus dalykus, pagiria ir pasidalija emocijomis, kurias jiems sukelia mano darbai. Žinoma, tenka susilaukti ir kritikos, džiaugiuosi, jei ta kritika argumentuota ir padedanti man tobulėti“, – teigia M.Dovidaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius