-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Londoną paliko dėl svajonės Lietuvoje: dabar tarp jo darbų herojų – „The Roop“ ir D.Grybauskaitė

Septynerius metus šaržus kuriantis Vytautas Gaivelis šiandien gali džiaugtis užgriuvusia sėkme – jo darbai sužavi vis daugiau žmonių, o neseniai jis sukūrė albumo viršelį atlikėjui Vidui Bareikiui. Bet pati pradžia vaikinui buvo kiek sudėtinga, nes nepavykus įstoti į norimą profesiją, teko išvykti į Londoną. O čia vis aplankydavo mintys apie svajonę. Tad ką jis darė? Susikrovė lagaminą ir grįžo į tėvynę užbaigti to, ką pradėjo.
Vytautas Gaivelis ir jo šaržai
Vytautas Gaivelis ir jo šaržai / Asmeninio albumo nuotr.

Pirmasis šaržas nenusisekė

Vytautas pasakoja, kad jo kaip menininko istorija prasidėjo dar vaikystėje. Tėvai įžvelgė sūnaus polinkį į menus, tad netrukus jį nuvedė į dailės būrelį. Tačiau baigus mokyklą jo tolimesnėms svajonėms tąkart nebuvo lemta išsipildyti – įstoti į architektūros ar interjero studijas sutrukdė per maži stojamieji balai.

„Dėl aplinkos spaudimo nieko nestudijuoti negalėjau, todėl galiausiai įstojau į arčiausiai architektūros buvusią studijų kryptį – statybos inžineriją. Dvejus metus pasimokęs ir supratęs, kad ši specialybė ne man, nusprendžiau mesti studijas ir išvykau laimės ieškoti į Londoną“, – pasakoja V.Gaivelis.

Visgi užsienyje vaikinas nuolat galvojo, kad nevalia taip paprastai paleisti savo svajonės. Todėl grįžęs į Lietuvą pabandė įstoti dar kartą. Ir šįkart sėkmingai.

„Sprendimas buvo teisingas, tad įstojau ir pabaigiau interjero dizaino specialybę“, – apie pirmuosius žingsnius link šaržų pasakoja Vytautas.

Asmeninio albumo nuotr./Vytautas Gaivelis
Asmeninio albumo nuotr./Vytautas Gaivelis

Praėjus kuriam laikui, o jam savo žinias toliau tobulinant, vaikino gabumus pastebėjo draugai ir pažįstami. Šie prašė nupiešti mylimuosius, šeimos draugus. Todėl pirmieji jo darbai tokie ir buvo – portretai.

„Šaržai atsirado kiek vėliau, kai gavau pasiūlymą įgyvendinti sumanymą. Žiūrint iš dabartinės perspektyvos, pirmasis šaržas nebuvo nusisekęs, bet klientas rezultatu liko patenkintas. Man pačiam tai buvo nauja ir įdomu, todėl tuo užsiimu iki šiol. Bet neslėpsiu, tik pradėjus piešti, nepavykusių šaržų buvo daugiau“, – pasakoja Vytautas.

Asmeninio albumo nuotr./Vytauto Gaivelio šaržas
Asmeninio albumo nuotr./Vytauto Gaivelio šaržas

Įprastai nupiešti šaržui jis skiria nuo vienos iki trijų valandų, o save laikant smulkmenišku, neretai šis laikas dar pailgėja. Pasirodo, galutinis darbo rezultatas priklauso nuo smulkiausių detalų, kurių jis, žinoma, nenori praleisti.

„Bus sudėtinga ar lengva nupiešti žmogaus šaržą, galiu pasakyti iš karto pamatęs nuotrauką. Žmones, neturinčius ryškių veido bruožų, reikia analizuoti ilgiau, tad ir perteikti juos piešiniuose yra žymiai sunkiau.

Tuo metu su išskirtinio veido žmonėmis – priešingai. Dažnai net nereikia įdėti daug pastangų, kad šarže jie atrodytų panašūs“, – apie šaržų atlikimo procesą kalba vaikinas.

Savo specialios piešimo technikos Vytautas neturi. Teigia, kad viską lemia įgytos žinios ir patirtis.

„Visus savo darbus piešiu ranka, grafinėje planšetėje. Gautą rezultatą perkeliu ant kliento pasirinkto norimo paviršiaus: fotopopieriaus ar drobės“, – paaiškina jis.

Daugiau V.Gaivelio darbų galite pamatyti čia:

Kūrybai įkvepia filmai, Lietuvos ir pasaulio aktualijos

O kaip gimsta populiarumo sulaukiančių Vytauto šaržų idėjos? Pašnekovas atskleidžia, kad jų semiasi iš supančios aplinkos. Tad nenustebkite, jei neseniai pasirodęs filmas, įžymus herojus nuguls ir planšetės ekrane.

„Dažniausiai piešiu patikusių filmų ir serialų aktorius, dainininkus, mėgstamus „YouTube“ turinio kūrėjus. Tai – tarsi padėka iš mano pusės už gerą filmą, serialą ar smagų jų kuriamą turinį.

Dažnai pamatę šaržą jie parašo, padėkoja, o, pavyzdžiui, dainininkas Vidas Bareikis vėliau pats paprašė sukurti jo muzikinio albumo viršelį“, – pasisekimu džiaugiasi V.Gaivelis.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, popmuzikos žvaigždė Billie Eilish, „The Roop“ lyderis Vaidotas Valiukevičius, atlikėjai Natalija Bunkė, Justinas Jarutis, Donatas Montvydas, aktoriai Mantas Stonkus, Leonardo DiCaprio, Macaulay Culkinas, socialinių tinklų žvaigždės Naglis Bierancas, Paul DeMiko – tai tik maža dalis jo darbų herojų. Pasiteiravus, galbūt gali išskirti labiausiai patinkantį šaržą, Vytautas sako to padaryti negalintis – jam mieli visi darbai.

„Piešdamas galvoju, kokius jausmus žmogus man sukelia. Dauguma mano šaržų nėra pašiepiantys, bet jeigu žmogus savo veiksmais išprovokuoja tam tikrą visuomenės reakciją, karikatūrose tai ir pavaizduoju“, – sako jis.

Asmeninio albumo nuotr./Vytauto Gaivelio šaržas su „Žvaigždžių karų“ motyvais
Asmeninio albumo nuotr./Vytauto Gaivelio šaržas su „Žvaigždžių karų“ motyvais

Pačioje pradžioje kritikos sulaukdavęs Vytautas dabar jos girdi vis rečiau. Panašu, kad septynerių metų patirtis davė savo vaisių.

„Žinoma, kritika yra neišvengiama, todėl labai svarbu su ja susitaikyti ir nepriimti asmeniškai. Nepavykusį šaržą visuomet pasiūlau pakoreguoti. Dažniausiai užtenka tik vienos korekcijos, kad užsakovo nuomonė pasikeistų“, – atskleidžia V.Gaivelis.

Ir nors karantino laikotarpiu Vytauto pajamos šiek tiek sumažėjo, tačiau net ir šiuo metu užsakymų jis sulaukia nemažai.

Asmeninio albumo nuotr./Dalia Grybauskaitė
Asmeninio albumo nuotr./Dalia Grybauskaitė

„Galiu pasidžiaugti, kad klientų ratas iki pandemijos tik didėjo. Faktas, kad visuotinis karantinas sumažino renginių skaičių, dėl ko nukentėjo ir mano veikla bei pajamos. Tačiau žmonės vis tiek nenustojo vieni kitų sveikinti ir dovanoti mano kurtus šaržus. Labai tikiuosi, kad netolimoje ateityje viskas sugrįš į senas vadžias“, – tikisi jis.

Sėkmės viršūnėje atsidūręs Vytautas neslepia, kad kartais pagalvodavo ir apie norą viską mesti. Vis dėlto suprato, kad laikui bėgant šias mintis paskatindavo paprasčiausias nuovargis.

„Seniau būdavo labai sunku pasakyti žodį „ne“ ir atsisakyti užsakymų, todėl aukodavau savo poilsio laiką darbui. Didelis krūvis, energijos stoka, prastas miegas dažniausiai ir yra noro viską mesti priežastys“, – atvirauja jis.

Už šaržų – įvairiapusiška asmenybė

Interjero dizaino studijas Vytautas baigė prieš penkerius metus, tačiau iki šiol savo pagrindiniu darbu laiko šaržus. Šalia to jis dar kuria drabužių prekės ženklą su šmaikščiomis iliustracijomis. Todėl dabar sako – kai hobis tampa darbu, viską suderinti pasidaro paprasčiau.

Problema atsiranda tuomet, kai nesugebama sustoti tada, kai jau reikėtų pailsėti. Bemiegių naktų per septynerius metus, piešiant šaržus, turėjau tris. Visas jas gerai prisimenu ir nebenorėčiau pakartoti“, – sako V.Gaivelis.

Vaikinas džiaugiasi, kad po ilgo laiko gali jaustis esantis savo rogėse, todėl ir toliau ketina daryti tai, ką mėgsta. O prie to smarkiai prisideda ir socialiniai tinklai.

„Jie tarsi internetinė galerija, kurioje eksponuoju savo darbus. Surengti tikrą parodą nėra mano pagrindinis siekis, bet jeigu gaučiau pasiūlymą parodyti savo darbus realioje galerijoje, tikrai neatsisakyčiau“, – šypteli jis.

Asmeninio albumo nuotr./Šaržu paverstas Vaidotas Valiukevičius
Asmeninio albumo nuotr./Šaržu paverstas Vaidotas Valiukevičius

Pasiteiravus, galbūt šaržuose būtų galima įžvelgti ir jo asmenybės bruožų, V.Gaivelis sako, kad jam save apibūdinti sudėtinga, tačiau su tuo galėtų sutikti. Save įvairiapusiška asmenybe laikantis vaikinas gali būti ir šmaikštus, ir rimtas.

„Kitąkart būnu rimtas ir atsakingas, nes turiu tam tikrų atsakomybių ir įsipareigojimų. Vizualiai nemėgstu išsiskirti iš minios ir atrodyti ekstravagantiškai. Turiu spalvotą ir kontrastingą charakterį bei labai nuotaikingą darbą, tad spalvų mano gyvenime ir taip netrūksta“, – sako jis.

Ir ne tik spalvų, bet ir palaikymo jo gyvenime netrūksta. Vytauto veiklą palaiko artimiausi žmonės, o ypatingai klientai – jie jo didžiausia motyvacija.

„Nepaprastai smagu, kai užsakovai parašo, kad ne tik jiems patiems patiko šaržas, bet ir žmogus, gavęs tokią dovaną, liko nustebintas. Klientai atsiunčia nuotraukas ir vaizdo įrašus, kuriuose matyti, kaip išpakuoja šaržą, juokiasi ir jį aptarinėja. Plačios šypsenos ir geros emocijos pamačius mano darbus yra didžiausia paskata nesustoti“, – džiaugiasi V.Gaivelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius