-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Merkinės Kalėdų turguje – Dzūkijos amatininkų ir augintojų dovanos ir patirtys

Kalėdų mugė Merkinės miestelyje jau tampa tradicija. Gruodžio 17 dieną Merkinėje skambės kalėdinė muzika, kvepės žolelių arbatomis ir šviežutėliais kepiniais – savo rankomis pagamintas gėrybes čia sugabens apylinkėse kuriantys menininkai ir amatininkai. Keliautojas, „Pasaulio puodų“ įkūrėjas Vytaras Radzevičius mugės svečius pasitiks su šiltu gėrimu ir kalėdine dovana Merkinei – žinomos fotomenininkės Gretos Skaraitienės paroda „100 tikrų žmonių portretų“.
Keramikų dirbiniai, Merkinės fabriko mugė, 2021
Keramikų dirbiniai, Merkinės fabriko mugė, 2021 / A.R.Černiausko nuotr.

„Šių metų Kalėdų mugė susibūrė dešimtis kūrėjų, amatininkų ir ūkininkų. Čia, Merkinėje, gyvename lėtai, vertiname bendruomeniškumą, taigi, pirmiausia kviečiame susitikti. Šventės paprastai švenčiamos namuose, su šeima, o merkiniškiai ir apylinkėse kuriantys menininkai irgi susibūrę į šeimą. Su kai kuriais mugės dalyviais renginiuose matomės jau ne pirmą kartą, smagu susitikti, pasikalbėti, aptarti metus“, – apie artėjančią Kalėdų šventę pasakojo Merkinės fabriko įkūrėjas V. Radzevičius.

J.Urbonaitės nuotr./Vytaras Radzevičius, senovės dienos Samanos, Merkinės fabrikas, 2022
J.Urbonaitės nuotr./Vytaras Radzevičius, senovės dienos Samanos, Merkinės fabrikas, 2022

Atvykę įsigyti dovanų ar pasižvalgyti, ką per metus sukūrė Dzūkijos auksarankiai, Merkinėje ras Laimos Saviščevienės dzūkiškoje etnografinėje sodyboje sukurtus šiaudinius sodus, natūralaus vaško žvakes ir jos pačios miškuose surinktų žolelių arbatos. Iš Vilniaus atvykusi žinoma drabužių dizainerė Jurgita Januškevičiūtė pristatys savo kurtus hidrolatus, šampūnus, ir brandintus muilus, paaiškins, kaip natūraliais būdais puoselėti kūno grožį. Buvęs vilnietis, sostinę iškeitęs į kaimo ramybę Vytautas Brėdikis atvyks su savo „Briedžio“ produkcija, pasiūlys vieno žmogaus rankomis rauginamos, maišomos ir Dzūkijos miškuose kepamos duonos. Mėgstantys natūralias interjero detales galės įsigyti tradicinės medžio drožybos dirbinių, duonos raugo keramikos, taip pat medaus bei džiovintų uogų ar vaisių skanėstų.

J.Urbonaitės nuotr./Medžio drožėjų kūriniai, senovės dienos Samanos, Merkinės fabrikas, 2022
J.Urbonaitės nuotr./Medžio drožėjų kūriniai, senovės dienos Samanos, Merkinės fabrikas, 2022

Mugėje dalyvausiantys internetinės parduotuvės „Kadugys“ įkūrėjai dalinosi mintimis apie tai, kad vietos bendruomenę, tarsi prie stovyklos laužo, buriančios mugės primena ir tai, nuo ko prasidėjo jų veikla: „Norėjosi, kad mūsų kūrinys liudytų istoriją apie mus. Pati „Kadugio“ augalo forma labai panaši į laužo liepsną, o tai, ką mes parduodame, ir yra skirta laužo reikmenų tematikai. Visada norėjome, kad žmonėms keltume šiltas ir jaukias emocijas, kad jie prisimintų vakarus miške, prie laužo su draugais, dainomis, žvaigždėmis danguje ir, be jokios abejonės, pačiu skaniausiu maistu, keptu ant atviros ugnies. Ir tai, ką mes siūlome, o ir pati mugė visų pirma yra ne apie daiktus, o apie patirtis”.

A.R.Černiausko nuotr./Merkinės fabriko Kalėdų mugė, 2021
A.R.Černiausko nuotr./Merkinės fabriko Kalėdų mugė, 2021

Prašnekus apie dovanas ir dalijimąsi patirtimis, V. Radzevičius kalbėjo apie tai, kad kartu su p Merkinės fabriko komanda paruošė miestelio žmonėms simbolinę dovaną – ilgametės žurnalo „Žmonės“ fotografės Gretos Skaraitienės parodą „100 tikrų žmonių portretų“:

„Merkinės apylinkėse esančioje sodyboje praleidžiu daug laiko. Su fabriko komanda Kalėdų proga ieškojome kažko tikro, kas paliestų kiekvieną. Vaišinti žmones arbata tokia proga atrodė per maža. Gretos parodos idėja apie žmones, kurie nesiekia niekam patikti, nebando įsisprausti į vaidmenį, o renkasi būti autentiški ir trapūs prieš fotoobjektyvą, mus sužavėjo. Tokie Merkinės fabrike stengiamės būti ir mes. Tokią matome ir miestelio bendruomenę“.

Parodą „100 tikrų žmonių portretų“ Kalėdų mugės dieną lydės ir kūrybinis vakaras, kuriame parodos autorę kalbins žurnalistė Laisvė Radzevičienė.

Mugė vyks gruodžio 17 d. 11–15 val., Merkinės turgelyje, Vilniaus g. Norintys dalyvauti kūrėjai ir amatininkai, vis dar gali kreiptis el. paštu info@merkinesfabrikas.lt. Daugiau Merkinės fabriko renginių: https://www.merkinesfabrikas.lt/renginiai

Renginiai finansuojami tarptautinio projekto „Vietos kultūros verslumo skatinimas – Merkinės dvarvietė“ Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programos „Kultūra“ lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius