-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė režisierius Rimas Tuminas

Lietuvą sukrėtė skaudi žinia, mirė vienas garsiausių šalies teatro režisierių Rimas Tuminas. Jam buvo 72 metai. Teatro legenda mirė Italijoje, kur pastaruoju metu statė spektaklį.
Rimas Tuminas
Rimas Tuminas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Liūdną naujieną pranešė choreografė Anželika Cholina.

„Rimas Tuminas. RIP, Maestro…

Ačiū už VISKĄ“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė A.Cholina.

Kaip portalui Lrt.lt teigė, veliono draugas Daumantas Todesas, R.Tuminas mirė maždaug 17.30 val. ligoninėje Italijoje. Naujienų agentūrai BNS režisierius Oskaras Koršunovas sakė, kad Italijoje R.Tuminas pastaruoju metu statė spektaklį.

Žmonės.lt primena, kad dešimtmetį teatro režisierius kovojo su sunkia liga. Pirmą kartą apie ją prabilo 2016 metais. Jis televizijos laidoje „Emigrantai“ pasakojo, kad apie auglį sužinojo netikėtai, kai su teatru gastroliavo Tel Avive. Pasirodęs medikams, tuomet sulaukė skaudžios diagnozės.

Režisieriui buvo pašalintas gerklės auglys. R.Tuminui Izraelyje teko įveikti varginantį 5 savaičių gydymo kursą, įskaitant radioterapiją.

Dėl savo pasisakymų Rusijos žiniasklaidai 2021-aisiais režisierius buvo sulaukęs kritikos, tuomet duodamas interviu Rusijos televizijai R.Tuminas pareiškė nesureikšminantis Lietuvos okupaciją lėmusio Motolovo ir Ribentropo pakto bei nelaikantis rusų okupantais. Lietuvoje kilus pasipiktinimui dėl tokios menininko pozicijos, R.Tuminas tai pavadino prieš jį įvykdyta provokacija, sakydamas, kad paskelbta tik dalis jo žodžių, bei sakė paprašęs televizijos paneigimo su pilnu interviu įrašu bei tekstu. Rusijai 2022-ųjų vasarį pradėjus karą Ukrainoje, Vilniaus mažasis teatras su teatro įkūrėju ir meno vadovu R.Tuminu nutraukė darbo sutartį, pats režisierius skelbė jau anksčiau pasitraukęs ir iš pareigų J.Vachtangovo teatre.

Rimas Tuminas 1970 – 1974 m. studijavo TV režisūrą Lietuvos valstybinėje konservatorijoje.

1978 m. baigė režisūrą A. Lunačiarskio teatro meno institute Maskvoje (GITIS, J. Tumanovo kursas).

1979 – 1990 m. dirbo režisieriumi, nuo 1994 m. vyriausiuoju režisieriumi Lietuvos valstybiniame akademiniame dramos teatre.

1990 m. įkūrė Vilniaus mažąjį teatrą.

1997 – 2022 m. buvo šio teatro meno vadovas.

1995 – 1998 m. Lietuvos valstybinio akademinio dramos teatro vadovas,

1998 – 1999 m. Lietuvos Nacionalinio dramos teatro generalinis direktorius.

2007 – 2022 m. Valstybinio akademinio J. Vachtangovo teatro meno vadovas, Maskva (Rusija).

Lukas Balandis / BNS nuotr./Rimas Tuminas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Rimas Tuminas

Nuo 1981 m. dirbo pedagoginį darbą Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Vaidybos ir režisūros katedroje, taip pat yra dėstęs Vilniaus dailės akademijoje. Režisierius Rimas Tuminas pastatė arti 60 spektaklių. Jo darbai buvo rodomi įvairiose pasaulio teatrų scenose: JAV, Kanadoje, Suomijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Danijoje, Islandijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Ukrainoje, Slovakijoje, Estijoje, Latvijoje, Anglijoje, Olandijoje, Prancūzijoje, Šveicarijoje, Vokietijoje, Belgijoje, Austrijoje, Italijoje, Pietų Korėjoje, Kolumbijoje, Meksikoje, Kinijoje, Rumunijoje. Daugelis spektaklių pelnė įvairių prizų tarptautiniuose teatrų festivaliuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius