Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Monika Šalčiūtė pagaliau pasirodė teisme: pareigūnams atvesdinti neprireikė

Pirmoji vasaros diena socialinių tinklų žvaigždei Monikai Šalčiūtei prasidėjo Vilniaus miesto apylinkės teisme – prieš tai praleidusi visus posėdžius ir turėjusi būti atvesdinta, galiausiai posėdyje ji vis dėlto pasirodė pati.
VIlniaus miesto apylinkės teismas, Monika Šalčiūtė
VIlniaus miesto apylinkės teismas, Monika Šalčiūtė / 15min nuotr.

Antradienio popietę Vilniaus miesto apylinkės teisme nagrinėjama byla, kurioje figūruoja socialinių tinklų žvaigždė Monika Šalčiūtė. Anksčiau Valstybinei mokesčių inspekcijai nepateikusi reikiamų duomenų, o vėliau dėl to nepasirodžiusi teismo posėdžiuose, mergina buvo sulaukusi sprendimo jai taikyti atvesdinimą.

Vis dėlto to padaryti neprireikė, teisme pasirodė pati. Tiesa, bendrauti su žiniasklaida mergina atsisakė.

Jau posėdžio pradžioje netrūko nesklandumų – prisijungti vėlavo Vilniaus mokesčių inspekcijos atstovas, galimai supainiojęs posėdžio laiką. Visgi vėliau nuotoliniu būdu, per „Zoom“ platformą, jam pavyko prisijungti.

Monika Šalčiūtė teismo posėdyje:

Posėdžio pradžioje mergina prisipažino šiuo metu dėl karantino apribojimų nedirbanti, tačiau ketinanti tai daryti ateityje.

Paklausta, ar pripažįsta savo kaltę, M.Šalčiūtė atsakė, kad „iš dalies“. „Nemanau, kad buvau tinkamai informuota... <...> Neturiu ko slėpti“, – sakė mergina.

Triukšmas dėl el. pašto ir skambučių

Paprašyta išplėtoti, kodėl jaučiasi tik iš dalies kalta, kodėl nepateikė prašomų dokumentų laiku, o susisiekus mokesčių administratoriui šį prašymą vėlei ignoravo, M.Šalčiūtė pateikė pasakojimą, kaip įvykius prisimena pati.

„Neatsimenu, kada ir kokiu formatu prasidėjo bendravimas. Atsimenu, kad esu sulaukusi skambučio praėjusių metų gruodžio mėnenį. Man jis nepasirodė labai aiškus, nes buvo prašoma to, ką aš jau buvau anksčiau užpildžiusi. Sakė, kad tai buvo paprasčiausia patikra, kad taip skambinama daug žmonių. Dėl to nesureagavau labai rimtai“, – argumentavo soc. tinklų žvaigždė.

Toliau M.Šalčiūtės apklausa priminė egzaminą – mergina buvo klausinėjama, ar žino, kaip reikia mokėti mokesčius, ar turi mokesčių konsultantą, galų gale – ar apskritai supranta šalies įstatymus. „Darau, kaip suprantu“, – prisipažino „influencerė“ ir pridūrė jokio konsultanto neturinti.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Monika Šalčiūtė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Monika Šalčiūtė

Anot merginos, dėl iškilusios situacijos „abiem šalims reikėjo geriau sukomunikuoti“. Vis dėlto teisėjos duomenys šiuo atveju nesutampa – kaip tikino ji, M.Šalčiūtei ne kartą buvo siųsti laiškai el. paštu su raginimais deklaruoti reikiamus duomenis. Be to, buvo ir skambinama.

Kaip netrukus paaiškėjo, soc. tinklų žvaigždė jų turi ne vieną ir būtent nurodytą VMI ji naudoja gerokai rečiau. „Reikėtų susitvarkyti, nes ten gaunu labai daug laiškų“, – sakė mergina.

„Buvo galima dažniau su manimi susisiekti, pabrėžti to svarbą. Sunku man tai pakomentuoti“, – taip pat komentavo ji. Teisėjai šiuo atveju pasirodė keista, kaip VMI galėjo pasirodyti nerimtai.

Kaip paaiškėjo, nereguliariai M.Šalčiūtė tikrina ir savo pašto dėžutę, todėl galėjo nematyti iš VMI gautų laiškų.

Posėdžio pabaigoje soc. tinklų žvaigždė pripažino esanti kalta. „Mane tenkintų mažiausia bauda“, – teismui sakė mergina.

Teismo verdiktas bus skelbiamas kito posėdžio metu.

Kaip anksčiau rašė 15min, M.Šalčiūtė administracinėn atsakomybėn buvo patraukta todėl, kad Valstybinei mokesčių inspekcijai nepateikė duomenų apie vykdomą individualią veiklą už 2017, 2018 ir 2019 metus bei nevykdė nurodymų juos pateikti.

Pirmasis teismo posėdis nuotoliniu būdu per „Zoom“ platformą turėjo vykti dar kovo 2 dieną, tačiau M.Šalčiūtė jame nepasirodė, todėl bylos nagrinėjimas buvo atidėtas. Šaukimas į teismą merginai buvo siųstas elektroniniu paštu, bet jai nesureagavus, kilo klausimas, ar M.Šalčiūtė yra informuota apie teismo posėdžio vietą, laiką ir datą.

Tačiau ji neprisijungė ir prie kovo 29 dieną turėjusio įvykti posėdžio. Galiausiai paskutinę sekundę teisėją pasiekė Monikos Šalčiūtės elektroninis laiškas, kuriame ji pateikė savo įvykių versiją.

Justino Auškelio/Fotodiena nuotr./Monika Šalčiūtė
Justino Auškelio/Fotodiena nuotr./Monika Šalčiūtė

Laiške socialinių tinklų žvaigždė informavo apie situaciją sužinojusi iš spaudos ir net nenutuokusi, kad turi problemų. Ji taip pat prašė nerengti teismo posėdžio per „Zoom“ konferenciją, tačiau bylos teisėja Viktorija Šelmienė pabrėžė, kad šiuo metu, kol Lietuvoje vis dar yra pratęstas karantinas, gyvi posėdžiai rengiami tik išskirtiniais atvejais. Tad šis M.Šalčiūtės prašymas buvo atmestas.

Todėl kitas posėdis turėjo įvykti balandžio 12-ąją, bet jį teisėja dėl objektyviai susiklosčiusių aplinkybių (ne dėl proceso dalyvių iniciatyvos) nukėlė į gegužės 11-ąją.

Tačiau kaip 15min informavo Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininko patarėja Gintarė Vosyliūtė, gegužės 11-osios rytą prie nuotolinio posėdžio turėjusi prisijungti M.Šalčiūtė ir vėl jame nepasirodė. Todėl, nematant kitų išeičių, paskirtas atvesdinimas.

„Prie posėdžio buvo prisijungęs VMI atstovas. Teismas sprendė klausimą dėl bylos nagrinėjimo iš esmės ir nutarė į kitą posėdį Moniką Šalčiūtę atvesdinti“, – 15min komentavo teismo atstovė.

Kadangi nutarta taikyti atvesdinimą, gali būti, kad birželio 1 dieną numatytas posėdis vyks gyvai. „Vis tiek fiziškai turėtų atvesti ją. Žiūrėsim, kaip bus, nes kartais galiausiai jie ir patys sutinka prisijungti“, – sakė G.Vosyliūtė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus miesto apylinkės teismas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus miesto apylinkės teismas

Ji pridūrė, kad teismui ir dabar iškilo keblumų bandant susisiekti su M.Šalčiūte – telefonu ji neatsiliepė, tad apie posėdį buvo informuota elektroniniu paštu.

Byla socialinių tinklų įžymybei iškelta pagal LR ANK 505 str. 1 d. Tai – kliudymas įstatymų įgaliotiems pareigūnams įgyvendinti jų veiklą reglamentuojančiuose įstatymuose jiems nustatytas teises ar atlikti jiems pavestas pareigas, šių pareigūnų teisėtų nurodymų ir reikalavimų, taip pat valstybės pareigūnų ar kolegialių institucijų sprendimų (nutarimų) nevykdymas ar netinkamas vykdymas.

Pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodeksą už tokį nusižengimą gresia bauda nuo 80 iki 780 eurų.

Su pačia socialinių tinklų veikėja 15min, kaip ir teismui, susisiekti pastaruoju metu taip pat nepavyksta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius