Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naktinių klubų vadovai leidimą dirbti iki 23 valandos vadina nelogišku: galimybė atsidaryti menka

Dar labiau švelnėjant karantinui nuo birželio kavinėms ir naktiniams klubams bus leidžiama dirbti iki 23 valandos. Vis dėlto pastarųjų vadovų toks sprendimas visiškai neguodžia. Anot jų, jis prasilenkia su logika, nes tokiu metu, kai pagal naujausias taisykles naktiniai klubai turėtų užsidaryti, įprastai jie dar tik atsidarinėja, tad kol vienus gelbsti lauko terasos, kitiems belieka laukimas.
Pirmojo „Matérialiste“ gimtadienio akimirka
Pirmojo „Matérialiste“ gimtadienio akimirka / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

Iki šiol pagal karantino nurodymus kavinėms ir naktiniams klubams buvo leidžiama dirbti iki 22 valandos, tačiau nuo birželio 1 dienos toks laikas pratęstas dar valanda. Apie tai prieš kelias dienas paskelbė premjeras Saulius Skvernelis.

Kavinės tai kavinės, bet ar tokia galimybe suskubs pasinaudoti naktiniai klubai, abejotina. Tokiu atveju darbą jiems tektų pradėti anksčiau, nes įprastai atsidaro tik 22-23 valandą ar net vėliau, kai pagal dabartinę situaciją svečius jau turėtų išprašyti lauk. Tačiau tuomet ir apibūdinimas „naktiniai klubai“ skambėtų keistai – gal reiktų juos pervadinti į „vakarinius“ ar „dieninius“?

Į šią situaciją feisbuke sureagavo ir sostinės Gedimino prospekte įsikūręs „Cocainn Nightclub“. Šalia teksto pridėjo ir grafiką, pagal kurį nuo 17 valandos klube vyktų linksmybės, o 23 valandą visi skirstytųsi namo.

„Sveiki, mielieji klubinėtojai ir ištikimi draugai! Šimtas metų nesimatėm. Iš karto prie reikalo: sulaukėm daug skambučių su klausimu, kodėl vis dar nedirbame, nors galime dirbti iki 23:00?! Taigi, svarstome idėją persikvalifikuoti į dieninį klubą ir dirbti nuo 17:00 iki 23:00... Kaip jums tokia idėja? O čia žemiau pabraižėme diagramą, kaip atrodytų mūsų savaitgaliai karantino metu“, – rašoma klubo feisbuko paskyroje.

Naktinius klubus atverti vakarais neapsimokėtų

Tačiau štai klubo „Salento“ akcininkas ir „Rumor Lounge“ savininkas Piero Buttazzo abejojo, kad toks sprendimas pasiteisintų, todėl tokio varianto nesvarsto. Anot savininko, apie jį galima būtų galvoti nebent žiemą.

„Bet kadangi dabar vasara, oras jau pagerėjo, visi žmonės bent iki 22-23 valandos nori būti lauke, kur saulė, ir neplanuoja užsidaryti viduje, kažkokiame klube. Tad nėra jokio tikslo dabar bandyti, turime tik laukti ir tikėtis, kad greitai viskas bus gerai“, – savo poziciją išsakė P.Buttazzo.

Piero patikino, kad dabartinėmis sąlygomis, kai leidžiama veikti iki 23 valandos, naktiniams klubams atsidaryti galimybių tikrai dar nėra. Tad ir „Salento“ durų kol kas neatvers.

„Tokiu laiku tik prasideda visas veiksmas, todėl tikimės, kad greitai situacija grįš ir normalesnę ir bus leista dirbti bent iki 3-4 valandos. Tada atsirastų bent šiokia tokia galimybė atsidaryti“, – 15min teigė P.Buttazzo.

Paklaustas, ką apskritai mano apie tokį laiko ribojimą, Piero svarsto – galbūt naktiniams klubams leista dirbti iki 23 valandos specialiai, suprantant, kad tokiu atveju jie vykdyti veiklos vis tiek nelabai galės?

„Pagal mano idėją tokia valanda yra tik dėl to, kad valdžia nenori, jog žmonės jau pradėtų vaikščioti į naktinius klubus. Manau, toks laikas tam, kad jie dar neatsidarytų. Matyt, bijo, kad žmonės bus arti vienas kito“, – spėjo pašnekovas.

123RF.com nuotr./Jaunuoliai naktiniame klube
123RF.com nuotr./Jaunuoliai naktiniame klube

Vis dėlto jis suabejojo, ar šiuo laikotarpiu jau verta dėl to pernelyg baimintis. Piero teigimu, koronaviruso situacija Lietuvoje jau yra suvaldyta, o taip jis tvirtina turėdamas su kuo ją palyginti.

„Lietuvoje, ačiū Dievui, situacija buvo labai lengva, ne tokia, kaip kitose šalyse. Čia nebuvo tiek daug susirgimų ir mirčių. Pats esu iš Italijos, tai žinau, kokia situacija ten, todėl galiu pasakyti, kad su Lietuva visai nėra ką lyginti.

Tad nematau tikslo toliau laikyti tokių griežtų taisyklių. Būtų geriau leisti visiems normaliai dirbti, aišku, saugantis, su kaukėmis, pirštinėmis, bet ekonomika vis tiek turi judėti, negerai ją laikyti uždarytą 2-3 mėnesius – tai labai daug“, – pastebėjo P.Buttazzo.

Toks laikas tam, kad klubai dar neatsidarytų

Nors patirtų nuostolių jis dar neskaičiavo, patikino, kad jie susidarė tikrai nemaži. Nemažai pažįstamų maitinimo ir barų verslo srityse turintis pašnekovas pridūrė žinantis, kad kitoms, didesnėms, daugiau darbuotojų turinčioms įmonėms ir dar sunkiau – kai kurioms iš jų gresia bankrotas.

„Bet man patinka būti optimistu. Tikiuosi, kad viskas bus gerai ir manau, kad kažkokios papildomos pagalbos iš valstybės vis tiek sulauksime“, – vylėsi jis.

Kai kuriuos gelbsti lauko terasos

„Mes savo darbą oficialiai pradedame tik nuo 23 valandos, tai realiai net minutės negalėtumėme dirbti“, – naujausią karantino sušvelninimą panašiai komentavo ir kito sostinės klubo, Vilniaus gatvėje esančio „Materialistė“, bendrasavininkas Matas Puodžiūnas.

Į variantą ankstinti darbo laiką jis taip pat žiūri abejotinai, nes, anot Mato, net 23 valandą žmonės paprastai į naktinį klubą rinktis dar neskuba – didesnis judėjimas prasideda vidurnaktį ar vėliau.

„Mūsų visi projektai yra tokie daugiau naktiniai. Todėl būtų gerai, kad ribotų žmonių kiekį, pavyzdžiui, leistų kad ir po 50 ar 80 žmonių, bet bent jau neribotų laiko. Dabar tik laikas mums didžiausia problema“, –15min sakė M.Puodžiūnas.

Renginio organizatorių nuotr./Matas Puodžiūnas
Renginio organizatorių nuotr./Matas Puodžiūnas

Todėl dabar, jo teigimu, bus laukiama dar didesnių sušvelninimų būtent laiko atžvilgiu. Vis dėlto pašnekovas pridūrė iki šiol nesuprantantis tokio valdžios sprendimo ir toliau riboti kavinių ir klubų darbo laiką, o gaunami atsakymai jo neįtikina.

„Sunku logiškai paaiškinti, kodėl vėliau, naktį, žmonės turi didesnę tikimybę užsikrėsti. Aiškinimas toks, kad naktį jie nelabai saugosi, glėbesčiuojasi, bet tai juoką keliantis, realiai nepagrįstas atsakymas. Čia turbūt šneka apie pusę procento mieste esančių žmonių, kurie iš tikrųjų būna stipriai išgėrę, neadekvatūs, tad nelabai kontroliuoja savo veiksmų ir nesisaugo“, – stebėjosi M.Puodžiūnas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vakarėlio akimirka
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vakarėlio akimirka

Matas yra ir kitų populiarių Vilniaus pasilinksminimo vietų – netoli klubo „Materialistė“ esančių „Bardako“ ir „Sanatorijos“ – bendrasavininkas. Jis pasidžiaugė, kad bent jau šios dar gegužės pirmoje pusėje sušvelninus karantiną galėjo vėl atverti duris.

„Dirba laukas ir vidus, nors, aišku, žmonių kiekį pagal įstatymus galime priimti labai ribotą, tai tiesiog dirbame minimaliais pajėgumais. Tačiau pasikartosiu, kad nors tiek „Bardake“, tiek „Sanatorijoje“ žmonės sėdi ir anksčiau, pagrindinė veikla vis tiek būdavo nuo 23 valandos, tad didžiausias apribojimas išlieka laiko“, – kalbėjo M.Puodžiūnas.

Vis dėlto išeities iš situacijų ieškoti reikia, todėl Matas atskleidė, kad planuojama, jog artimiausiu metu lauko terasą turės ir „Materialistė“. Birželio mėnesį jis žada jaukią erdvę su įdomiu projektu, nebyliuoju kinu.

„Kol kas džiaugiamės, kad bent kažkas juda. Atsidarė laukas, savivaldybė labai operatyviai sureagavo ir uždarė Vilniaus gatvę, paskirstė plotus, tai dabar bandysime lauke ir suktis. Bet pasiekti tokių pajėgumų, kaip buvo praeitų metų vasaros pradžioje, aišku, net nerealu“, – neslėpė M.Puodžiūnas.

Baras „Bardakas“ / Irmanto Gelūno / 15min nuotr.
Baras „Bardakas“ / Irmanto Gelūno / 15min nuotr.

Prakalbus apie pandemijos krizės sukeltus nuostolius, Matas nė nebandė neigti, kad jie didžiuliai – tektų skaičiuoti dešimtimis, o gal ir šimtais tūkstančių. Be darbo likę darbuotojai, negautos pajamos, o dar ir papildomi mokesčiai, pavyzdžiui, komunalinės išlaidos, už ką ir toliau reikia mokėti.

„Turbūt sunkiausi laikai prasidės, kai reikės vėl grąžinti kolektyvą į darbą, įsijungs nuoma. Todėl tikimės pagalbos iš valstybės – žadėjo ir nuomos kompensacijas, ir lengvatas bent pradžiai, atlyginimų kompensacijas“, – vylėsi M.Puodžiūnas.

Dabar jis teigė kasdien sekantis naujienas ir kaskart besitikintis – galbūt situacija dar labiau pagerėjo? „Tikrai laikėmės visų reikalavimų ir nebandysime apeidinėti situacijos, nešoksime prieš ginklą, kad pradėtume anksčiau laiko nelegaliai ar panašiai. Tiesiog tikimės, kad geras oras ir mažėjantis užsikrėtimų skaičius leis palengvinimus priimti greičiau – labai norėčiau, kad jau birželio gale būtų sąlygos atsidaryti naktiniams klubams, kad ir su mažiau žmonių, bet ilgesnėmis darbo valandomis“, – pridūrė Matas.

Juokingai skamba, kad naktiniams klubams leidžia dirbti iki tada, kai naktis tik prasideda

Tačiau lauko terasas gali turėti ne visi – tokioje situacijoje yra, pavyzdžiui klubas „Soho“. Dar balandį jo vadovas Artūras Tyškevič 15min sakė, kad egzistuoja galimybė „Soho“ veiklą vykdyti tik kaip barui. Iki karantino gėjų klubas veiklą vykdė tik penktadieniais-šeštadieniais, tad tarp svarstymų paminėta ir galimybė veikti kasdien.

„Mes prieš keliolika metų taip veikėme, todėl kasdien veikiantis baras gal ir būtų reali alternatyva sumažinti nuostolius. Vis dėlto vasarą žmonės linkę sėdėti lauke, mes galimybės turėti lauko terasą neturime, todėl nežinau, ar tai išgelbės mus“, – tąkart sakė klubo vadovas.

Vis dėlto dabar A.Tyškevič 15min teigė, kad dėl formato keitimo sprendimas bent jau kol kas nepriimtas, o prošvaisčių atsidaryti per artimiausias kelias savaites dar tikrai nesimato. Vertindamas dabar suteiktą galimybę veiklą vykdyti iki 23 valandos jis taip buvo itin kritiškas.

„Juokingai skamba, kad naktiniams klubams leidžia dirbti iki tada, kai naktis tik prasideda. Galima lankyti sporto klubus, kur irgi daug žmonių būna, bet klubų atveju tas negalioja. Logikos čia apskritai nėra“, – stebėjosi A.Tyškevič.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius