Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Niko Bariso paskyra – programišių taikinyje: sulaukia netikrų sekėjų antplūdžio

Socialiniai tinklai daliai atlikėjų jau daugelį metų yra puiki terpė skleisti savo muziką, tačiau Kasparas Barisas, scenoje žinomas kaip Niko Barisas, pastarosiomis dienomis susidūrė su nemalonumais – jo paskyrą pradėjo sekti šimtai netikrų anketų. Atlikėjas svarsto, kad ši ataka prieš jį galėjo būti nukreipta tikslingai, mat ne tik jis pakliuvo į programišių rankas, bet ir jo bičiuliai. Vis dėlto technologijų ekspertas 15min aiškina, kad netikrų anketų sustabdyti beveik neįmanoma, o ir pats „Instagram“ nepadės.
Asociatyvi nuotrauka, Niko Barisas
Asociatyvi nuotrauka, Niko Barisas / 123RF.com, Martyno Stankaičio ir ekrano nuotr.

Kas 10 minučių – keli šimtai netikrų sekėjų

Prieš kelias dienas savo socialinio tinklo „Instagram“ paskyrą atsidaręs atlikėjas Niko Barisas išvydo neįprastą vaizdą – jį vienu metu pradėjo sekti virš 400 skirtingų profilių. Reperis iškart suprato, kad jie netikri, nes tai buvo matyti iš greitai atsirandančių naujų sekėjų skaičiaus ir nuotraukų tose anketose stygiaus.

Tiesa, su šia problema tuo pačiu metu susidūrė ir kiti jo kolegos – vaizdo tinklaraštį „YouTube“ kuriantis Edvinas Navickas, žinomas fotografas Martynas Stankaitis bei kiti jų ratui priklausantys asmenys. Ir visiems sekėjų skaičius auga iki pat šios dienos.

„Netrukus visam mūsų ratui tai prasidėjo. Ne tik atlikėjai, bet ir merginos, komandos nariai, kurie mažiau rodosi viešumoje ir atlieka vidinį darbą, su tuo susidūrė. Visus nubombardavo netikrais sekėjais“, – 15min situaciją apibūdina Niko Barisas.

Jis teigia iškart savo paskyrą padaręs privačia, kad netikrų sekėjų skaičius nebeaugtų, o jis galėtų jų tiesiog nepriimti. Todėl bent kuriam laikui atlikėjas galėjo jaustis ramus, tačiau tik ne kitos dienos rytą – tada istorija ir vėl pasikartojo.

Stopkadro nuotr./Niko Barisą kviečiantys netikri sekėjai
Stopkadro nuotr./Niko Barisą kviečiantys netikri sekėjai

„Atsikėlęs pamačiau, kad nėra jokių pakvietimų. Galvojau, kad viskas baigėsi, tai vienintelis dalykas, kurį padariau, – ir vėl pakeičiau savo profilį į viešą. Įsikėliau į story, kad viskas jau ok, žmonės pradėjo reaguoti. Bet neilgam, nes vėl viskas prasidėjo – ateidavo po 300 sekėjų kas 10 minučių“, – apie galvos skausmu virtusią situaciją 15min pasakoja Niko Barisas.

Atlikėjas pradėjo sekėjus kantriai šalinti, tačiau panašu, kad šios pastangos buvo bergždžios – jį sekančių netikrų profilių vis daugėjo.

„Vienu momentu buvo pakilę iki dviejų tūkstančių sekėjų. Nežinau, čia kažkokia ganėtinai masyvi ataka. Atrodo, kad tam tikri žmonės leidžia pinigus, jog visą mūsų ratą bombarduotų“, – svarsto pašnekovas.

„Kažkas supyko ir dabar kerštauja“

Kol kas į patį „Instagram“ tiek N.Barisas, tiek jo kolegos nesikreipė. Sako ketinantis palaukti dar savaitę. O jei po jos niekas nesikeis, bandys kitaip aiškintis situaciją. Vis dėlto daug vilčių jis į tai nededa.

„Nemanau, kad įmanoma išsiaiškinti, nes čia daug netikrų anketų. Jei nebūtume pasidarę privačių paskyrų, gautume instagramo shadow baną“, – apie galimas pasekmes po netikrų sekėjų antplūdžio 15min sako atlikėjas.

Niko Barisas neslepia, kad ši situacija labiausiai kiša koją jo muzikinei karjerai. Juk savo paskyroje jis reklamuoja savo kūrinius, kūrybinę veiklą, o netikri sekėjai ir privatumas tai apsunkina.

VIDEO: Niko Barisą kviečiantys netikri sekėjai

„Šiaip nesu linkęs turėti netikrų sekėjų, nes kas iš to skaičiaus, jei jie nereaguoja. Ir man pačiam sąžinė neleidžia, todėl turėjau pasidaryti privatų profilį. Tas muzikinėje veikloje labai trukdo“, – 15min paaiškina Niko Barisas.

Beje, atlikėjas netgi turi minčių, kad ši situacija gali būti tam tikra pykčio išraiška, nes su panašiais atvejais praeityje nebuvo susidūręs.

„Keista, kad vienu metu atakuoja tiek daug anketų. Atrodo, kad kažkas ant mūsų supyko ir dabar kerštauja“, – svarsto jis.

Ar „Instagram“ padėtų? Ekspertas sako, kad nėra šansų

Su panašiomis situacijomis ne kartą susidūrė ir informacinių technologijų ekspertas Marius Pareščius. Vis dėlto jis 15min patikina, kad nuo tokių situacijų beveik neįmanoma apsisaugoti.

„Jei šnekėti apie tuos neaiškius sekėjus, tai normalaus įrankio juos pašalinti nėra. Vienintelis būdas – patiems rankutėmis pabandyti. Matai, kad tau ateina neaiškūs sekėjai, sodini žmogų ir po vieną valai“, – sako ekspertas.

M.Pareščius pastebi, kad kartais tokios situacijos susiklosto ir dėl paties žmogaus neapdairumo. Anot pašnekovo, socialinių tinklų vartotojas gali netyčia paspausti ant jam siunčiamos nuorodos, kuri iš pažiūros atrodo niekuo nepavojinga.

„Vis dėlto dažniausiai mūsų instagrameriai prisidirba su tuo, kad jiems ateina kažkoks laiškas, kuris panašus į instagramo. Tada jie spaudžia ant kažkokių nuorodų, kurios ateina į patį instagramą, ir suvedinėja savo informaciją, slaptažodžius. Tokiu atveju jie lieka be nieko“, – pavyzdį pateikia ekspertas.

Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad tokio ar panašaus pobūdžio atakos dažniausiai būna nukreiptos tikslingai – žmogus turi daug sekėjų, komentarų, pasižymi įdomiais įrašais, o gal turi konkurentų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Marius Pareščius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Marius Pareščius

„Hakeriai kai kuriais atvejais veikia dėl pinigų. Jie užsako ir tą ataką nukreipia į vieną paskyrą. Pavieniais atvejais teko matyti, kai turkų, sirų hakeriai laužiasi į konkrečią paskyrą, nes jiems patinka turinys ir jiems patinka apimtis, kiek tu turi sekėjų.

Jie įsilaužia, nes nori jį perimti, pervardinti, pateikti juodojoje rinkoje ir už tai gauti pinigėlius. Aišku, tie jų pinigai simboliniai – apie 100 ar 200 eurų“, – 15min sako M.Pareščius.

Pasiteiravus, ar šiuo atveju galėtų padėti pats „Instagram“, ekspertas atsako – be šansų. Pasirodo, socialinių tinklų atstovai į pavienius žmones nereaguoja.

„Instagramo situacija yra tokia, kad jiems visiškai nesvarbu tavo vidiniai reikalai. Jei pas tave yra problema, gali rašyti complain, report ar dar kažką, bet reakcijos nesulauksi. Taip jau yra.

Aišku, norėtųsi, kad būtų kitaip, bet kaip rodo patirtis, paprastiems vartotojams nėra galimybės prisišaukti pagalbos iš instagramo ar feisbuko pusės“, – 15min komentarą pateikia informacinių technologijų ekspertas M.Pareščius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius