Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nuo įsibrovėlių kaimynę gynęs restorano „Gaspar's“ šefas G.Fernandesas patyrė rasistinį išpuolį

Indų ir portugalų kilmės virtuvės šefas, Vilniuje veikiančio restorano „Gaspar's“ savininkas Gasparas Fernandesas buvo įveltas į neskanią istoriją su rasistiniais prieskoniais. Verslininkas nusivylė Lietuvos policija, kuomet sekmadienį jam teko ginti garbaus amžiaus kaimynę nuo girtų įsibrovėlių, tačiau juos pareigūnai paleido, o nuskambėjusius rasistinius įžeidimus tarsi praleido pro ausis.
Gasparas Fernandesas
Gasparas Fernandesas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Savaitgalį nutikusios istorijos esmė – 27 metų Gasparui teko kviesti policiją, kai jam pačiam nepavyko sutramdyti dviejų girtų vaikinų, įsibrovusių į kaimynės būstą sostinės Senamiesčio prieigose. Vietoj to, kad pabruktų uodegas ir pasišalintų iš svetimų namų, kur sugebėjo net privemti, girtuokliai paleido liežuvius – G.Fernandesą necenzūriškai išvadino juodaodžiu ir visaip keikė.

Išsamiau šį nutikimą 15min pasakoja paties virtuvės šefo lūpomis – pranešimą anglų kalba ant savojo „Facebook“ profilio sienos G.Fernandesas pavadino „Tiesa apie Lietuvos policiją“.

„Ji šaukė ir prašė pagalbos“

Sekmadienio rytą dirbau virtuvėje, kai į ją įėjo už restorano gyvenanti kaimynė Dominyka, kuriai per 75-erius metus. Ji šaukė ir prašė pagalbos sakydama, kad jos namuose yra du keisti vyrai. Pagalvojau, kas čia dedasi, griebiau grindų valymo šepetį. Nubėgęs pas kaimynę pamačiau du suaugusius vyrus, kuriems iki 30 metų. Vienas sėdėjo ant kėdės ir vėmė, kitas stovėjo.

G.Fernandeso nuotrauka iš „Facebook“/Chuliganų palikti buteliai
G.Fernandeso nuotrauka iš „Facebook“/Chuliganų palikti buteliai

Paklausiau savo laužyta lietuvių kalba – ką jie čia veikia? Paprašiau jų pasišalinti ir sakiau iškviesiantis policiją. Jie net nesujudėjo, tik kažką man pasakė. Paskambinau 112, paprašiau, kad kuo greičiau atsiųstų policiją, nes kažkokie nepažįstamieji yra mano kaimynės namuose.

Manęs pradėjo klausti daugybės klausimų, tai normalu. Kai padėjau ragelį ir bandžiau toliau įtikinėti vaikinus, kad jie išeitų iš kaimynės namų, vienas iš jų agresyviai priartėjo prie manęs ir pradėjo sakyti, kad aš juodas ir nebekalbėčiau telefonu, nekviesčiau policijos.

Abu jie išėjo į kiemą. Manęs klausinėjo – ką aš sakysiu, kai policija atvyks? Toliau sekė: „Ha ha ha nigeris“ ir visi kiti rasistiniai užgaulūs pasisakymai. Vienas iš jų dar norėjo man trenkti, bet virėjas mane užstojo.

Pro šalį einantieji, kurie, pasirodo, emigrantai, dar sustojo paklausti, ar viskas gerai, kol aš laukiau policijos. Visi mano restorano svečiai matė incidentą. Ir pagaliau po 15 minučių policija atvyko. Jie sulaikė vaikinus kieme – panašu, kad pareigūnai atpažino įsibrovėlius, turėjo reikalų anksčiau.

Vienas iš jų dar norėjo man trenkti, bet virėjas mane užstojo.

Kreipiausi į policininkus norėdamas papasakoti, kas nutiko. Tik vienas klausimas – kalbate angliškai? Atsakymas – ne. Pasakiau, kad ne problema, paprašysiu, kad kažkas paaiškintų, kas nutiko. Mano kolegė Indrė papasakojo visą istoriją apie tai kas čia vyko, ir apie rasistinius įžeidimus. Policininkai sakė, kad suprato situaciją ir pradėjo kalbėti su kaimyne Dominyka. Vėliau policininkai pasakė sulaikytiesiems, kad jie duotų nukentėjusiajai šiek tiek pinigų, nes privėmė. Ir jie buvo paleisti.

O kaip gi rasistiniai įžeidinėjimai? Nejaugi 2017 metais yra normalu būti pavadintam nigeriu ir neleisti ginti vyresnio žmogaus?

Kodėl policija jų neuždarė? Negi tai reiškia, kad Lietuvoje yra normalu nepažįstamiems žmonėms užeiti į svetimus namus, sėdėti ten ir privemti. O tada policija nesiima jokių veiksmų, tik paprašo sumokėti. Tai absoliuti nesąmonė.

Ir leiskite man dar pasakyti – nieko nebus daroma, net jei tai nutiks dar kartelį. Lietuvos policija, gėda.

Policija: moteris nebepyksta, o dėl rasizmo sprendžiama

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis pirmadienį 15min teigė, kad patruliams neteko vežti sulaikytų asmenų į nuovadą, nes pastarieji pinigais atlygino būsto šeimininkei padarytą žalą. „Moteris sakė, kad jokių pretenzijų jiems nebeturi“, – sakė R.Matonis.

Tuo metu dėl rasistinių įžeidimų, galimai nuskambėjusių garbaus amžiaus vilnietę gynusio G.Fernandeso adresu, dar yra aiškinamasi.

Pasak policijos atstovo, artimiausiu metu tikimasi surinkti išsamią informaciją, ar pareigūnai elgėsi tinkamai ir ar yra pagrindas pradėti oficialų tyrimą dėl rasinio įžeidimo bei nesantaikos kurstymo.

G.Fernandesas pareiškimo dar neparašė

15min susisiekė su Gasparu Fernandesu.

Galima tiesiog užeiti į svetimus namus, ten gerti ir dar be visa ko privemti, tada susimokėti 20 eurų ir „pamiršti“ incidentą?

Pasak jo, į vidinį kiemą prie jo restorano du girti vaikinai įėjo pro atvertus vartus. Girtuokliavo kieme, o vėliau tiesiog įėjo į neužrakintus kaimynės Dominykos namus.

„Matyt, kaimynė išėjo išmesti šiukšlių ir tiesiog neužrakino savo durų“, – 15min sakė G.Fernandesas.

Labiausiai jis stebėjosi ir piktinosi, kad galima tiesiog užeiti į svetimus namus, ten gerti ir dar be visa ko privemti, tada susimokėti 20 eurų ir „pamiršti“ incidentą.

Dėl rasistinių įžeidinėjimų G.Fernandesas policijai pareiškimo dar neparašė.

Pasak jo, tai pirmas toks rimtas jam nutikęs incidentas su įžeidinėjimais. „Aš nebijau apie tai kalbėti, man nėra baisu“, – teigė G.Fernandesas.

Sukūręs sėkmingą verslą vyras neketina palikti Lietuvos. „Nesu bailys ir netyliu, jei kas nors negero nutinka. Esu mandagus žmogus, tikiuosi ir iš kitų to paties. Vilnius yra taikus miestas. Man patinka sostinė, jei nepatiktų, nebūčiau čia jau tiek laiko“, – 15min sakė prieš beveik trejus metus į Lietuvą atvykęs G.Fernandesas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Dėl meilės į Lietuvą atsikraustęs Gasparas Fernandesas: „Jei mokėsi gaminti, išgyvensi bet kur“

Už rasinę neapykantą – griežtos bausmės

Baudžiamojo kodekso (BK) 170 straipsnis reglamentuoja kurstymą prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

„Tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų“, – numato šio BK straipsnio 2-oji dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius