Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Odekolono tvaikas prie Halės turgaus nesisklaido: A.Grudytė klausia – ar lauksime tragedijos?

Kovą su Vilniaus senamiestyje nuolat besibūriuojančiais ir apsvaigusiais asmenimis aktorė Agnė Grudytė pradėjo dar prieš porą metų, o spalio mėnesį apie tai pasakojo ir portalui Žmonės.lt. Po publikacijos buvo organizuotas susitikimas, kuriame dalyvavo Vilniaus miesto vicemerė Simona Bieliūnė ir Halės turgaus administratoriai. Praėjus daugiau nei mėnesiui, aiškinamės, kokių veiksmų imtasi sprendžiant šį opų klausimą.
Agnė Grugytė ir Halės turgus
Agnė Grugytė ir Halės turgus / Luko Balandžio ir asmeninio archyvo nuotr.

Pirmo pokalbio su portalu Žmonės.lt metu A.Grudytė pasakojo, kad Vilniaus senamiestyje esančioje Bazilijonų gatvėje, nuolatos būriuojasi ne tik alkoholiu, bet ir pigiu odekolonu apsvaigę asmenys, kurie visų akivaizdoje atlieka gamtinius reikalus, triukšmauja, šiukšlina bei ant suolų miega apnuogintomis genitalijomis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Agnė Grudytė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Agnė Grudytė

Odekolono įsigyti jiems pavyksta Vilniaus savivaldybei priklausančiose patalpose – Halės turguje, kurį administruoja viešuosiuose pirkimuose laimėjusi įmonė UAB „Tugva“, kurios sutartis galioja dar iki 2035 metų.

Dabar susisiekus su Vilniaus miesto vicemere S.Bieliūne, portalui Žmonės.lt ji patvirtino, kad susitikimas su Halės turgaus atstovais įvyko, ir pasidalino, prie kokių susitarimų buvo prieita.

„Policija padažnino savo patruliavimą, nuolat stebi prie Halės besibūriuojančius asmenis ir jiems neleidžia viešai vartoti svaigiųjų gėrimų, o jei šie vis tiek geria – pareigūnai gėrimus išpila. Taip pat pakeistas odekolonu prekiaujančios parduotuvės darbo laikas – dabar jie prekybą pradeda ne nuo 8, o nuo 10 valandos. Be to, odekolonas nebėra taip aiškiai siūlomas, jis išimtas iš lentynų“, – kalbėjo S.Bieliūnė.

Tiesa, senamiestyje gyvenantys žmonės turi kitą tikslą – siekia, kad odekolonu prekiaujanti vieta apskritai būtų uždaryta. Vilniaus miesto vicemerė teigė, kad tokiems veiksmams kol kas neturi jokio pagrindo.

„Gyventojų tikslas yra, kad pats taškas neveiktų, o taškas neveiktų tik tokiu atveju, jei būtent jie, kaip nuomininkai, nevykdytų savo teisių ir pareigų. Savivaldybė yra subnuomotojai, o operatoriai – būtent Halės turgus. Jie pirmo susitikimo metu aiškiai įvardijo, kad pagal jų turimą sutartį jokių punktų, kuriuos pažeistų nuomininkas, nėra. O kokiomis vertybėmis jie vadovaujasi, jau nebėra nuomos sutarties objektas“, – aiškino politikė.

S.Bieliūnė taip pat patikino, kad Halės turguje buvo atlikti patikrinimai, kuriuose dalyvavo tiek uniformuoti, tiek civilių drabužiais užsimaskavę policininkai ir viešosios tvarkos darbuotojai, tačiau pažeidimų nerasta. Šiuo metu Lietuvoje prekiauti odekolonu yra visiškai legalu.

„Šis klausimas turi būti sprendžiamas nacionaliniu lygiu, alkoholio turinti prekė neturėtų būti taip laisvai prieinama“, – Žmonės.lt savo poziciją išsakė S.Bieliūnė.

Politikė pabrėžė, kad Vilniaus miesto savivaldybė ketina rodyti iniciatyvą įstatymų pataisoms, kurios prekybą odekolonu draustų arba kitaip ją reglamentuotų. Ji atviravo, kad Halės turgaus prekeiviai jai aiškiai pasakė – ši prekyba neša gerą pelną. Tačiau miestui aplink turgų besibūriuojantys ir gyventojams pasišlykštėjimą keliantys asocialūs asmenys yra didelė našta – eikvojamos policijos, viešosios tvarkos pareigūnų, socialinių darbuotojų ir greitosios pagalbos medikų pajėgos.

Viešai apie problemą prabilusi aktorė A.Grudytė dabar portalui Žmonės.lt teigė, kad savivaldybės atstovų įvardinti pokyčiai yra mažai pastebimi – iš esmės situacija nepakito.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Agnė Grudytė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Agnė Grudytė

„Pasikeitė tik tas, kad dabar asocialūs asmenys renkasi dviem valandomis vėliau, tuo metu būna ramiau ir švariau, o tai mes akivaizdžiai matome. Be to, dabar jau šąla oras, tai net ir nieko nedarant tos problemos sumažėja, nes tiems žmonėms yra lauke šalta. Ateis pavasaris, o jis ateis greitai, tada labai aiškiai pasimatys rezultatai“, – kalbėjo A.Grudytė.

Moteris pažymėjo, kad S.Bieliūne yra vienintelė, kuri sutinka kalbėtis su gyventojais. Halės turgaus atstovai į kalbas leistis atsisako, o Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas taip pat niekaip nereaguoja, visas bendravimas vyksta tik oficialių raštų pavidalu, į kuriuos atsakoma per nurodytą terminą – 30 darbo dienų. Neseniai gautame atsakyme nurodyta, kad prašymas atimti alkoholio licenciją odekolonu prekiaujančiam taškui – atmestas.

„Aš suprantu, kad odekolonas Lietuvoje oficialiai yra legalus, jam jokių ribojimų nėra, tačiau Halės turgus yra savivaldybės patalpos. Jei savivaldybė labai norėtų susitvarkyti, tai rastų būdų. Prisimenu atvejį, kai netoli Sveikatos apsaugos ministerijos esantis baras „Uncle Sam’s American Pub“ pasikabino reikalavimų neatitinkančią iškabą ir nesutiko jos nukabinti. Tuomet Remigijus Šimašius „atvežė“ ir sustatė „Toi Toi“ tualetus priešais tą barą ir jie labai greitai rado kompromisą ir bendrą kalbą su savivaldybe. Yra ne tik teisės aktais pagrįstų būdų verslui parodyti, kad jie turi atsižvelgti į taisykles, kaimynus ir miestui daromą žalą“, – Žmonės.lt pasakojo A.Grudytė.

VIDEO: Apsvaigę asmenys sostinės Halės turgavietės prieigose

Ji pridūrė, kad Bazilijonų gatvės gyventojai savivaldybei teikė ne vieną idėją, kuri galėtų padėti šioje situacijoje. Agnė atviravo – kaimynai yra linkę manyti, kad ilgą laiką iki galo neišsprendžiama problema gali būti siekis dangstyti odekolono verslą.

„Nesuvokiama, kaip patalpų savininkas, savivaldybė, nemato galimybių daryti įtaką savo nuomininkams. Daugybę pasiūlymų gyventojai teikėme, jie duotų greitą poveikį, tačiau trūksta politinės valios išspręsti problemą iš esmės. Savivaldybė prisideda prie tolimesnės žmonių degradacijos. Nematome ir mero noro bei fantazijos išspręsti šią opią problemą. Nežinau, kiek naudingas planas šią problemą spręsti tik nacionaliniu būdu, bet tai reiškia, kad senamiestis dar mažiausiai kelis metus bus dergiamas“, – poziciją išsakė A.Grudytė.

Aktorė taip pat pastebėjo, kad sprendimas panaikinti odekoloną iš lentynų nieko neišsprendžia. Į prekybos vietą asocialūs asmenys ateina jau žinodami, ko nori – jie odekolono nesirenka nei pagal spalvą, nei pagal pavadinimą ar gamintoją. Asocialiems asmenims nėra skirtumo, iš kur pardavėjai paduos šią svaiginimuisi skirtą priemonę.

„Šią vasarą apie 19 valandą vakaro, netoli Halės, buvo peiliu subadytas asmuo. Aš asmeniškai nuolat sulaukiu grasinimų iš asocialių asmenų, kurie nėra pūkuotukai. Daugelis jų yra recydivistai, sėdėję kalėjime. Todėl ir kreipiausi į savivaldybę, bet sulaukiau tolimesnio šitos landynės dangstymo. Ko dar trūksta? Lauksime kito žiauraus užpuolimo? Ko dar reikia, kad savivaldybėje atsirastų politinė valia išspręsti opią problemą?“, – pasipiktinimo dėl menkai besikeičiančios situacijos neslėpė A.Grudytė.

Kalbėdama su portalu Žmonės.lt Vilniaus miesto vicemerė S.Bieliūnė pažadėjo bendradarbiauti ir pasidalinti iniciatyvos dėl odekolono prekybos reglamentavimo rezultatais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius