Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po 5 metų pertraukos „Happyendless“ pristatė albumą „Kinetika“: gerbėjus stebino 3D šou

Istorinis įvykis Lietuvos elektroninės muzikos pasaulyje. Taip griausmingai pristatytas grupės „Happyendless“ sugrįžimas į sceną, kurį vainikavo šeštadienio vakarą menų fabrike „Loftas“ surengtas naujausio solinio albumo „Kinetika“ koncertas bei įspūdingas 3D instaliacijų šou.
„Happyendless” koncerto akimirkos
„Happyendless” koncerto akimirkos / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Happyendless“ įkūrėjai Andrius Kauklys ir Marius Narbutis šį koncertą surengė po ilgos kūrybinės pertraukos, tad sugrįžimas tapo didžiule staigmena gerbėjams. Šis įvykis išskirtinis ir dėl kitos priežastis – grupės vokalisto neturintys „Happyendless“ albumą išleido kartu su daugybe žinomų muzikantų: Giedre Kilčiauskiene, „G&G Sindikato“ nariu Kastyčiu Sarnicku-Kastetu, „Kamanių šileliu“, „KAIA“ ir daugeliu kitų.

Naujojo albumo „Kinetika“ pristatymo metu daug dėmesio skirta 3D instaliacijų šou, garso ir vaizdo sintezė susirinkusius nukėlė į malonų elektroninės muzikos sapną. Koncerto metu kiekvienas garsas buvo sinchronizuotas su vaizdu sekundės tikslumu. Kaip prieš koncertą 15min sakė grupės narys, jie norėjo, kad susirinkę pajustų subtiliai išreikštą kibernetinę, psichodelinę estetiką.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Happyendless” koncerto akimirkos
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Happyendless” koncerto akimirkos

Pertrauką lėmė skirtingi siekiai

1998-aisiais metais susikūrusią grupę „Happyendless“ sudarė Andrius Kauklys, Marius Narbutis ir Darius Vaičiulis. Tiesa, reikia pripažinti, kad labiausiai grupė išpopuliarėjo 2006 m., prisijungus atlikėjui Sauliui Prūsaičiui. Po poros metų grupė išleido albumą „Room for mistakes“ su tituline daina „Power forever“. Netrukus gautas MTV Europos muzikos apdovanojimų „Best Baltic Act“ prizas., dar labiau išgarsinęs grupę. Tiesa, išleidus albumą „Cinema“, grupės nariai pasuko skirtingais keliais.

„Mūsų paskutinis albumas, kurį išleidome su Sauliumi, atėmė beprotiškai daug jėgų, be to, kūrybiniai keliai pradėjo krypti į skirtingas puses. Saulius, kaip ir anksčiau, turėjo savo solinę karjerą, o mes daugiau laiko skyrėme studijai, kūrėme muziką reklamoms, filmams, animacinius projektus. Vyko naujos studijos kūrimo darbai, nes buvome nusitaikę į skambesio gerinimą, be to, turėjome šeimas, augo vaikai. Tiesiog taip viskas sukrito. Tą laiką reikėtų vadinti „ieškojimų periodu“, – 15min sako Andrius.

„Happyendless“ lyderis, paklaustas, ar Saulius Prūsaitis dar galėtų prisijungti prie jų kolektyvo, tikina, kad grupė niekada nededa taško: „Mes neužbraukėme brūkšnio, vis susitinkame, pabendraujame, pasišnekame, mat muzikantų terpėje viskas kiek kitaip.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Happyendless” koncerto akimirkos
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Happyendless” koncerto akimirkos

Albumą kūrė penkerius metus

Andrius Kauklys atskleidė, kad skambios antraštės apie pasitraukimą nėra visiškai teisingos. Nors grupė „Happyendless“ nekoncertavo, tačiau jos nariai (Andrius Kauklys ir Marius Narbutis) nuo muzikos niekur nepabėgo: kūrė įvairiems lietuvių muzikos atlikėjams, kino filmams, reklamoms. Per tuos penkerius metus vyko ir albumo kūrimas.

„Happyendless“ albumas pasirodė penktadienį, jį jau galima rasti visose skaitmeninėse platformose. Gerbėjai galės įsigyti ir vinilo plokšteles.

„Nusprendėme neleisti kompaktinių diskų, o vien tik skaitmeninio leidimo turėti nesinorėjo. Plokštelė įprasmina labai gražius dalykus, aš pats vaikystėje muzikos klausytis pradėjau būtent nuo vinilo, – 15min sakė A.Kauklys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Happyendless” koncerto akimirkos
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Happyendless” koncerto akimirkos

Skaitmeninėse platformose galima rasti 14 dainų, o vinilinėje plokštelėje 8 visiškai naujus kūrinius, kurių kiekvienas buvo įrašytas vis su kitu Lietuvos atlikėju. Prie šio albumo teko dirbti su Giedre Kilčiauskiene, „G&G Sindikato“ nariu Kastyčiu Sarnicku-Kastetu, „Kamanių šileliu“, „KAIA“. Tiesa, kūrybinį procesą „Happyendless“ prisimena ne tik gražiausiomis spalvomis.

„Pirma gimsta daina, o tada mes jau pasikviečiame kurį nors dainininką. Ieškojome tokių, kad skambėtų įdomiai, su kuriais dar nėra tekę dirbti. Nėjome pačiu paprasčiausiu keliu, nes ir patiems neįdomu. Gal dėl to taip ir užsitempė viskas,nes užtruko eksperimentavo ir ieškojimų laikas, be to atlikėjai labai užimti žmonės“, – pasakojo A.Kauklys.

Pašnekovas pripažino, kad visko buvo kuriant – ir linksmų, ir nepavykusių momentų.

„Buvo atvejų, kad po kelių dienų praleistų studijoje, tekdavo pripažinti, kad kažkas nelimpa ir tekdavo atsisakyti atlikėjo. Dvi dainos buvo skirtos labai talentingiems žmonėms, bet dėl tam tikrų priežasčių vienas atsisakė, o kitam irgi daina „nelipo“. Kelias buvo tikrai ilgas. Netrūko ir liūdnų akimirkų, ir linksmų, ir laikymosi už rankų. Ir vienas kito motyvavimo. Šitas albumas tikrai išgyventas“, – sako A.Kauklys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Happyendless” koncerto akimirkos
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Happyendless” koncerto akimirkos

Svajonės pildosi

Beveik prieš dvidešimt metų susikūrusios grupės narys pasakoja karjeros pradžioje negalvojęs, kas jų laukia. Anot muzikanto, tiesiog norėjosi kurti, nors dabar drįsta pasvajoti ir apie didžiąsias scenas.

„Visą laiką buvo noras, o ir gyvenimas pats lėmė mūsų atsiradimą ant scenos. Atrodo, kad tiesiog labai tinkamai sukrito kortos. Taip nebuvo, kad sėdėjau rūsyje ir verkiau, kaip noriu būti populiarus ir lipti į sceną.

Mokykloje buvau didžėjus, tad scena man nebuvo naujiena. Ir kai jau gavome pasiūlymą koncertuoti prieš didelę auditoriją, tai spėjome pasiruošti per savaitę. Tiesiog žinojome, ką turime ir norime padaryti, kaip judėti toliau. Mes esame amatininkai. Pas mus nėra daug kažkokio stipraus įkvėpimo, paieškų – tiesiog sėdame ir dirbame. Žinoma, būtų gerai, kad būtų šilta, būtume pavalgę“, – juokėsi Andrius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Happyendless” koncerto akimirkos
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Happyendless” koncerto akimirkos

Po penkerių metų pertraukos grįžusi grupė neabejoja, kad ji buvo reikalinga, suteikusi laisvės naujoms mintimis ir idėjoms. Ir ateities planuose – tik dideli siekiai.

„Aišku, kad mes norime skambėti kuo plačiau, norisi aplankyti kuo daugiau šalių ir parodyti kuo didesnei publikai, Mes pradedame kelią nuo savęs, nes jei nebūsi pas save žvaigždė, ja niekur nebūsi. Turi savo šalyje būti kažkas. Tikslų turime daug, viskas keliasi į didžiąsias scenas, turime susiplanavę festivalius ir viskas juda, plečiasi iš studijos, iš to vidinio vakuumo. Džiaugiamės, kad lietuvių kalba mūsų kontekste nėra balastas, tempiantis žemyn, priešingai, papildo, kaip bet kuris instrumentas. Ši muzika neturi stiprių sienų, gali lygiai taip pat gražiai skambėti bet kur“, – sako Andrius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius