-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Po I.Jučaitės laidotuvių pirmąsyk viešai prabilo tėtis J.Jučas: prisiminė paskutinius mėnesius

Praėjus kelioms dienoms po „Kaunas Jazz“ meno vadovės Indrės Jučaitės-Sarneckienės laidotuvių, socialiniuose tinkluose jautriais žodžiais pasidalijo jos tėvas Jonas Jučas. Kauno džiazo festivalio sumanytojas prisiminė paskutinius mėnesius su dukra.
Jonas Jučas, Indrės Jučaitės laidotuvės
Indrės Jučaitės laidotuvės / Eriko Ovčarenko ir asmeninio albumo nuotr.

Trečiadienį festivalio „Kaunas Jazz“ sumanytas Jonas Jučas pasidalijo nuotrauka iš dukros Indrės Jučaitės laidotuvių ir skyrė jautrius žodžius.

„Sunki, pilna vilčių ir nusivylimų su tragiška pabaiga, buvo mūsų su Indre paskutiniųjų 15 mėnesių gyvenimo kelionė… Tačiau per tuos mėnesius sutikome ir pažinome tiek daug nuostabių, geranoriškų ir šviesių žmonių, daugiau nei per pakankamai ilgą ankstesnį gyvenimo laiką! Šiltai širdyje ir atmintyje rado vietą VISI pagerbusieji Indrę savo paskutiniuoju vizitu ar parašytu žodžiu“, – rašė J.Jučas.

Primename, kad Indrė Jučaitė-Sarneckienė antradienį palaidota Panemunės kapinėse. Prieš keletą dienų buvo išpildytas paskutinis festivalio sumanytojo Jono Jučo dukros prašymas – dalis jos pelenų išbarstyta Baltijos jūroje, skambant gyvai atliekamai muzikai.

Išnešant urną iš „Tylos namų“, skambėjo gyvai atliekamas džiazas.

Į paskutinę kelionę Indrę susirinkusieji lydėjo pėsčiomis, nes laidojimo namus ir Panemunės kapines skiria nedidelis atstumas. Automobiliais buvo vežama urna bei dukros gedintys tėvai Audra ir Jonas Jučai.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Indrės Jučaitės laidotuvės
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Indrės Jučaitės laidotuvės

Panemunės kapinėse Jonas Jučas prisiminė pusantrų metų trukusią dukros Indrės kovą su smegenų vėžiu.

„Sunki kelionė buvo mano su Indre – kalneliais į viršų, kalneliais į apačią. Visi žinojome, kad tai yra nepagydoma liga, finalas. Ji manęs dar prieš pusantro mėnesio Palangoje prašė: „Tėti, ar tu gali man duoti dar metus?“ Pasakiau, kad pasistengsiu, žinodamas, kad aš negaliu“, – sakė J.Jučas.

Kalbėdamas prie kapo jis pridūrė, kad nepaisant skausmo, kurį netekties akimirką išgyvena pats, jo žmona ir visi kiti ją pažinoję, vienas per tuos metus įvykęs dalykas yra labai šviesus.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Indrės Jučaitės laidotuvės
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Indrės Jučaitės laidotuvės
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Indrės Jučaitės laidotuvės
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Indrės Jučaitės laidotuvės

„Aš per tuos pusantrų metų sutikau tiek daug gerų žmonių, kiek nesutikau per visą savo gyvenimą. Medicina Lietuvoje yra puiki, tik reikia jos negadinti. Jei paskutinę minutę ateiname aplankyti Indrės, sesutė, slaugutė, valytoja apsikabina, paguodžia. Tai yra kažkas nepaprasto – be galo, be galo šviesu“, – dalijosi J.Jučas, džiaugdamasis, kad Indrė jo gyvenimą praturtino puikiais žmonėms, kurių dauguma susirinko pagerbti mirusios dukros atminimo.

Prieš palaidojant urną su Indrės pelenais festivalio „Kaunas Jazz“ sumanytojas prisiminė ir įvykdytą paskutinį dukros prašymą – dalį pelenų išbarstyti Baltijos jūroje. Žodį tarė ir džiazo muzikantas bei Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

„Kai išbarstėme pelenus į jūrą, danguje nušvito saulė, – sakė J.Jučas, pastebėjęs, kad šis gamtos ženklas apniukusią dieną buvo labai simboliškas. – Minutė sunki, tragiška, bet linkiu jums visiems, kad saulė visada būtų jūsų širdyse“.

Fotogalerija:

VIDEO: Panemunės kapinėse amžinojo poilsio atgulė Indrė Jučaitė-Sarneckienė

Pirmadienį atsisveikinti su Indre Jučaite-Sarneckiene rinkosi ne tik jos šeimos nariai, artimieji bei „Kaunas Jazz“ komanda, bet ir bičiuliai bei ją pažinoję žmonės.

Laidojimo namuose „Tylos namai“, Panemunėje, atsisveikinant su I.Jučaite-Sarneckiene skambėjo džiazo muzika. Prie urnos su Indrės pelenais padėti ir jos apdovanojimai.

Vienas jų – 3-ojo laipsnio Santakos garbės ženklas, tarptautinio festivalio „Kaunas Jazz“ meno vadovei I.Jučaitei įteiktas 2014 metais. Didžiausiu jos nuopelnu įvardintas aukštas meninis festivalio lygis, kuris tarptautiniu mastu garsina ne tik Kauną, bet ir visą Lietuvą.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Indrės Jučaitės laidotuvės
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Indrės Jučaitės laidotuvės
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Atsisveikinimas su „Kaunas Jazz“ meno vadove Indre Jučaite
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Atsisveikinimas su „Kaunas Jazz“ meno vadove Indre Jučaite

Pavakare prie urnos su Indrės palaikais suskambo jos bičiulių – Kotrynos Juodzeviciūtės, Laimono Urbiko, Edmundo Federavičiaus, Sauliaus Šiaučiulio – gyvai atliekama džiazo muzika.

Atsisveikinti atvykęs Kauno valstybinės filharmonijos vadovas Justinas Krėpšta I.Jučaitę prisiminė kaip įkvepiančią asmenybę.

„Aš ją stebėjau nuo pat mažens. Ji visada buvo kūrybinga, visada išradinga, ji nenustygdavo vietoje. Labai liūdna tokią akimirką... Tokia jauna, talentinga, graži menininkė paliko mus. Bet aš manau, kad... Paskutinius kelerius metus tai buvo jos festivalis („Kaunas Jazz“ – red. past.). Mes su Jonu padiskutuodavome ir jis sakydavo: „Aš tik pakonsultuoju, viską čia daro Indrė“. Ji buvo tarptautinis žmogus. Prisikviesti tokias žvaigždes reikia ir talento, ir vadybinio talento, ir diplomatijos, ir džiazo skonio. Aišku, visa Jono šeima yra džiazuojanti. Labai gaila, kad per anksti išėjo“, – portalui Žmonės.lt sakė J.Krėpšta.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Atsisveikinimas su „Kaunas Jazz“ meno vadove Indre Jučaite
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Atsisveikinimas su „Kaunas Jazz“ meno vadove Indre Jučaite

Choreografė Marina Kolesinskienė teigė, kad be I.Jučaitės sunku įsivaizduoti džiazo pasaulį.

„Ji buvo nuostabi, stipri asmenybė, niekada nepasiduodanti, niekada nerodanti, kad kažko nesugeba, bijo, negali. Ji buvo trykštanti energija, labai kūrybinga, išradinga, temperamentinga, švytinti. Aš nelabai įsivaizduoju, kaip džiazas toliau bus be jos. Į jos vietą nėra kito žmogaus“, – sakė M.Kolesinskienė.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Atsisveikinimas su „Kaunas Jazz“ meno vadove Indre Jučaite
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Atsisveikinimas su „Kaunas Jazz“ meno vadove Indre Jučaite

Portalo Žmonės.lt žiniomis, sekmadienį, sausio 8 d., buvo išpildytas Indrės paskutinis prašymas. Dalis jos pelenų buvo išbarstyta Baltijos jūroje. Ceremonijoje dalyvavo I.Jučaitės-Sarneckienės tėtis Jonas Jučas ir šeimos bičiulis Klaipėdos meras, džiazo muzikantas Vytautas Grubliauskas. Barstant Indrės pelenus į jūrą, skambėjo gyvai atliekama V.Grubliausko muzika.

Fotogalerija:

Paskutinį „sudie“ buvo galima tarti pirmadienį ir antradienį, nuo 10 iki 14 val. Urna išnešama 14 val., laidotuvės vyko Panemunės kapinėse.

„Kaunas Jazz“ komanda velionei ir savo bendražygei skyrė jautrius žodžius:

„Sunku rasti tinkamus žodžius, tačiau turime pranešti liūdną žinią. Šiandien mus paliko ilgametė festivalio „Kaunas Jazz“ meno vadovė Indrė Jučaitė-Sarneckienė. Pastaruosius pusantrų metų Indrė festivalio veiklas koordinavo sirgdama nepagydoma onkologine liga. Sausio 6-osios vakarą jos netekome, tačiau iki paskutinių akimirkų jos širdyje švietė meilė džiazui ir aistra darbui festivalyje.

Indrės geranoriškumas ir nuoširdumas buvo tvirtas visos Kaunas Jazz komandos pamatas. 2023 metų festivalio sezone išgirsite keturis koncertus, kuriais rūpinosi būtent ji. Dėkojame visiems bičiuliams, bendražygiams ir džiazo draugams, kurie šiandien mintimis išlydi ją į paskutinę kelionę.“

VIDEO: Tarti „sudie“ Indrei Jučaitei atėjo jos šeimos nariai, bičiuliai ir kolegos

Įrašą „Kaunas Jazz“ komanda baigė šiais žodžiais: „Amžinai išliksi mūsų širdyse, Indre.“

Sužinojęs apie Indrės Jučaitės-Sameckienės mirtį, atlikėjas Linas Adomaitis feisbuke pagerbė jos atminimą jautriais žodžiais.

„Tokį Indrės žvilgsnį visuomet prisiminsiu...

Labai skaudi netektis. Giliausia užuojauta mylimiems Indrės mamai ir tėčiui. Ramybės Indrės sielai. Protas sunkiai priima, kad Jos jau nėra. Bet iš tiesų Ji yra ir bus prisiminimuose tokia pat nuoširdi, dėmesinga, jautri, linksma, turinti puikų humoro jausmą ir gebanti apginti vertybes.

Šiandien visas Lietuvos džiazo pasaulis gedi nuostabaus žmogaus, puikios organizatorės ir nuoširdžios, paprastos asmenybės – Indrės...

Ilgėsimės Tavęs... Ilsėkis ramybėje“, – feisbuke rašė L.Adomaitis.

Primename, kad žinią apie skaudžią netektį portalui Žmonės.lt patvirtino Indrės Jučaitės tėvas Jonas Jučas. Jis trumpa žinute pasidalijo ir socialiniuose tinkluose.

„Šiandien 17.25 val. mirė man brangiausias pasaulyje žmogus – vienintelė dukra Indrė išėjo. Padariau, ką galiu ir ko negaliu, bet neišsaugojau“, – rašė J.Jučas.

Žmonės.lt žiniomis, I.Jučaitė beveik dvejus metus sirgo sunkia liga – kovojo su smegenų vėžiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius