Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Sodybos šeimininkė – skruzdėlių įkaitė

Rokiškio rajono gyventoja po savo kiemą priversta lakstyti pasiutpolkės ritmu. Tokias sąlygas diktuoja sodybą užplūdusios skruzdės.
K.Grauslienė nebegali pertis skruzdžių okupuotoje pirtyje.
K.Grauslienė nebegali pertis skruzdžių okupuotoje pirtyje. / „Lietuvos žinios“ nuotr.

Kur pažvelgsi – visur skruzdės. Nesuskaičiuojama daugybė šių vabzdžių knibždėte knibžda ant pastatų sienų, sodo medžių. Pilna skruzdžių ir stiklainyje su prileista sula, ir kibire su iš šulinio pasemtu vandeniu. Ir kieme trumpam pastatytą automobilį kaip mat nusėja skruzdėlės. Iš jo išlipusi LŽ žurnalistė iškart pajuto, kaip mažyčiai padarėliai „susidomi“ netikėta viešnia.

„Okupavo“ pirtį.

„Mes su dukterimis gal ir ištvertume šią skruzdžių okupaciją. Tačiau netrukus turėtų gimti anūkėlis. Nerimauju, kad dėl skruzdžių antplūdžio vaikutis mano sodyboje negalės net paviešėti“, – pasakojo šalia Jūžintų gyvenanti tris dukras turinti keturiasdešimtmetė Kristina Grauslienė.

Tarsi visi mano namai būtų cukrumi nubarstyti ir trauktų skruzdes.

Pirkdama sodybą itin vaizdingoje vietoje moteris žinojo, kad kieme būta didžiulio skruzdėlyno. Jį sunaikino ankstesni savininkai. Todėl K.Grauslienė labai nesistebėjo, kad po jos atsikraustymo aplink sodybą vienas po kito pradėjo rastis skruzdėlynai. Jų šiuo metu net šeši. Ilgainiui skruzdės okupavo seną medinę pirtį – ir jos viduje, ir prie vienos išorinės sienos sunešė didžiulius skruzdėlynus.

Nei darbuotis, nei ilsėtis

„Erzinti skruzdės ėmė pernai. Vasarą mažoji dukrelė negalėjo žaisti nei ant smėlio, nei ant ištiesto paklotėlio. Mergaitė tik lakstė po kiemą“, – tikino K.Grauslienė.

Tačiau praėjusių metų vargai, palyginti su šiųmečiais, moteriai vien juoką kelia. Šį pavasarį skruzdės jos sodybą tiesiog padengė. K.Grauslienė nebegali nei sėti, nei ravėti. Prisėsti kieme ir gėrėtis į Jūžintų ežero vaizdu – taip pat neįmanoma. „Tarsi visi mano namai būtų cukrumi nubarstyti ir trauktų skruzdes“, – varginančiais įspūdžiais dalijosi moteris. Ji prisipažino kartą iš tiesų mėginusi vilioti skruzdes medumi – buvo palikusi jo stiklainėlį, tačiau mažieji padarėliai tokiu laimikiu visiškai nesusidomėjo.

Lipa net į lovą

K.Grauslienė pasidžiaugė bent tuo, kad taip aršiai sodybą užplūdusios skruzdės dar neokupavo namo vidaus. Nors jos ropinėja grindimis, baldais, kartais įsiropščia į lovą, gyventi dar įmanoma. „Jos nelenda prie maisto“, – pažymėjo jūžintiškė.

Užklupta neregėto skruzdžių antplūdžio K.Grauslienė kreipėsi pagalbos į vietos seniūnę ir Rokiškio rajono savivaldybės administracijos ekologę. Gavo iš jų perspėjimą, kad skruzdžių jokiu būdu negalima naikinti, o reikia visus skruzdėlynus iškasti ir pernešti į kitą vietą. Tačiau po vyro žūties našle likusi moteris teigia to padaryti nesugebėsianti.

Tik vienas būdas

Nieko daugiau patarti K.Grauslienei negalėjo ir žinomas gamtininkas, Aplinkos ministerijos Biologinės įvairovės skyriaus vedėjas Selemonas Paltanavičius. LŽ jis teigė, kad tokių skruzdžių antplūdžių būta ne vienoje ir net ne dešimtyje krašto sodybų. Visiems užkluptiesiems būdavo patariama susirasti po didžiulį polietileninį maišą, į jį sukasti gyventi trukdantį skruzdėlyną ir pernešti į iš anksto paruoštą vietą. Naująją skruzdėlyno vietą geriausia parinkti ne arčiau kaip už pusės kilometro nuo namų.

Pasak S.Paltanavičiaus, perkraustyti skruzdes geriausia anksti ryte, kol jos dar neišsibėgiojusios. Atlikti šį nelengvą darbą turėtų keletas vyrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius