Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šv. Patriko dieną sostinės Vilnia nusidažė žaliai: Užupyje – pasidabinusi minia ir pirmieji baidarininkai

Šeštadienį paminėta Šv.Patriko diena. Lauko terasoje šalia Užupio tilto ir Užupio kavinės, vilniečių ir miesto svečių mėgiamoje vietoje, Vilnelė ir vėl nusidažė žalia spalva.
Švento Patriko diena Užupyje
Švento Patriko diena Užupyje / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Tarp smalsuolių netrūko pasipuošusių šios šventės gerbėjų. Susirinkusieji buvo pasidabinę įprastais airiškais atributais: skrybėlėmis, keturlapiais dobilais, aprangoje dominavo žalia spalva.

Žmonės.lt primena, kad Švento patriko diena yra kasmetinė airiška šventė, skirta Airijos globėjui Šv. Patrikui.

Airijoje ši diena paskelbta nacionaline švente. Šiaurės Airijoje, Kanadoje, Didžiojoje Britanijoje, Australijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Argentinoje ir Naujojoje Zelandijoje ši diena nėra oficiali šventė, tačiau gausiai švenčiama.

Su Šv.Patriko diena neįmanoma sumaišyti jokios kitos kultūrinio paveldo šventės. Religines šaknis ir stiprų ryšį su tikėjimu turinti diena švenčiama kiekvienų metų kovo 17-ają, mat teigiama, kad tądien pasaulį paliko Šventasis Patrikas. Religijos nešėjas dabar yra laikomas Airijos globėju, o jo gyvenimą supa daug mįslingų istorijų, pavyzdžiui, kad jis iš salos visam laikui išvarė vietinius gąsdinusias gyvates. Nesvarbu, ar legendos turi bent šiek tiek tiesos, ar ne, Šv. Patriko garbei kasmet rengiami džiaugsmingi festivaliai ir paradai ne tik Airijoje, bet ir svetur.

Skaičiuojama, kad vien Jungtinėse Amerikos Valstijose Šv. Patriko dieną mini daugiau nei 150 mln. žmonių, o šios dienos nešvenčiančių Airijoje tiesiog nėra. Kadangi minima šventė yra paskelbta nedarbo diena, kone visi šalies piliečiai renkasi ją praleisti jungdamiesi į eisenas, gatvėse šokdami airišką džigą, dėvėdami žalios spalvos rūbus bei puošdamiesi trilapio dobilo motyvais. Be to, šalies turtų gausą ir pačią šventę siejant su itin daug turtų turinčiais piktais gnomais, airiai dėvi ir šias mitologines būtybes simbolizuojančias didžiules pliušines kepures bei netikras raudonas barzdas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius