Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
04 09 /04 11 10:57

Svajonė turėti orią pensiją kupiškietei Nidai subliuško: atsidariusi kaupimo sąskaitą patyrė šoką

Įvairius pamokymus iš politikų ir ekonomistų apie tai, kad senatvės pensijai turėtume kaupti papildomai arba liksime vargšais, girdime jau ne vienerius metus. Tuo susidomėjusi, kaupti pinigus antros pakopos pensijų fonde ėmė ir Kupiškio gyventoja Nida Šulčienė, kuri pasidalijo neįtikėtina savo istorija.
Kupiškio gyventoja Nida Šulčienė
Kupiškio gyventoja Nida Šulčienė / TV3 nuotr.

„Sutartis su pensijų kaupimo fondu buvo pasirašyta 2003-aisiais – po metų prasidėjo mano pirmosios įmokos. Mano atlyginimas buvo žymiai didesnis nei vidutinis, tad kiekvienais metais per tuos 19 metų buvo pervedama truputi daugiau nei vienas tūkstantis eurų“, – TV3 laidoje „TOP 3“ pasakojo moteris.

Moteris buvo įsitikinusi, kad jos pensija bus išties ori. Tačiau atsidariusi savo kaupimo sąskaitą, ji neteko žado. Per 19 metų Nida pervedė daugiau nei 19 tūkstančių eurų, tačiau, panašu, įvyko pensijų fondų „stebuklas“! Pinigai išgaravo: Nidai liko tik 9950 eurai, rašoma televizijos pranešime spaudai.

„Rezultatas nenustebino, rezultatas – šokiravo. Šiuo metu pensijų kaupimo fonde yra sukaupta nepilni 10 tūkstančių eurų. Kasmet pervedu po 1000 eurų, o mano grąža – 523 eurai“, – negali patikėti moteris.

Dar labiau Nida nustebo tuomet, kai pradėjo aiškintis, kokia galėtų būti to priežastis. Todėl šiandien ji neslepia – jei tik galėtų, jau šiandien nutrauktų visus privačius kaupimus ir kauptų pati, savarankiškai. Tik bėda ta, kad pasitraukimas iš pensijų fondų antros pakopos – negalimas, rašoma pranešime spaudai

„Ataskaitose visada buvo paaiškinimas, kad investicija nepasiteisino, kad krito kuro kainos, kad pandemija sugraužė, po to karas prasidėjo... Be abejo, aš tokią investiciją atsiimčiau pačią pirmą dieną, nes prarandi pusę pinigų“, – laidoje „TOP 3“ dalijosi kupiškietė.

Lietuvos investicijų ir pensijų fondų asociacija: „Mūsų vertinimu, informacija neatitinka tikrovės“

Į TV3 televizijos laidos „TOP 3“ reportažą sureagavo Lietuvos investicijų ir pensijų fondų asociacija (LIPFA). Su portalu 15min ji pasidalijo komentaru, kuriame teigė, kad ši situacija kelia abejonių.

„Mūsų vertinimu, paskelbta informacija yra neatitinkanti tikrovės, nes II pakopos kaupime net teoriškai negali būti žmonių, kurie per visą kaupimo laikotarpį nuo 2004 m. būtų gavę neigiamą investicijų grąžą vertę, jau nekalbant apie straipsnyje minimos vertės sumažėjimą.

Nuo 2004 metų, kuomet veikia II pensijų pakopos kaupimas, kaupiantieji susidūrė su keletu finansų krizių, tačiau visų pensijų fondų veikla per ilgesnį laikotarpį yra pelninga. Tą nulėmė profesionalus pensijų fondų valdymas – investicijų ir jų rizikos diferencijavimas, sudėtinių palūkanų efektas, kiti veiksniai.

LIPFA skaičiavimai rodo, kad jeigu kaupimo pavyzdžiu būtų pasirinktas asmuo, jau sulaukęs pensinio amžiaus (68 metų), kuris visą laiką nuo II pakopos įkūrimo kaupė labai konservatyviai, jis vis tiek skaičiuotų teigiamą investicijų grąžą. Tarkime, šis asmuo nuo 2004 metų kaupė mažos akcijų dalies fonde, o nuo gyvenimo ciklo fondų formato įdiegimo 2019 metais – turto išsaugojimo fonde. Net tokiu atveju šiemet kovo pabaigoje jo viso kaupimo investicijų grąža siektų +17 proc. ir sudarytų beveik 1,5 tūkst. eurų.

Asociacijos nariai maloniai kviečia minėto reportažo dalyvę, jai pageidaujant, susisiekti su jos pensijų fondą valdančia įmone ir gauti tikslią informaciją apie jos pensijų kaupimo rezultatus nuo kaupimo pradžios“, – teigiama LIPFA komentare.

„TOP 3“ – pirmadieniais-ketvirtadieniais, 21 val. per TV3.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius