-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 30 /16:20

Teismo verdiktas Algiui Greitai už dainelę apie Juozą Statkevičių: dizaineriui padaryta 150 eurų žala

Nuožmią humoristinę dainelę „Škurlis“ apie dizainerį Juozą Statkevičių sukūręs humoristas Algis Ramanauskas-Greitai šiokį tokį pažeidimą padarė. Taip nusprendė Vilniaus miesto apylinkės teismas, pripažindamas dizainerio teisės į atvaizdą pažeidimą ir įpareigodamas humoristą simboliškai atlyginti padarytą moralinę žalą.
Algis Ramanauskas ir Juozas Statkevičius
Algis Ramanauskas ir Juozas Statkevičius / 15min nuotr.

Sostinės teisme trečiadienio popietę paskelbtas sprendimas išnagrinėtoje civilinėje byloje dėl humoristo Algio Ramanausko-Greitai sukurtos dainelės „Škurlis“, kurios vaizdo klipe buvo panaudotas dizainerio Juozo Statkevičiaus atvaizdas. Ne paslaptis, kad ieškovą šioje byloje labiausiai papiktino ne vien galima nuotraukos vagystė, o kontekstas, kuriame ji buvo panaudota.

Savo ruožtu atsakovu tapęs Algis Ramanauskas-Greitai laikosi pozicijos, kad kaip menininkas ir Lietuvos patriotas, negalėjo neduoti kūrybiško atkirčio dizaineriui už jo neigiamus viešus pasisakymus apie mūsų šalį.

„Laikyk smūgį, Juozai“, – taip sakė humoristas, pabrėžęs, kad viešoje erdvėje politikuoti pabandęs dizaineris turėjo būti pasirengęs ir atremti kritiką.

„Kokia ten kritika, kai ten esu piešiamas kaip pi*dukas, mano klientės – debilės. Kaip gali jaustis, kai esi sutryptas? Jei kalbama apie b**** čiulpimus – tai yra apgailėtinas menas“, – bylos nagrinėjimo metu, per akistatą su atsakovu A.Ramanausku, emocijų neslėpė ieškovas J.Statkevičius.

Bylą išnagrinėjusi teisėja paskelbė, kad J.Statkevičiaus ieškinį tenkina iš dalies. Pripažindamas teisės į dizainerio atvaizdą pažeidimą, teismas įpareigojo atsakovą atlyginti neteisėtu poelgiu padarytą žalą – 150 eurų. Sprendime pažymima, kad J.Statkevičiaus nuotraukos A.Ramanauskui prireikė ne šiaip sau, o siekiant ją panaudoti neigiamame kontekste.

Teismas įvertino ypatingai vulgarų paskutinį klipo sakinį.

Teisėjos vertinimu, to neigiamo konteksto įžvelgti nebūtų galima, jei ne paskutinis, itin drastiškas dainelės „Škurlis“ sakinys apie tariamą J.Statkevičiaus asmeninį gyvenimą. „Klipe naudojama daug nenorminės, necenzūrinės leksikos, bet pati leksika savaime nepažeidžia asmens garbės ir orumo. Tačiau teismas įvertino ypatingai vulgarų paskutinį klipo sakinį, kuriame atsakovas pateikia tam tikras nuorodas į asmenines ieškovo gyvenimo detales, kaip jas įsivaizduoja dalis visuomenės. Teismo vertinimu, būtent šiuo paskutiniuoju sakiniu ir buvo klipas įžeidus bei pažeidžiantis teisę į atvaizdą“, – motyvavo teisėja.

Kita vertus, palyginti mažą kompensacijos sumą teismas nustatė atsižvelgdamas į tai, kad pats ieškovas viešoje erdvėje galėjo sukelti neigiamą požiūrį į save, kai neigiamai atsiliepė apie Lietuvą: „Ne vien tik atsakovo padarytas teisės pažeidimas sukėlė neigiamas pasekmes, bet ir paties ieškovo prieš tai išsakyti teiginiai galėjo sulaukti neigiamos visuomenės reakcijos.“

Teismas taip pat įpareigojo atsakovą padengti ieškovui 572 eurus bylinėjimosi išlaidų.

Kaip jau pasakojo 15min, 10 000 eurų kompensacijos iš humoristo reikalaujantis J.Statkevičius teisme buvo prasitaręs, kad į dainelę „Škurlis“ sureagavo itin jautriai ir skausmingai. Dar labiau jis išgyveno dėl savo mamos reakcijos ir sveikatos: baiminosi infarkto, net mirties.

Tuo metu A.Ramanauskas prisipažino nesitikėjęs, kad mados guru yra toks jautrus. Bet kokiu atveju J.Statkevičiaus ir jo advokačių ieškinį atsakovas buvo prašęs besąlygiškai atmesti.

VIDEO: Dėl J.Statkevičių įžeidusio filmuko teismo slenkstį minantis A.Ramanauskas: „Laikyk smūgį, Juozai“

Nei atsakovas, nei ieškovas šiandieną į posėdį neatvyko, teisme nepasirodė ir šalių advokatai. Tačiau garsenybių bylos sprendimo paskelbimas sukėlė milžinišką žiniasklaidos susidomėjimą. Dėl to po posėdžio teisėja geranoriškai sutiko pakomentuoti šio rezonansinio teisinio proceso peripetijas ir savo sprendimo motyvus.

VIDEO: Teismas paskelbė pirminį sprendimą Juozo Statkevičiaus ir Algio Ramanausko-Greitai ginče

Šiandienis Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimas dar neįsiteisėjo, visą mėnesį dėl jo gali būti pateiktos apeliacijos tiek iš J.Statkevičiaus, tiek iš A.Ramanausko-Greitai pusės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius