TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ūkio gyvūnų sodyba „Trys paršeliai“ sulaukė „Fusedmarc“ vokalistės ir kitų garsenybių palaikymo

Vegetarizmo tendencijoms įsibėgėjant ir šalyje stiprėjant gyvūnų teisių judėjimui, šalia mėsos pakaitalų (augalinės dešros, veganiškų burgerių) ir kitų naujovių, Lietuvoje atsirado ir dar vienas nematytas, bet vakarų europiečiams jau seniai pažįstamas reiškinys: Trakų rajone atsidarė pirmoji kankintiems ūkio gyvūnams globoti skirta sodyba.
Gintarė Gurevičiūtė, Viktorija Ivanovskaja
Gintarė Gurevičiūtė, Viktorija Ivanovskaja / „Trys paršeliai“ nuotr.

Sodyboje „Trys paršeliai“ taikios, į skerdyklą nevedančios senatvės laukia kone 30 gyvūnų. Organizacijos puslapyje skelbiamos visų jų patekimo į prieglaudą istorijos išties griebia už širdies ar net primena siaubo filmą: višta Liusi buvo gyva išmesta į konteinerį šalia paukštyno kartu su negyvomis vištomis ir palikta lėtai mirčiai, bet gailestingi žmonės ją iš ten išvadavo; avinai Romka ir Dolis tarnavo kaip mokomoji priemonė inkjekcijas leisti ir kitas procedūras atlikti besimokinantiems būsimiesiems veterinarams; karvė Zuika metų metus tūnojo tamsiame tvarte, iki kelių braidydama po savo mėšlą.

Pasak saugių namų gyvūnams įkūrėjų, šios negailestingo elgesio su gyvūnais istorijos – toli gražu ne išskirtinės. „Net labai norėdami negalėtume išgelbėti visų Lietuvos ūkiuose ir kaimuose kenčiančių individų, juk vien vištų mūsų šalyje kasmet paskerdžiama po 50 milijonų“, žiauriai skambančius faktus ramiai įvardija VšĮ „Trys paršeliai“ direktorė Viktorija Naujokaitė. Pasak jos, „Trijų paršelių“ svarbiausia misija – ne tik išgelbėti, pagydyti ir aprūpinti kiek įmanoma daugiau gyvūnų, bet ir užsiimti šviečiamąja veikla: leisti žmonėms susipažinti su įprastai maistu paverčiamais gyvūnais naujame kontekste, skatinti visuomenę susirūpinti gyvūnų gerovės problemomis ir geriau suvokti jų mastą bei pobūdį.

„Trys paršeliai“ nuotr./Radvilė Labutytė
„Trys paršeliai“ nuotr./Radvilė Labutytė

Garsenybės suskato remti „alternatyvią fermą“

„Trijų paršelių“ sodybos gyventojai jau spėjo tiek išgarsėti, kad kai kurios Lietuvos garsenybės čia net turi po mėgstamiausią savo gyvūną. „Karvė Zuika mane visiškai sužavėjo nuo pat pirmo žvilgsnio“, – juokiasi aktorė Elžbieta Latėnaitė, ir čia pat surimtėjusi prašnenka apie būtinybę gyvūnams turėti stabilius namus. „Būtų nuostabu, jei Viktorija ir Edvardas (VšĮ „Trys paršeliai“ įkūrėjai) galėtų įsigyti šią sodybą, kurią dabar skolinasi.“

Aleksandros Balinskajos nuotr./Elžbiet Latėnaitė
Aleksandros Balinskajos nuotr./Elžbieta Latėnaitė

Dar vienas gyvūnus pamilęs aktorius, susižavėjęs „Trijų paršelių“ misija – Vytautas Rumšas. Organizacijai paleidus „Generosity“ sutelktinio finansavimo kampaniją, kuria bandoma surinkti pinigų tam, kad aktyvistai galėtų įsigyti sklypą, kuriame jau yra įsikūrę sykiu su beveik 30-čia gyvūnų, internete pasirodė vaizdo įrašas, kuriame aktorius nuoširdžiai ragina savo gerbėjus paaukoti „Trims paršeliams“. „Nebūkite tuo vilku, kuris nupūs paršelių namelį; verčiau būkite jų draugu“, – šmaikštauja V.Rumšas.

Pagarsėjusi vegetarė Gintarė Gurevičiūtė taip pat nevengė paskatinti socialinių tinklų vartotojų „atsisakyti eilinės nereikalingos bandelės ar kavos puodelio ir geriau paaukoti kelis eurus kilniam tikslui“.

VIDEO: Gintarė Gurevičiūtė kviečia padėti „Trims paršeliams“ įsigyti sodybą

Fermos gyvūnų apsaugos organizacijai paramą išreiškė ir nacionalinio „Eurovizijos“ atrankų nugalėtoja „Fusedmarc“ grupės vokalistė Viktorija Ivanovskaja. „Būtų baisu, jei saugūs namai gyvūnams taptų visai nesaugūs ir turėtų užsidaryti dėl finansinio nesaugumo. Vaikams ekskursijos į „Trijų paršelių sodybą“ galėtų tapti puikiu laiko praleidimu ir tikra atjautos pamoka, o ir suaugusiems verta prisiminti, kokį ryšį pajėgdavo patirti su gyvūnais, kai patys dar buvo vaikai“, – šypsojosi dainininkė.

„Trys paršeliai“ nuotr./Viktorija Ivanovskaja
„Trys paršeliai“ nuotr./Viktorija Ivanovskaja

Vienintelę ūkio gyvūnus globojančią įstaigą lanko bei yra pamėgę ir daugiau garsių Lietuvos žmonių – dainininkas Vaidotas Valiukevičius, manekenė Radvilė Labutytė, o juvelyrikos dizainerė Jurga Lago su šeima net pakliuvo į vaizdo įrašą, kuriuo „Trys paršeliai“ skatina žiūrovus aukoti jų sutelktinio finansavimo kampanijai, skirtai įsigyti sodybos sklypą.

Pirmąją ūkio gyvūnų prieglauda Baltijos šalyse išgelbės muzika?

„Trys paršeliai“ tapo pirmaisiais saugiais namais fermos gyvūnams Baltijos šalyse; nei Estijoje, nei Latvijoje panašių sodybų (anglakalbiame pasaulyje tokio pobūdžio įstaigos vadinamos „farm sanctuary“) kol kas nėra, todėl „Trijuose paršeliuose“ lankytojų iš šių šalių netrūksta.

„Labai tikimės, kad galėsime tapti teisėtais šio sklypo savininkais, sukurti geresnes sąlygas gyvūnams ir pagaliau pastatyti namelį, kad turėtų kur apsinakvoti svečiai – juk kai kurie iš jų pas mus atvyksta iš toli“, – viltimis dalijosi V.Naujokaitė. „Galbūt ekskursijų lankytojai ir vasaros poilsiautojai galėtų prisidėti išlaikant „Trijų paršelių“ gyvūnus. Jų gydymas kartais kainuoja itin brangiai“, – dalį ateities planų atskleidė gyvūnus prižiūrėti ir slaugyti per pusantrų metų išmokęs Edvardas Stalionis.

Gyvūnams ir juos globojantiems aktyvistams padėti pasiryžo net trys muzikos grupės. Balandžio 4 d. muzikos klube „LOFTAS“ labdaros koncertą, skirtą paremti „Trims paršeliams“, surengs Lietuvos regio/dub scenoje jau kurį laiką dominuojantys „Ministry of Echology“, lietuviško indie mėgėjų numylėti „Baltasis kiras“ ir sparčiai kylančios dancerock žvaigždės „The Roop“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius