Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Vaikų linijos“ socialinis eksperimentas apie patyčias: Donatas Montvydas pasidalijo savo išgyvenimais

„Vaikų linijos“ akcijos „Neleisk sunkumams užaugti“ veidu tapęs Donatas Montvydas sako, kad patyčių tema jam artima. Dainininkas neslepia vaikystėje pats kentėjęs nuo pašaipūnų, todėl šiandien siekia apie patyčias prabilti garsiai: drąsina vaikus pakovoti už save ir neleisti kitiems jų engti.

Prie akcijos „Neleisk sunkumams užaugti“ prisijungęs ir jos veidu tapęs dainininkas Donatas Montvydas neslepia: jis žino, ką reiškia, kai iš tavęs tyčiojasi.

„Manau, su patyčiomis susiduria dauguma vaikų. Rajone, kuriame užaugau, buvo nemažai užgauliojimų. Arba turėdavai priklausyti tai pusei, kuri užgaulioja, arba kitai, kurią užgauliodavo. Aš negalėjau pateisinti smurto, negerų žodžių. Būdavau stebėtojas arba tas, kuris tai patirdavo. Todėl patyčios man artimos. Nežinau, kodėl vaikai taip elgėsi. Vaikai yra arti gamtos, nori „išsibandyti“ – pamatyti, kaip atrodo skausmas, būti stipresniu už kitą, įrodyti savo vietą po saule“, – Žmonės.lt sakė dainininkas.

Sako, tyčiojosi iš jo dėl kelių priežasčių: „Galbūt iš manęs tyčiojosi, nes aš mokiausi muzikos mokykloje. Galbūt nes dainuojantis vyras, vaikinas nėra labai populiaru – atrodo mergaitiška. Kita priežastis – išvaizda. Aš visad būdavau smulkus. Dar man visada patikdavo bendrauti su merginomis. Visad jaučiau, kad tai su jomis turiu apie ką pakalbėti, o ne su berniukais. Ir žaisdavau visąlaik su merginomis – šokdynės ir taip toliau. Tie vaikinai, kurie lakstė su pistoletais, galvojo „ką jis čia daro“. Iš to kilo natūralus manęs vertinimas.“

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./filmavimo akimirka
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Filmavimo akimirka

Dabar Donatas – suaugęs vyras, vienas populiariausių šalyje dainininkų, kuriam pavydėti galėtų daugelis. Koja kojon su tuo pavydų, atrodytų, galėtų eiti ir pašaipos. Ar dabar kas nors šaiposi?

„Suaugę žmonės savo nuomonę reiškia sąmoningiau. Nepavadinčiau to patyčiomis. Bet dažnai jie kalba nepagalvoję, savo nuomonę sako nederama forma. Ta forma būna skaudinanti. Kritika yra gerai, bet dažnai žmonės ją sako neargumentuotą. Manau, pateikimo forma yra menas. To mokausi scenoje – priėjimo prie žmonių taip, kad jie mane suprastų“, – svarstė D.Montvydas.

Prieš patyčias – ir dukra Adelė

Kartu su žmona Veronika atlikėjas augina trejų dukrelę Adelę, ji jau lanko darželį. Donatas pasakojo, kad dukrytė nuo mažų dienų pasisako prieš patyčias.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Donatas Montvydas
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Donatas Montvydas su akcijos dalyviu Ąžuolu

„Adelytė yra labai drąsi, dominuojanti. Ji jautri ir labai nemėgsta smurto. Žinoma, nepavadinčiau to smurtu, bet kartais ji mato, kaip vaikai vienas prieš kitą pakelia ranką. Aišku, ten žaidimo forma. Pamačiusi tai ji iškart pradeda liūdėti, šiek tiek graudintis, pati rėkti, kad vaikai taip nedarytų. Jaučiu, kaip ji jaučia tai. Gal tai paveldima iš tėvų? Mes patys jautrūs tam. Manau, kad tas bus visą gyvenimą, tai ateina iš gamtos“, – svarstė.

Žinoma, ir patys su žmona mažylę jau stengiasi mokyti: „Jai tik treji metai, taigi kalbu apie tokius dalykus žaidimo forma. Sakome jai, kad tarpusavyje reikia draugauti, nesimušti, padėti vienas kitam, apginti. Visgi kol kas pasireiškia jos prigimtis, tas auklėjimas tik prasideda. Žinoma, kalbame apie tai.“

Ką D.Montvydas patartų tiems, kurie kenčia nuo patyčių?„Manau, kad reikia mokėti apsiginti. Kovų menai, mokėjimas apsiginti ir apginti kitą yra svarbu. Jei turite galimybę, užsiimkite, sportuokite, lavinkite savo kūną, būkite fiziškai stiprūs. Vaikystėje buvau tokioje situacijoje. Man buvo 12 metų, šeši šiek tiek vyresni berniukai apstojo mane einantį į mokyklą. Vienas turėjo peilį. Kai esi prieš šešis ir peilį, tai rizikuoti dėl telefono, kai tave gali papjauti... Jam tai kas, jis nepilnametis, o tu būsi ligoninėje, gali išgyventi arba ne. Yra situacijų, kur geriau stovėti ir atiduoti, ką turi, yra situacijų, kur geriau tiesiog bėgti. Mano treneris yra pasakęs, kad geriausias dalykas yra greitos kojos. Tada nerizikuoji, kad kažkam suduosi ir sužeisi, dėl ko gali tekti prisiimti atsakomybę. O esant galimybei, reikia apsiginti. Kartais reikia suprasti savo poziciją tarp kitų. Nesakau, kad fizinė jėga visada pasiteisina, bet reikia mokėti ją panaudoti“, – sakė.

Apie akciją „Neleisk sunkumams užaugti“

Prieš patyčias nukreiptą akciją „Neleisk sunkumams užaugti“ organizuoja „Vaikų linija“, Vilniaus Lietuvos tūkstantmečio „Rotary“ klubas ir prodiuserinė kompanija „TymDrym“. Prie akcijos prisijungė ir jos veidais tapo garsūs dainininkai – Donatas Montvydas, Merūnas Vitulskis ir Vilija Matačiūnaitė.

Akcija taps socialiniu ekperimentu – reklama, kuri sieks atkreipti tiek suaugusiųjų ir vaikų dėmesį į tai, jog susidūrus su atrodytų mažais sunkumais, nuo pat pradžių būtina kalbėtis, kitaip tariant, neleisti sunkumams užaugti.

Pagrindinis akcijos tikslas – „Vaikų linijos“ populiarinimas siekiant atkreipti kuo didesnį visuomenės dėmesį į skaudžiausią savižudybių problemą. Dažnai skaudūs išgyvenimai, galintys vesti prie savižudybės, pradeda kauptis dar vaikystėje. Išgyvenant kiekvieną sunkumą, vaikui labai svarbu sulaukti suaugusiųjų išklausymo ir palaikymo. Kai taip nenutinka ir problema nesprendžiama, sunkumų daugėja, o vaiko išgyvenimai stiprėja ir galiausiai gali baigtis mintimis apie savižudybę ar net bandymu nusižudyti.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Donatas Montvydas
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Donatas Montvydas

Vaikai dažnai prisipažįsta, kad nepasakoja savo skaudžių išgyvenimų šeimos nariams ar mokytojams, nes nenori, nedrįsta ar bijo jų netinkamos reakcijos. Todėl labai svarbu vaikus drąsinti, pasidalinti išgyvenimais ir ieškoti pagalbos.

Socialinei akcijai „Neleisk sunkumams užaugti“ bus nufilmuoti trys skirtingi klipai – po vieną su D.Montvydu, M.Vitulskiu ir V.Matačiūnaite, taip pat viešumoje pasirodys reklaminiai akcijos plakatai.

Akcijos partneriai – 15min, Vilniaus Lietuvos tūkstantmečio „Rotary“ klubas ir prodiuserinė kompanija „TymDrym“.

VIDEO: D.Montvydas prisiminė patirtas patyčias ir susidūrimą su peiliu ginkluotais paaugliais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius