-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaistas be šalutinio poveikio

Linas nuo žilos senovės yra vienas iš populiariausių augalų mūsų šalyje, pasakose ir dainose apdainuotas, saugojęs savo gydomosiomis savybėmis sveikatą bei dabinęs mūsų protėvius iš linų pluošto išaustomis drobelėmis. Pastaruoju metu gydymas linais vėl populiarėja.
Buteliukai
Buteliukai / Photos.com nuotr.

Liaudies medicinoje dažniausiai naudojamos linų sėklos (sėmenys) ir iš jų išspaustas aliejus. Sėklos rudai gelsvos, blizgančios, lygiu paviršiumi, bekvapės. Jose yra 30-40 proc. riebalinio aliejaus, 20-25 proc. baltymų ir 10-20 proc. gleivių. Lino, kaip gleives kaupiančio augalo, gydomasis poveikis toks: gleivingosios medžiagos, patekusios ant virškinamojo trakto gleivinės arba žaizdos paviršiaus, sudaro plėvelę, kuri pažeistus audinius apsaugo nuo išorinių dirgiklių. Be to, šios gleivės absorbuoja patekusias į organizmą nuodingąsias medžiagas, todėl šios negali patekti į kraują ir apnuodyti organizmo.

Linų sėklose yra riebalinio aliejaus, karotino, glicerinų, angliavandenių, organinių rūgščių, fermentų, glikozido linamarino, vitamino A, B, E ir P. Linų sėklos yra puikus energijos šaltinis.

Linų sėklų gydomasis poveikis

Senovės Rytų medicinoje linų sėklos buvo vartojamos kaip vaistas, valantis organizmą. Linų sėklos slopina uždegimus, trukdo susidaryti opoms, apsaugo gleivines, šiek tiek laisvina vidurius, lengvina atsikosėjimą, trukdo vystytis aterosklerozei, skatina tulžies ir šlapimo išsiskyrimą, šalina iš organizmo šlakus ir toksinus.

Sutrikus organizme medžiagų apykaitai, ryte ir vakare patariama valgyti linų sėklų, užsigeriant vandeniu arba pienu.

Ilgai negyjančias žaizdas patariama pabarstyti pakepintų linų sėklų milteliais. Šie milteliai pagreitina žaizdos gijimą, slopina skausmą ir niežulį.

Jei skauda žarnyną, porą savaičių valgykite linų sėklų.

Linų sėklos padidina pieno išsiskyrimą maitinančioms motinoms.

Linų sėklų antpilas

Linų sėklų antpilu (gleivėmis) patariama gydyti skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę, stemplės uždegimą, gastritą, lėtinį kolitą, šlapimo pūslės ir inkstų uždegimus, bronchų ligas, užkimimą. Jo patariama lašinti į akis sergantiems konjunktyvitu.

Linų sėklų antpilą ruoškite taip: 1 šaukštą sėklų užpilkite 1 stikline verdančio vandens, maišykite 15 minučių, kad išsiskirtų gleivės, po to nukoškite. Gerkite po pusę stiklinės 3-4 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį. Paruoštas gleives laikykite vėsioje, tamsioje vietoje. Vartojimui jos tinka 2 paras.

Linų sėklų nuoviras

Linų sėklų nuoviru patariama gydyti virškinamojo trakto ligas, ypač tinka sergantiems cukriniu diabetu, ateroskleroze, hipertenzija ir kepenų ciroze. Stipriai kosint, sergant plaučių ar bronchų ligomis labai naudinga gerti linų sėmenų nuovirą su medumi.

Linų sėklų nuovirą gaminkite taip: 2 šaukštelius linų sėklų užpilkite 2 stiklinėmis vandens, pavirkite 10-15 minučių, uždenkite ir palikite 10 minučių nusistovėti, po to dar 5 minutes pamaišykite ir nukoškite. Geriausiai veikia tik šviežias linų sėmenų nuoviras.

Sergant skrandžio ir žarnyno ligomis, hemorojumi, podagra ir reumatu gerkite šio nuoviro po 2 šaukštus 10 minučių prieš valgį.

 Linų sėklų nuoviro patariama gerti, jei dėl širdies bei inkstų ligų patinsta veidas ir kojos. Karšto nuoviro, galima ir nenukošto, patariama gerti po pusę stiklinės kas 2 valandas 6-8 kartus per dieną. Patinimas nuslūgsta po 2-3 savaičių.

Gydydami burnos gleivinės opeles, šiuo nuoviru skalaukite burną kelis kartus per dieną.

Jei užkietėjo viduriai, šio nuoviro gerkite ryte prieš pusryčius. Besiskundžiantiems nuolatiniu vidurių užkietėjimu kasdien prieš miegą išgerkite po stiklinę šviežiai paruošto linų sėklų antpilo su visomis sėklomis: 1 šaukštelį linų sėklų užpilkite 1 stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite nusistovėti.

Sergant kolitu patariama statyti šio nuoviro klizmas.

Inkstų valymas ir sklerozės gydymas

Inkstų valymui pasigaminkite tokio nuoviro: 1 linų sėklų užpilkite 1 stikline vandens ir užvirkite. Dvi paras gerkite šio nuoviro po pusę stiklinės kas 2 valandas. Gydymas bus dar efektyvesnis, jei nuovirą pasaldinsite medumi.

Sklerozei gydyti linų sėklų nuovirą gaminkite taip: sutrinkite 2 šaukštus linų sėklų, miltelius suberkite į emaliuotą puodą, užpilkite puse litro verdančio vandens ir pavirkite 5 minutes ant silpnos ugnies neatidengdami dangčio, po to palikite atvėsti. Jei nuoviro paviršiuje susidarė plėvelė, jos neišmeskite, vėstant nuovirui, plėvelė nugrims. Šiltą nuovirą išgerkite pusvalandį prieš pusryčius.

Gydomieji kompresai

Sutrintas linų sėklas suberkite į drobinius maišelius, 10 minučių pamirkykite karštame vandenyje ir uždėkite ant gydomų vietų.

Gydomieji kompresai malšina reumato, pilvo, inkstų bei tulžies pūslės skausmus.

Šiais kompresais gydykite krūtų uždegimą.

Votys greičiau pratruks ir išgis, jei ant jų dėsite karštus linų sėmenų kompresus.

Karštus linų sėklų kompresus patariama dėti padidėjus kepenims.

Kompresams taip pat naudojamos sausos, keptuvėje truputį apskrudintos linų sėklos. Jas reikia supilti į natūralaus audeklo maišelį, uždėti ant skaudamos vietos (sąnarių, juosmens, pečių ir pan.) ir palaikyti, kol sėklos atšals.

Linų aliejus

Linų sėklų aliejuje yra daug neprisotintų riebiųjų rūgščių, kurios kraujyje mažina cholesterolio kiekį. Linų sėmenų aliejus neturi žalingo šalutinio poveikio, todėl jį dar vadina jaunystės eliksyru. Gydymui tinka tik šaltu būdu išspaustas aliejus, jo negalima kaitinti. Galima gydytis ir šiuo aliejumi, sumaišytu su alyvų aliejumi, sviestu, rūgpieniu, kefyru, jogurtu, medumi, vaisiais. Sėmenų aliejaus galima gerti 2-3 kartus per dieną po 1-2 šaukštus. Juo patartina gydytis ne ilgiau kaip 1-2 mėnesius.

Jei dažnai užkietėja viduriai prieš miegą išgerkite 1-2 šaukštus sėmenų aliejaus.

Sergantiems astma patariama gydytis linų aliejumi. Manoma, kad jau po kelių gydymo dienų sveikata žymiai pagerėja.

Jei vartosite sėmenų aliejaus, sumažės rizika susidaryti trombams širdyje, plaučiuose, galvos smegenyse, sumažės kraujo spaudimas ir antsvoris.

Sėmenų aliejumi tepkite sutrūkinėjusias ir žvynelinės pažeistas odos vietas. Galite nakčiai gydomas vietas aprišti linų sėmenų aliejuje sumirkytais tvarsčiais.

Linų aliejus gerina regėjimą.

Sėmenų aliejus gydo nuospaudas ir naikina karpas, tepkite 2 kartus per dieną.

Linų sėmenų aliejumi patariama tepti plaukus, jie pradeda geriau augti ir blizgėti: 15 minučių prieš plaudami galvą, plaukus sutepkite linų sėmenų aliejaus ir kiaušinio trynio mišiniu.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius