Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje – ištaiginga gurmanų vakarienė: šventiškai pasipuošę svečiai ir pavasariški gardumynai

Tarptautinė gastronomijos asociacija „Chaîne des Rôtisseurs“ Lietuvoje jau aštuoniolika metų vienija maisto entuziastus, besidominčius gastronomijos menu ir gėrimų vartojimo kultūra. Penktadienio vakarą gero maisto mylėtojai rinkosi Vilniuje: čia vyko asociacijos ataskaitinis vakaras, o jį vainikavo prezidento vakarienė.

„Chaîne des Rôtisseurs“ – tarptautinė gastronomijos asociacija, įkurta 1950 metais Paryžiuje. Ji vienija šios srities profesionalus ir mėgėjus, kurie domisi kulinarijos menu, gėrimų vartojimo kultūra ir dalijasi sukaupta patirtimi.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Stikliuose tradicinis gurmanų gildijos metinis susitikimas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Stikliuose tradicinis gurmanų gildijos metinis susitikimas

Asociacijos padalinys Lietuvoje siekia skatinti gastronomijos meno vystymąsi rengdamas gurmaniškus pietus ir vakarienes įvairiuose restoranuose. Lietuva yra 81-a valstybė pasaulyje, prisijungusi prie tarptautines „Chaîne des Rôtisseurs“ asociacijos, turinčios daugiau nei 24 tūkst. narių.

Penktadienio šventinė vakarienė vyko sostinės „Stiklių“ restorane, čia buvo pristatytas ir naujasis pavasario meniu. Virtuvei vadovauja naujas šefas – Audrius Burokas.

Fotogalerija:

„Laikui bėgant keičiasi mados, keičiamės ir mes: meniu tobuliname nuolat. Kasmet jį stengiamės sukurti tokį, kad patiekalai nesikartotų ir neprimintų ankstesniųjų metų, – teigia „Stiklių“ bendraturčiai Aleksandras Ciupijus ir Romas Zakarevičius. – Džiaugiamės, kad pavyko sukurti nuostabų desertą – gražų ir pavasarišką. Žvilgsnį trauks ir juodos bei gelsvos spalvos koldūnai, nulipdyti iš skirtingų tešlų su šalavijų lapais ir trumais. Pavasarinis meniu pavyko labai įdomus.“

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Stikliuose tradicinis gurmanų gildijos metinis susitikimas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Stikliuose tradicinis gurmanų gildijos metinis susitikimas

Vakaro svečiams patiekta penkių patiekalų vakarienė. Ji prasidėjo nuo vieno kąsnio užkandėlės – rikotos ir trumų tortellini su obuolių vandeniu, šalavijais ir riešutų puta. Pirmajam užkandžiui patiektas tunų tatakis su arbūzo ir paprikos karpaču bei arbūzo ledais, antrajam – argentinietiškos krevetės su agurkų gaiva, midijų emulsija ir juodaisiais ikrais. Svečiai puikiai įvertino karštąjį patiekalą – ėrienos nugarinę su mėlynųjų bulvių piurė, batatų šimtalapiu ir baklažanų kapotiniu, o desertui skanavo kavos krembriulė su juodųjų serbentų konfitu ir alaus brauniu.

„Chaîne des Rôtisseurs“ stalo taisyklės

Stalo menas ir „Chaîne des Rôtisseurs“ kultūra buvo Jeano Valby gastronominė idėja. Tai reiškia būti gurmanu, palaikyti harmoningus ir draugiškus socialinius ryšius su kitais. Save džiuginti ne tik valgymu, bet ir patiekalų skonio ir kokybės įvertinimu. Remdamiesi savo įsitikinimais, asociacijos „Chaîne des Rôtisseurs“ nariai turi patvirtinti, kad gerbs draugijos taisykles:

  • Vynas nemaišomas su vandeniu.
  • Vanduo visada turi būti ant stalo.
  • Troškulys malšinamas vandeniu, o norint pasimėgauti renkamasi vynas.
  • Nerekomenduojama dėti ant stalo druskos arba pipirų.
  • Kadangi patiekalai yra paruošti geriausių meistrų virėjų, negalima abejoti jų darbu ir žiniomis. Geras kulinaras yra kaip dailininkas. Buvęs „Chaîne des Rôtisseurs“ prezidentas yra pasakęs: jeigu perki žymaus menininko, tokio kaip Rubensas, Moro, Picasso, kūrinį, tai negali jo papildyti savo potėpiais.
  • Prie stalo nerūkoma, tai yra leidžiama tik po kavos. Ir, žinoma, neprašoma kavos iš karto po pirmojo patiekalo.
  • Prie stalo nediskutuojama. Taip pat negalima pakilti nuo stalo patiekalų keitimo metu. Gal tik išskyrus atvejus, kai tai yra būtina.
  • Atsiradus naujoms technologijoms, į taisykles dar buvo įrašytas vienas punktas: valgant išsijungiamas mobilusis telefonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius