Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vilniuje – pirmasis šaltibarščių festivalis: šimtai žmonių leidosi čiuožykla į sriubos dubenį

Vilniuje surengtas pirmasis „Pink Soup Fest“ (liet. „šaltibarščių festivalis“), kurio metu vyko įspūdingiausio kostiumo rinkimai, visi norintys galėjo nučiuožti į į didžiausią dirbtinį šaltibarščių dubenį, dalyvauti aštriausių šaltibarščių rungtynėse, pamatyti rekordinį puodą rožinės sriubos ir jos paskanauti. Ir tai tik dalis veiklų, kurias siūlė vilniečiams ir miesto svečiams pirmą kartą surengtas festivalis. Renginį nuspalvino ir unikalios partnerių siūlomos šaltibarščių variacijos, desertai, kiti patiekalai, kuriuose susipynė rožinė spalva, šaltibarščių skonis ir vasaros nuotaika.
Pirmasis „Šaltibarščių festivalis“ Vilniuje
Šaltibarščiai – žinomiausias lietuviškas valgis, kurio pagrindinė sudedamoji dalis – burokėliai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Festivalio organizatoriai žada šventę kartoti ir kitais metais

Vilniuje įvykęs šaltibarščių festivalis tapo puikia proga paragauti, prisiminti ir naujai pažvelgti į miesto gastronominį paveldą. Šventė padėjo ne tik įvertinti tradicinės lietuviškos sriubos kultūrą, bet ir įvairiausiomis veiklomis suteikti jai naujų spalvų. Pasak Vilniaus miesto turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovės Ingos Romanovskienės, tikimasi, kad šis renginys taps kasmete tradicija, visą miestą įtraukiančia į pramogų sūkurį.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pirmasis „Šaltibarščių festivalis“ Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pirmasis „Šaltibarščių festivalis“ Vilniuje

„Sulaukėme itin didelio tiek partnerių, tiek miesto gyventojų palaikymo ir įsitraukimo. Be partnerių iniciatyvų tokios šventės nebūtų. Akivaizdu, kad tokio festivalio miestui reikėjo, todėl Vilniuje planuojame kurti naują tradiciją – pradėti vasarą linksmai ir nuotaikingai. Ši sriuba, būdama vienu mėgstamiausių patiekalų Lietuvoje, nusipelnė jai skirtos šventės šalies sostinėje. Juo labiau, kad kalbos apie šaltibarščius dėl išskirtinio skonio ir neįprastos spalvos vis plačiau sklinda svetur“, – sako „Go Vilnius“ vadovė I. Romanovskienė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pirmasis „Šaltibarščių festivalis“ Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pirmasis „Šaltibarščių festivalis“ Vilniuje

Geriausi šaltibarščių kostiumai nusipelnė apdovanojimų

Vilnius šaltibarščių šventę pakvietė minėti trankiai, pasipuošti ryškiomis spalvomis ir sriubos įkvėptais kostiumais. Vilniečiai ir miesto svečiai turėjo galimybę leistis nuo Bastėjos kalno specialia šaltibarščių čiuožykla. Tymo turguje buvo ruošiamas rekordiškai didelis šaltibarščių puodas, o sriubos galėjo paragauti visi norintys. Aštresnių pojūčių mėgėjai galėjo dalyvauti aštriausių šaltibarščių varžybose.

Centrinė renginio erdvė tęsėsi nuo Bastėjos kalno iki Kūdrų parko. Erdvėje veikė vaikų zona su batutais, poilsio erdvė. Kūdrų parke įsikūrė maisto vagonėliai, o Tymo turgaus erdvėje ir Paupio turguje renginio dalyvių laukė išskirtiniai didžėjų pasirodymai.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mindaugas Stasiulis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mindaugas Stasiulis

Restoranai stebino įvairiais šaltibarščių skoniais

Šaltibarščiai – vienas populiariausių patiekalų, siūlomų Vilniaus kavinėse ir restoranuose. Vos prasidėjus šiltesniems orams, rožiniais sriubos dubenėliais nusidažo miesto maitinimo vietų terasos ir staliukai. Todėl nenuostabu, kad daugiau nei 30 sostinės restoranų kvietė švęsti Vilniaus šaltibarščių festivalį, siūlydami unikalius šios sriubos skonius.

Šaltibarščių tema apėmė ir kitus patiekalus – nuo šaltibarščių ledų iki specialiai festivaliui sukurtų rožinių gėrimų, šventės lankytojų laukė įvairūs desertai tradicinės lietuviškos sriubos tematika. Įvairūs šaltibarščių įkvėpti desertai, gėrimai ir pramogos lankytojams buvo siūlomi miesto kepyklėlėse bei restoranuose. Mėgstantiems gaminti namuose išdalinti 2 tūkst. rinkinių su produktais, skirtais pasigaminti šaltibarščius.

Nuo „Stiklo kvartalo“ sukurto specialaus namų kvapo iki išskirtinio rožinio „Porsche“ automobilio – Vilniuje įsikūrę verslai stebino savo išmone kiekvieną, pasirinkusį švęsti rožinės sriubos dieną. Vakare renginio dalyvių laukė išskirtinis Leono Somovo koncertas, kuriame galima buvo išgirsti šokiams skirtų kūrinių programą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pirmasis „Šaltibarščių festivalis“ Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pirmasis „Šaltibarščių festivalis“ Vilniuje

Šaltibarščiai – įkvėpimo šaltinis menininkams

Rožinio atspalvio sriuba turi ypatingą reikšmę Lietuvos gastronominiam paveldui, o nuo šiol jos motyvai bus panaudoti ir skirtingose meno raiškose. Šiam festivaliui kurti menus, skirtus šaltibarščiams, pasiryžo dvi menininkės. Menininkės Eglės Žvirblytės paveikslus jau galima apžiūrėti Bernardinų parko kieme ir šalia Menų fabriko „Loftas“ įsikūrusioje atviroje galerijoje. E.Žvirblytės kūriniai papuošė ir suvenyrus, kuriuos galima įsigyti Turizmo informacijos centre, įsikūrusiame sotinės Pilies gatvėje.

Šaltibarščiams iliuzinę instaliaciją ,,Išsitaškę šaltibarščiai” dedikavo ir Jolita Vaitkutė. Anot jos, nors daugeliui lietuvių šaltibarščiai yra puikiai pažįstami ir mėgstami, įvairiuose menininkų kūriniuose jie nėra naudojami dažnai. Pasak žinomos lietuvių menininkės, savo darbais ji stengiasi keisti šią nusistovėjusią tradiciją. Instaliaciją buvo galima apžiūrėti Lukiškių aikštėje.

Visą festivalio programą galima rasti čia: https://www.govilnius.lt/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius