Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žemaitiškai dainuojantis atlikėjas DOW iš Nigerijos Lietuvoje atrado meilę, cepelinus ir SEL'ą

Pusiau žemaitiškas, pusiau angliškas dainas atliekantis muzikantas iš Nigerijos pastaruoju metu žada pritraukti žiūrovus videoturiniu, filmuotu Palangoje ir kituose Lietuvos miestuose. 15min DOW papasakojo apie lietuvių ir nigeriečių mentaliteto skirtumus, susižavėjimą žemaičių tarme, savo šeimą, mėgstamiausius lietuvių atlikėjus ir širdį užkariavusią Lietuvos virtuvę.
Danielis Okeoghene'as Williamsas
Danielis Okeoghene'as Williamsas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Nigerija Muzika

10 metų Lietuvoje gyvenantis ir čia jau spėjęs sukurti gražią šeimą Danielis Okeoghene'as Williamsas (DOW) vietinius gyventojus stebina ne tik puikia lietuvių kalba, bet ir žemaičių tarmės išmanymu.

Neseniai pristatęs dainą „Duok laika“, kurioje skamba tiek anglų kalbos, tiek žemaičių tarmės fragmentai, atlikėjas tikina šią tarmę pasirinkęs ne atsitiktinai – ši jį labai žavi.

VIDEO: DOW - Duok laika

„Man tai kaip lietuvių kalbos freestyle“, – juokiasi atlikėjas ir priduria, kad tarmės mokė jo draugas.

Taip, galbūt ne idealiai išmokė, mano atlikėjas, bet juk ir nereikia būti tobulam, kai tai – tik tavo mylimas hobis.

„Aš ir nesistengiu, ir nemanau, kad turiu mokėti idealiai tarmę, nes esu kūrėjas, o ne premjeras. Išgirdęs dainą, mano namo kaimynas pasakė, kad moku geriau žemaitiškai nei Skvernelis ar kiti politikai angliškai“, – jau anksčiau yra šmaikštavęs DOW.

VIDEO: Danielius Okeoghene Williamsas šneka žemaitiškai

Dabar DOW mano, kad rimtai į šią pastabą reaguoti nereikėtų. „Čia yra žmonių, o ne mano sprendimas. Aš žinau, kad Skvernelis yra draugiškas žmogus, ir jis supras tokį humorą“, – viltingai užsimena pašnekovas.

Vloguose – nuo maisto iki socialinių eksperimentų

„Apie viską, apie gyvenimą, apie žmogų, apie gyvenimo būdą, – paklaustas, apie ką bus šiomis dienomis anonsuojami vlogai, pasakoja Danielis. – Matau, kad Lietuvoje labai daug įdomių dalykų, su kuriais visiems reikia susipažinti. Pavyzdžiui, maistas.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Danielis Okeoghene'as Williamsas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Danielis Okeoghene'as Williamsas

Anot Danielio, jo gimtosios Nigerijos virtuvėje dominuoja itin aštrus maistas, kaip jis pats įvardija, „karštos ir aštrios sriubos“. „O čia visai kitaip, – sako jis. – Cepelinai, kibinai, šaltibarščiai – tai man yra labai skanu.“

Taip pat Danielis užsimena į videoturinį įtraukiantis ir socialinių eksperimentų, pavyzdžiui, jis poroms, sutiktoms gatvėje, pasiūlo apsikeisti telefonais ir patikrinti jų socialinius tinklus – taip pamatuojamas pasitikėjimas vienas kitu.

Paklaustas, kaip reaguoja lietuviai, kai DOW užkalbina juos puikia lietuvių kalba, atlikėjas neslepia, kad daugeliui tai kelia tik teigiamas emocijas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Danielis Okeoghene'as Williamsas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Danielis Okeoghene'as Williamsas

„Tai jiems labai didelis siurprizas, klausia, iš kur moku, – juk tai sunkiausia kalba pasaulyje!“ – džiaugiasi Danielis ir priduria, kad lietuviams tai dažniausiai kelia laimės jausmą. Tačiau atlikėjas sunkumų mokantis lietuvių kalbos, palyginti su gimtosiomis kalbomis, per daug neturėjęs – Nigerijoje kalbos atšakų yra apie 512, o šios kalbos – taip pat labai sudėtingos.

Buvo ir siūlančių muštis

Vis dėlto, ne visus DOW sužavi vidury gatvės užkalbinęs gimtąja jų kalba.

„Lietuviai labai skirtingi, – tikina Danielis. – Nors dalis iš jų neturėjo problemų pakalbėti su manimi, klausė, iš kur aš išmokau lietuvių kalbos, buvo susidomėję, kvietė kavos, bet kita dalis nesuprato, ką aš darau.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Danielis Okeoghene'as Williamsas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Danielis Okeoghene'as Williamsas

Anot atlikėjo, žmonės visada nori žinoti, kam ir kodėl yra filmuojama videomedžiaga, ir šių dalykų neišsiaiškinę dažniausiai į kameras nežiūri.

„Bet muštynių dėl to dar nebuvo“, – juokiasi jis, nors užsimena, kad dėl nesusipratimo tokio pasiūlymo vis dėlto buvo sulaukęs. Ne, ne dėl rasinės diskriminacijos, iškart gina lietuvius atlikėjas. Pasak jo, Lietuvoje žmonės yra tolerantiški, bet uždari, taigi atsitiktiniai pakalbinimai gatvėje kartais jiems kelia diskomfortą.

Tačiau, nors Danielio gimtajame krašte, kaip jis pats sako, žmonės yra labai atviri, dideli ekstravertai, nesikuklina su kuo nors susipažinti, o štai Lietuvoje žmonės užsisklendę, intravertai, nenori kištis į kito asmeninę erdvę, atlikėjas Lietuvoje jaučiasi puikiai prigijęs. Atvažiavęs čia tik ekonomikos studijoms, jis Lietuvoje pasiliko dėl kultūros, istorijos ir merginos, kuri dabar jau yra jo žmona.

Asmeninio albumo nuotr./Danieli Okeoghene'o Williamso vestuvių akimirka
Asmeninio albumo nuotr./Danieli Okeoghene'o Williamso vestuvių akimirka

„Su žmona susipažinome internetu ir tiesiog bendravome toliau“, – XXI amžiui jau įprastą meilės istoriją pasakoja DOW.

Anot jo, druskininkietė Kotryna kartu su dar visai mažu jų vaikeliu labai norėtų aplankyti Nigeriją, tai – jau artimiausiuose šeimos planuose.

O kaipgi su Nigerijoje likusia šeimos dalimi? Pasak atlikėjo, šie Lietuvoje dar niekada nebuvo, bet aplankyti norėtų, o ypač susipažinti su Danielio išrinktąja ir jiems dar nematyta poros atžala.

Asmeninio albumo nuotr./Danielis Okeoghene'as Williamsas su žmona
Asmeninio albumo nuotr./Danielis Okeoghene'as Williamsas su žmona

„Šeima irgi nori, bet mums reikia planuoti – tai nėra vienos dienos sprendimas“, – sako DOW, bet palieka vilties, kad tokie planai išsipildyti turėtų greitu metu.

Susižavėjęs Jazzu ir SEL

Be to, atlikėjui labai patinka ir lietuviška muzika: „Lietuva turi puikių muzikantų, – iškart pasako Danielis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Danielis Okeoghene'as Williamsas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Danielis Okeoghene'as Williamsas

Atlikėjas prisipažįsta, kad yra labai susidomėjęs SEL'o dainomis, o ypač jo muzikos stiliumi. Tai paskatino jį perdaryti Egidijaus Dragūno dainą „Nieko verta“.

„Man ji skambėjo labai gerai – tai buvo greita, tai buvo tikra, žodžiai buvo geri“, – mintimis dalijasi atlikėjas.

Tarp patikusių Lietuvos muzikantų DOW įvardija ir Donny Montell bei, anot jo, gerus kokybės standartus išlaikančią Jazzu.

„Man patikusi daina – „Lower Than The Ground“, – sako jis. – Kai išgirsti šią dainą, nežinai, iš kur ji, nesi tikras, nes tai – pasaulinio lygio kūryba. Ji galėtų skambėti bet kurioje pasaulio dalyje“, – įsitikinęs Danielis.

VIDEO: Donny Montell + SEL - Nieko Verta (DOW remake)

Muzika atlikėjui yra labai svarbus reiškinys. Anot DOW, muzikos pasaulyje šiuo metu viskas jungiasi, „miksuojasi“. Tačiau esą miksuojasi čia ne tik R&B su džiazu ar kitu muzikos žanru. Miksuojasi ir kalbos.

„Savo dainas bandau rašyti lietuviškai ir angliškai, kad patraukčiau tiek lietuvių, tiek anglakalbes auditorijas, – teigia atlikėjas. – Tam tikra prasme bandau tai sujungti, suvienyti. Tai darau ir dėl to, kad išplėsčiau rinką.“

Kodėl išplėsti rinką? Nigerietis įsitikinęs, kad galbūt yra žmonių, kurie, išgirdę dainą, visų pirma pastebi keistą kalbą, bet kartu ir susižavi muzika.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Danielis Okeoghene'as Williamsas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Danielis Okeoghene'as Williamsas

„Kai žmonės girdi garsą, juos pritraukia ir žodis“, – būtent taip galima parašyti hitą, kuriame būtų ir lietuviškų frazių, tikisi Danielis. – Aš, rašydamas dviem kalbom, bandau viską sujungti, kad tai apimtų ir pritrauktų kuo daugiau žmonių. Na, gal ne visus, bet kažkiek.“

Lietuvą laiko savo „kaimu“

Šiuo metu „Western Union“ dirbantis, tačiau laisvalaikiu vedantis renginius atlikėjas teigia, kad norėtų gyventi kuo atviriau.

„Noriu plėsti akiratį, sėdėti ne vienas, ne liūdnas ir ne tik vienoje vietoje“, – tikina Danielis. Daugiau pažinti, patirti ir sužinoti šiuo metu jis daugiausia tikisi keliaudamas po Lietuvą ir kurdamas įvairiausią turinį.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Danielis Okeoghene'as Williamsas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Danielis Okeoghene'as Williamsas

„Bus muzikos, bus vlogų. Mano planas – dar daugiau pramogų visiems, – sako pašnekovas. – Planuoju ir keliones po visą pasaulį, bet kol kas Lietuva yra mano kaimas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius